PROTOTHEMA

Οικονομία

Κλείνουν όλα τα «μέτωπα» με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

«Ναι» και στην αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων

«Ναι» και στην αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων

Θα επιβάλλονται αυτομάτως περικοπές από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων - Ένα βήμα πιο κοντά σε κατ' αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι

Να βρουν "σημείο συναντήσεως" μέχρι αύριο, αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές. Το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει οριστεί για την Τρίτη στις Βρυξέλλες και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει σκοπό να το αφήσει να πάει και αυτό χαμένο, όπως πολλά άλλα, εδώ και σχεδόν μισό χρόνο.

Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κλείνει σήμερα τέσσερα ανοιχτά "μέτωπα" με τους δανειστές, καταθέτοντας στη Βουλή δύο νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με όλους τους όρους που η Τρόικα θεωρεί ως «προαπαιτούμενα» για να δώσει την δόση, αλλά απουσίαζαν από το "πακέτο" μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Στις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρόκειται να ενταχθούν:

·         Η ρήτρα αυτόματης διόρθωσης: Σε κάθε απόκλιση έναντι των στόχων για το έλλειμμα, θα επιβάλλονται αυτομάτως περικοπές από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Επίσης, για κάθε αποτυχία στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπει ως ποινή την περικοπή δαπανών 50% από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

·         Πρόγραμμα αποχωρήσεων στο Δημόσιο: Θα προβλέπει ανά τρίμηνο το ρυθμό αποχώρησης για δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως και το 2015. Η Τρόικα ζητά ουσιαστικά τα... ονοματεπώνυμα των πρώτων 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013.

·         Ειδικός Λογαριασμός: Η Τρόικα θέλει να έχει υπό την εποπτεία της τον ειδικό λογαριασμό που θα ενεργοποιηθεί για να εισρεύσουν το Δεκέμβριο σε αυτόν μέχρι και 44,5 δισ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της δόσης που θα αποδεσμευτεί για τη χώρα μας.

·         Επιβολή "Επιτρόπων" στο Δημόσιο: Για να αποφύγει πιέσεις της Τρόικα με τα "όπλα" που αυτή αποκτά («ρήτρες», ειδικό λογαριασμό κλπ), η κυβέρνηση επιβάλλει ένα Μηχανισμό υπό τον απόλυτο έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Η πορεία όλων των υπουργείων και φορέων θα παρακολουθείται στενά ανά τρίμηνο. Για τους ΟΤΑ προβλέπεται η ίδρυση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», το οποίο θα επιβάλλει, σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση άνω του 10%, αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ΤΑΠ μέχρι και 0,3% στα ακίνητα εντός του δήμου, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, μείωση δαπανών κλπ.

Αλλά και στις ΔΕΚΟ, αν διαπιστωθεί απόκλιση 10% και άνω, θα τοποθετούνται «Επόπτες Οικονομικών Υπηρεσιών», για να διασφαλίζουν την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Αυτοί θα δίνουν εντολή για λήψη διορθωτικών μέτρων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλιώς θα κόβονται αυτομάτως κονδύλια και επιχορηγήσεις ("ξαφνικός θάνατος") και θα κόβεται ο μισθός στα μέλη των ΔΣ ή θα εξαναγκάζονται σε παραίτηση, αν δεν πειθαρχούν.

«Συναντιούνται» και ΔΝΤ - ΕΕ

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια κατ' αρχήν συμφωνία έκαναν επίσης όμως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς την άμεση εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Εν αναμονή της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Χρέους, η οποία αναμενόταν να είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έως το βράδυ της Κυριακής, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε πεδίο συνεννόησης, αφού το ΔΝΤ απέσυρε το νέο «κούρεμα» σαν απαιτούμενο από το τραπέζι των συζητήσεων, υπό τον όρο ότι η δέσμη των εναλλακτικών λύσεων θα είναι ικανή να καλύψει το κενό που θα απομείνει.

Έτσι, το «πακέτο» που εξετάζουν Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ θα περιλαμβάνει μέτρα, όπως τη δραστική μείωση ή και μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικας, την αποποίηση κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και επιστροφή των κερδών αυτών στη χώρα μας μέσω των Κεντρικών Τραπεζών και των κρατών - μελών της ευρωζώνης, την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους, καθώς και το «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας της πρότασης του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα».

Στο τραπέζι βρίσκεται και σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, αν και, όπως τονίζουν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ συν τοις άλλοις απαιτεί κεφάλαια, άρα χρηματοδότηση από τους δανειστές.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

cia19/11/201216:12

@τακης διδάκτωρ..... Μη τους τα λες έτσι γιατι τσιτωνουν με την αλήθεια... Δεν μπορούν να δουν ούτε τα ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ...

Απάντηση
@@ τακης διδακτωρ εφαρμοσμενης στατιστικης 19/11/201214:56

σε εκπομπη σκαι την κυριακη πρωι ηταν εκπροσωπος της σχολης συριζα να καταγγειλουμε το μνημονιο και να αποχωρησουμε απο ολους τους οργανισμους με ΜΟΝΟΜΕΡΗ διαγραφη χρεους και ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ , ΝΑΤΟ Ε.Ε ΚΛΠ αυτα ελεγε ο εκπρωσοπος της σχολης συριζα οικονομολογος καθηγητης σε πανεπιστημιο της αγγλιας , οταν η ελλαδα διαγραψει μονομερος το χρεος θα υπαρχει χωρα πολιτισμος ΠΛΑΝΗΤΗΣ στο συμπαν να την δανεισει η θα αναγκαστει να ξαναπαει και παλι στο ΔΝΤ με ακομα ΠΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ . ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .

Απάντηση
τακης διδακτωρ εφαρμοσμενης στατιστικης19/11/201213:23

Kαι τι δεν είχε αυτο το Σαββατοκυριακο : 1)Oμοβροντια αρθρων καταρριψης του μυθου "οτι δεν υπαρχει αλλος δρομος", από τις δοσεις και τα ακροδεξια μνημονια. Ξεχωριζω το αρθρο του Καθηγητή Νικου Κοτζια στις "6 μερες" 2) Στροφη Συριζα, Τσίπρα αλλα και αλλων στελεχων προς το Κεντρο. Σε μια εξαιρετικη συνεντευξη επίσης στις "6 μερες", ο Τσίπρας ειχε θετικες αναφορες ΕΚΠΛΗΞΗ σε πατριωτες αστους πολιτικους όπως ο Ελευθεριος Βενιζελος, ενω δεν χρησιμοποιησε τον ορο "Κυβερνηση Αριστερας", αλλα προτιμησε το καλεσμα σε πατριωτικες, αντιμνημονιακες δυναμεις και σε Ανεξαρτητους Ελληνες.Μεχρι κιο Μπαλαφας ειπε στο Κοκκινο "γιατι όχι και με Καμενο??!!....Προσωπικά, ως θεωρουμενος ανεκαθεν πολυ αριστερος στην ανανεωτικη Αριστερα, πρεπει να πω ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ!! Δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ ειναι το νεο δεξιο ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ ταυτιζεται με την πιο μνημονιακη επιχειρηματολογια (λομπι δραχμης, Συριζα το νεο ΠΑΣΟΚ κλπ). Εγω θα ελεγα ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το νεο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ τεινει με την τελειως ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ κριτικη του στο Συριζα, να γινει ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΑΡ!! 3)Ενδομνημονιακες συμφεροντολογικες βεβαιως κόντρες με Βενιζελο κατα Πρετεντερη, Παπανδρεου κατα Σημιτη, και το ΒΗΜΑ για 2η σερι Κυριακη ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ!!!(Χρωσταμε πολλα λεφτα Σταυρο...) 4) Η ΔΗΜΑΡ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ να αντιγραφει το προγραμμα Συριζα και τις προτασεις Βαρουφακη για ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ δανειοδοτησης..Σε 1 χρονο "Σύντροφοι", όσοι δεν εχετε παει στο νεο Ευρωπαικο κομμα Πασοκ, ΝΔ,Δημαρ, θα λετε"λαθος που δεν ειμασταν υπερ της καταγγελιας του μνημονιου, όπως ο Συριζα". Εδω είμαστε και θα το δειτε...5) Με την πρωτη ενεργοποιηση της ρητρας των νεων αυτοματων μετρων η Κυβερνηση επεσε...Και σε 2 χρονια ο Σαμαρας θα εχει χειροτερη τυχη απο ΓΑΠ. Δε θα μπορει να βαλει ουτε υποψηφιος Δημοτικος Συμβουλος στην Καρδαμυλη... 6)Σημερα GPO σε Πρετεντερη...

Απάντηση
Επιτέλους!!!19/11/201212:41

Στουρνάρα ΜΑΖΙ ΣΟΥ!! Επιτέλους γίνεται δουλειά...!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία