Γιόσι Βάρντι, ο άνθρωπος που στήνει τη Silicon Valley του Ισραήλ

Γιόσι Βάρντι, ο άνθρωπος που στήνει τη Silicon Valley του Ισραήλ

Οι επιχειρήσεις με τις οποίες έχει καταπιαστεί κατά καιρούς έχουν να κάνουν με το Ιντερνετ, με λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές, με τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, το περιβάλλον. Πολλές από τις εταιρείες στην ίδρυση των οποίων συμμετείχε ο κ. Βάρντι εξελίχθηκαν σε επιτυχημένες δημόσιες επιχειρήσεις, με λαμπρή πορεία στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Ανάμεσά τους και η «Alon», η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στο Ισραήλ, η «Advanced Technologies» (Tekem)

Γιόσι Βάρντι, ο άνθρωπος που στήνει τη Silicon Valley του Ισραήλ

Οι επιχειρήσεις με τις οποίες έχει καταπιαστεί κατά καιρούς έχουν να κάνουν με το Ιντερνετ, με λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές, με τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, το περιβάλλον. Πολλές από τις εταιρείες στην ίδρυση των οποίων συμμετείχε ο κ. Βάρντι εξελίχθηκαν σε επιτυχημένες δημόσιες επιχειρήσεις, με λαμπρή πορεία στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Ανάμεσά τους και η «Alon», η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στο Ισραήλ, η «Advanced Technologies» (Tekem), η οποία υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της χώρας, η «International Technologies» (Lasers) και η «Granite Hacarmel».

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας όμως δεν είναι γνωστός μόνο ως ο αρχιτέκτονας της βιομηχανίας υψηλών τεχνολογιών στη χώρα του, αλλά και ως ο δημιουργός της ICQ(«I seek you» = σε ψάχνω), μιας υπηρεσίας στιγμιαίας αποστολής μηνυμάτων στο Ιντερνετ, την οποία πούλησε το 1998 στην «America Online» για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. 

Ενας από τους λόγους για τον οποίο ο κ. Βάρντι αποφάσισε να ασχοληθεί με το εν λόγω εγχείρημα ήταν ότι ένας από τους ιδρυτές ήταν ο γιος του Αρίκ. Σύντομα όμως συνειδητοποίησε ότι η στιγμιαία αποστολή μηνυμάτων -μεγάλη καινοτομία για την εποχή- θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτατα. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε χαριτολογώντας ότι συνολικά τρία τέτοια «προϊόντα» ξεπήδησαν από αυτό το μέρος της Γης και εξαπλώθηκαν με παρόμοιους ρυθμούς: η Βίβλος πριν από 2.700 χρόνια, ο Ιησούς πριν από 2.008 χρόνια και το ICQ πριν από 10 χρόνια.

Το ICQ πράγματι εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα προϊόντα του Ιντερνετ όλων των εποχών. Η επιτυχία αυτή χάρισε στον κ. Βάρντι όσο ρευστό χρειαζόταν και, ακόμη περισσότερο, ώστε να επιδιώξει νέα εγχειρήματα στο Διαδίκτυο.

Κάποιες από τις hi-tech επιχειρήσεις στις οποίες αναμίχθηκε είναι η δημιουργία της Answers.com. Αποτελεί επίσης τον πρώτο επενδυτή του Download Accelerator, στον οποίο υπάρχουν σήμερα εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 125 εκατομμύρια χρήστες και ο οποίος παραδίδει εκατομμύρια φακέλους καθημερινά. Υπήρξε επίσης ένας από τους πρώτους που επένδυσαν στην «Gteko», η οποία αργότερα πουλήθηκε στη «Microsoft», καθώς σε πολλές εταιρείες υψηλών τεχνολογιών όπως η «Airlink», η «Scopus» και η «BrightCove».

Με το πέρασμα των χρόνων ο κ. Βάρντι απέκτησε, εκτός των άλλων, τη δική του ιδιαίτερη επενδυτική στρατηγική. Χαρακτηριστικό είναι ότι προτιμά να διευθετεί ο ίδιος τις υποθέσεις του χωρίς τη βοήθεια γραμματέως, ενώ διευθύνει όλες του τις επιχειρήσεις από το... υπόγειο του σπιτιού του.

Σήμερα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την «κοινωνική» πλευρά του Ιντερνετ, ενώ αντί να εμφανίζεται ως ένας ψυχρός επενδυτής που ψάχνει για το επόμενο εγχείρημά του, προβάλλει μάλλον ως πατρική φιγούρα-πρότυπο για τους νέους επιχειρηματίες.

Οταν επιλέγει το επόμενο σχέδιο που θα υποστηρίξει δίνει μεγαλύτερη σημασία στην προσωπικότητα του επιχειρηματία που έχει μπροστά του, παρά σε μια αψεγάδιαστη εμφάνιση. Οσοι καταφέρουν τελικά να κερδίσουν την υποστήριξή του γίνονται μεν μέλη της οικογένειάς του, αλλά καλούνται να «παίξουν» σύμφωνα με τους δικούς του όρους.

Κάποια από τα νέα αυτά ιντερνετικά προγράμματα που έχουν κερδίσει την υποστήριξή του είναι για παράδειγμα το SpeedBit, που έχει μειώσει κατά πολύ τον χρόνο για το «κατέβασμα» νέων δεδομένων, το YouFig, μια νέα online υπηρεσία συνεργασίας, και το Superma, που επιτρέπει τη δημιουργία νέων δικτύων από το σπίτι και διανομή περιεχομένου μεταξύ διαφορετικών συσκευών.

Κλείσιμο

ΤΟ HI-TECH ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ»...
Ο κ. Βάρντι δεν περιορίζεται στην παραγωγή-εκμετάλλευση των πλέον δημοφιλών προϊόντων του Ιντερνετ που «παράγει». Κάνει ό,τι μπορεί ώστε το Ισραήλ να προσελκύσει όσο το δυναντόν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Επενδύσεων του Ισραήλ, το 2007 οι hi-tech εταιρείες της χώρας συγκέντρωσαν 1,7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, το Ισραήλ διαθέτει σήμερα περίπου 3.300 τέτοιες εταιρείες, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, του οποίου τα προάστια έχουν αρχίσει να θυμίζουν έντονα Silicon Valley. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες μοιάζουν να αναπτύσσονται προς όφελος μιας μερίδας μόνο του πληθυσμού, ενώ η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο περιθώριο. Ακριβώς αυτό το χάσμα ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων να γεφυρώσει και ο κ. Βάρντι, ο οποίος υποστηρίζει ότι από τη σύγχρονη πρωτοφανή ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών πρέπει να επωφελείται το έθνος ολόκληρο και όχι μόνο μία ολιγάριθμη εισοδηματική ελίτ. 

WHO IS WHO
# Ο κ. Βάρντι γεννήθηκε το 1942 στην Παλαιστίνη
# Σε ηλικία 27 ετών διορίστηκε γενικός διευθυντής στο υπουργείο Ανάπτυξης του Ισραήλ και στη συνέχεια κατέλαβε παρόμοια θέση στο υπουργείο Ενέργειας
# Το 1996 προχώρησε στο πρώτο του εγχείρημα στο Ιντερνετ δημιουργώντας τη «Mirabilis», την εταιρεία πίσω από την εξαιρετικά επιτυχημένη ιντερνετική υπηρεσία μηνυμάτων ICQ 
# Εκτός από τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Βάρντι ασχολείται και με την πολιτική. Εχει πρωτοστατήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για οικονομική και τοπική συνεργασία με την Ιορδανία, τη Συρία και σε συζητήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με τους Παλαιστινίους
# Υπήρξε σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε προγράμματα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και μέλος στα συμβούλια πολλών οργανισμών και επιτροπών, όπως σε εβραϊκούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο της Τράπεζας του Ισραήλ, στο Συμβούλιο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ισραήλ και σε πολλές ακόμη ιδιωτικές εταιρείες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης