Έμμεση προαναγγελία της επιμήκυνσης από Στουρνάρα

Έμμεση προαναγγελία της επιμήκυνσης από Στουρνάρα

Η προσπάθεια μείωσης των δαπανών θα συνεχιστεί μέχρι το 2016 είπε ο υπ. Οικονομικών - Έδωσε το σήμα για επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων - Με γρήγορους ρυθμούς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - Υποστήριξε ότι έχουν καλυφθεί τα 2/3 της προσπάθειας δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας

Πρώτη δοκιμή του Hyundai ix35
Έμμεση προαναγγελία της επιμήκυνσης από Στουρνάρα
Την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη προανήγγειλε με έμμεσο τρόπο ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, αποστροφή που ερμηνεύεται ως αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρόνου προσαρμογής -που αρχικώς είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014- κατά δύο έτη.
 
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός των Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη.
 
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός των Οικονομικών, ο προϋπολογισμός εφέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι εξαιτίας της ύφεσης το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%.
Κλείσιμο
 
Ο υπουργός των Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.
 
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη και φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014.
 
Ανέφερε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.
 
Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016.


Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης