Γιατί τα ακίνητα… μένουν ακίνητα

Γιατί τα ακίνητα… μένουν ακίνητα

Μια εφ’ όλης της ύλης αναθεώρηση ζητά πλέον και η αγορά των ακινήτων, καθώς η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έφτασε στο τέλος της στα ακίνητα. Τα στεγαστικά δάνεια του 3% και 3,5% σύντομα θα αποτελούν παρελθόν και η πρόσβαση στις πιστώσεις αναμένεται δυσκολότερη.

Η υπερπροσφορά των τελευταίων ετών, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και ο στεγαστικός «πόλεμος» των τραπεζών οδήγησαν σε έναν ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και, όπως πάντα, χωρίς καμία ουσιαστική έρ

Η οικονομική κρίση κτύπησε και την οικοδομή

Μια εφ’ όλης της ύλης αναθεώρηση ζητά πλέον και η αγορά των ακινήτων, καθώς η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έφτασε στο τέλος της στα ακίνητα. Τα στεγαστικά δάνεια του 3% και 3,5% σύντομα θα αποτελούν παρελθόν και η πρόσβαση στις πιστώσεις αναμένεται δυσκολότερη.

Η υπερπροσφορά των τελευταίων ετών, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και ο στεγαστικός «πόλεμος» των τραπεζών οδήγησαν σε έναν ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και, όπως πάντα, χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πραγματικών  αναγκών αγοράς. Σημειωτέον ότι 8 στους 10 Ελληνες είναι κάτοχοι ακινήτου, όταν το αντίστοιχο μέγεθος στις δυτικές χώρες δεν ξεπερνά την αναλογία 4/10.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι τα εκατοντάδες χιλιάδες αδιάθετα διαμερίσματα, η στασιμότητα στις αγοραπωλησίες και η ύφεση στη διεθνή πιστωτική αγορά.

Τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι σύμβουλοι ακινήτων με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr συμφωνούν στο σημείο της σταθεροποίησης και όχι της διόρθωσης των τιμών. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή στα ακίνητα εμπεριέχει και την προσωπική διαπραγμάτευση, τις κατά περίπτωση ευκαιρίες σε ακίνητα και τις εκατέρωθεν ανάγκες τόσο από πλευράς πωλητών όσο και αγοραστών, ισχυρίζονται οι κτηματομεσίτες.

Ομως στην πλειοψηφία τους οι εκτιμητές δεν θεωρούν ότι το ακίνητο στην Ελλάδα θα περάσει από μείωση της αξίας του και αυτό το αποδίδουν στο γεγονός ότι «το ακίνητο στην Ελλάδα δεν αυξήθηκε κατά τρόπο υπερβολικό και παράλογο» .

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, οι Ελληνες τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος χρήματος, με την έννοια ότι οι Ελληνες δανειολήπτες δεν αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα υπερχρέωσης συγκριτικά με άλλους λαούς. Το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιβράδυνσης στις αυξήσεις των τιμών και οι κατά περίπτωση διορθώσεις στις τιμές ακινήτων είναι μία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Επένδυση

Η αγορά ακινήτων -ως μία ασφαλής επιπλέον επένδυση και όχι ως ανάγκη πρώτης κατοικίας- προβλέπεται ότι έχει πλέον έναν βασικό ανταγωνιστή: τα επιτόκια καταθέσεων, όπου θα ποντάρουν και οι τράπεζες στο προσεχές διάστημα, αφού οι προθεσμιακές καταθέσεις για το τρέχον έτος θα κυμανθούν στο 4,5%, ποσοστό στο οποίο κατ’ αναλογία κυμαίνονται και οι ετήσιες αποδόσεις των ακινήτων.

Προβληματισμός λοιπόν και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι υπερβολές των τελευταίων ετών οδήγησαν στην τραπεζική κρίση. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, παρά τη συνετή στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα, υποχρεούται να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους νέους δανειολήπτες, γεγονός που θα παρατείνει την ακινησία και στα ακίνητα.

Κλείσιμο

Δεν λείπουν πάντως και οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κατά τις οποίες μία παρατεταμένη κρίση στο χρηματιστήριο ίσως επαναφέρει επενδυτικά στο προσκήνιο την αγορά ακινήτων, καθώς μέρος της ρευστότητας θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αυτήν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης