Φυσικό αέριο :Να’ ναι καλά η Ρεβυθούσα

Φυσικό αέριο :Να’ ναι καλά η Ρεβυθούσα

Στην διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την χώρα μας προστέθηκε τις προηγούμενες ώρες και η πτώση της πίεση στον ελληνοτουρκικό αγωγό που φέρνει στην χώρα μας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας.

Αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) διαβεβαιώνουν πως κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν το καύσιμο.

Φυσικό αέριο :Να’ ναι καλά η Ρεβυθούσα

Στην διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την χώρα μας προστέθηκε τις προηγούμενες ώρες και η πτώση της πίεση στον ελληνοτουρκικό αγωγό που φέρνει στην χώρα μας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας.

Αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) διαβεβαιώνουν πως κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν το καύσιμο.

Η χώρα μας αυτήν την στιγμή στηρίζεται κυρίως στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Νήσο Ρεβυθούσα στην περιοχή των Μεγάρων, η προ διετίας αναβάθμιση του οποίου επιτρέπει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς έως και με 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, την στιγμή που οι ανάγκες αυτό το διάστημα είναι της τάξης των 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. 

Μέχρι προ τριών ημερών, η Ελλάδα λάμβανε από τους Ρώσους, μέσω Βουλγαρίας, περί τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά στο πλαίσιο της ρωσοουκρανικής διαμάχης για την τιμή, η ρωσική Gazprom γνωστοποίησε ότι έκοψε την ροή δεκαπλάσιας ποσότητας (περί τα 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) συνολικά προς την Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι οι Ουκρανοί έχουν κλέψει τις συγκεκριμένες ποσότητες που προορίζονταν για τις ευρωπαϊκές καταναλώσεις.

Μετά την διακοπή, στις 4.30 το πρωϊ των Φώτων, της ροής των ποσοτήτων, η χώρα στηριζόταν στην Ρεβυθούσα και στα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που λαμβάνουμε μέσω Τουρκίας.

Αλλά και οι Τούρκοι αντιμετώπισαν, κάποιες ώρες μετά, σημαντικό πρόβλημα από την διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας και προς αυτούς. Και, πλέον, μας δίνουν περί τα 0,5 – 1 εκατ. κυβικά μέτρα, παραπέμποντας σε επίλυση του προβλήματος με την ενίσχυση της ροής ποσοτήτων από Ρωσία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream που περνά την Μαύρη Θάλασσα.

Κλείσιμο

Ήδη πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά στην Τουρκία και στην Βουλγαρία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή με κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, απώλεια θέρμανσης σε μεγάλες περιοχές των δύο χωρών κλπ.

Μάλιστα, ο Βούλγαρος Πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ έφτασε να μιλήσει ακόμη και για την αναγκαιότητα άμεσης επαναλειτουργίας των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων του Κοζλοντούι , προκειμένου η χώρα, η οποία δίνει και σε μας ηλεκτρισμό, να μην αντιμετωπίσει εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Αλλά στην Ελλάδα, πέραν της Ρεβυθούσας, υπάρχει και ο … παραδοσιακός θεός, ο οποίος θέλει το τελευταίο δίμηνο και να έχει πέσει σημαντική η ζήτηση ηλεκτρισμού αλλά και να έχει μειωθεί μόλις στο 17%, έναντι 26% προηγουμένως, η συμμετοχή των εργοστασίων φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αυτό και γιατί η ΔΕΗ προσπαθεί να περιορίσει τα κόστη της αλλά και γιατί είναι εδώ και περισσότερο από ένα μήνα εκτός λειτουργίας τα εργοστάσια των Ελληνικών Πετρελαίων στην Θεσσαλονίκη και της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, τα οποία θα χρειάζονταν κάθε μέρα περί τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου για να λειτουργήσουν.

Και με φόντο τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι πλέον σε αυστηρό τόνο, η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftogaz ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αύριο Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, με δεδομένο το ουκρανικό χρέος των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την απόσταση που χωρίζει την ρωσική πρόταση για τιμές στα 418 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από την ουκρανική για τιμή στα 200 δολάρια περίπου.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Αντρίς Πίμπαλγκς συνομίλησε χτες τηλεφωνικά με εκπροσώπους της Gazprom και με την ουκρανική Κυβέρνηση, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.   

Ο Γκλος είχε προγραμματιστεί να δεχθεί σήμερα τον αντιπρόεδρο της Γκαζπρόμ Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον ρωσικό όμιλο, με τον Μεντβέντεφ θα συναντηθεί πιθανότατα σήμερα στο Βερολίνο και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για μία πιθανή συνάντηση κορυφής της ευρωπαϊκής προεδρίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία στις επόμενες ημέρες, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. 

Την ερχόμενη Παρασκευή (9/1) φαίνεται τελικά ότι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ευρωπαϊκού EU Gas Coordination Group, στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν η Gazprom και η Naftogaz.

Από την πλευρά του, επαφές είχε χτες με τους Hilmi Guller. Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Andri Piebalgs, Κοινοτικό Επίτροπο για την Ενέργεια και Galina Tosheva, Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση  που τον ανέδειξε στον πιο σύγχρονο της Ευρώπης, μάς δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία».

Ανάλογες διαβεβαιώσεις είχε δώσει νωρίτερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Μάκης Παπαγεωργίου, καθώς o σταθμός στη Ρεβυθούσα έχει αποθηκευμένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου ίσες με 70 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Και ήδη έχει προβλεφθεί ο κατάπλους τριών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου, το πρώτο εκ των οποίων φτάνει στο νησί των ερχόμενη Δευτέρα.

Έτσι, σύμφωνα με την πληροφόρηση από αρμόδιες πηγές, ακόμη και αν η κρίση παραταθεί, η κάλυψη των καταναλωτών αλλά και των βιομηχανιών να είναι εξασφαλισμένη ήδη για όλο τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι βιομηχανίες, με βάση την σύμβαση προμήθειας που έχουν με την ΔΕΠΑ, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλάζουν την τροφοδοσία τους, προμηθευόμενες πετρέλαιο.,

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, όπως λ.χ. το εργοστάσιο της Κομοτηνής, εφόσον παραταθεί το πρόβλημα με την Τουρκία, αφού η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την Ρεβυθούσα δεν διασφαλίζει την τροφοδοσία του με την απαιτούμενη πίεση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης