Παίζουν τα ρέστα τους στη ΔΕΗ

Παίζουν τα ρέστα τους στη ΔΕΗ

Η πρόταση που έχει διατυπώσει για συνεργασία με τη ΔΕΗ η «Endesa Ελλάς», θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής «Endesa», έχει προκαλέσει, αν μη τι άλλο, αίσθηση στην αγορά.

 

Από τη μια πλευρά η ΔΕΗ ανεπισήμως τη «διαφημίζει» ως άλλη μία ένδειξη του ενδιαφέροντος διεθνών ομίλων για συνεργασία με την κρατική επιχείρηση. Ενα ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης συνεργασίας της ΔΕΗ με τη RWE για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού

Παίζουν τα ρέστα τους στη ΔΕΗ

Η πρόταση που έχει διατυπώσει για συνεργασία με τη ΔΕΗ η «Endesa Ελλάς», θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής «Endesa», έχει προκαλέσει, αν μη τι άλλο, αίσθηση στην αγορά.

 

Από τη μια πλευρά η ΔΕΗ ανεπισήμως τη «διαφημίζει» ως άλλη μία ένδειξη του ενδιαφέροντος διεθνών ομίλων για συνεργασία με την κρατική επιχείρηση. Ενα ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης συνεργασίας της ΔΕΗ με τη RWE για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού που θα καίνε κάρβουνο.

 

Από την άλλη, οι άνθρωποι του ομίλου Μυτιληναίου τονίζουν ότι είναι ανταγωνιστική της διαφαινόμενης συνεργασίας με την RWE και ότι η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έδειξε σπουδή και ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετική διαδικασία.

 

Αλλά στην όλη ιστορία, η οποία θα έχει εξελίξεις τις επόμενες μέρες αφού, συν τοις άλλοις, η συμφωνία με την RWE έρχεται στις 19 Ιανουαρίου προς έγκριση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, υπάρχουν δύο παράδοξα. Οπως, άλλωστε, σε παράδοξα έχουμε συνηθίσει σε όλη την πορεία της αγοράς ενέργειας προς την απελευθέρωση στη χώρα μας.

 

Το πρώτο από τα δύο νέα αυτά παράδοξα έχει να κάνει με το ότι η «Endesa Ελλάς» προτείνει συνεργασία στη ΔΕΗ τη στιγμή που επιδιώκει να την επιβαρύνει με 55 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής άδειας που επιδιώκουν για το εργοστάσιο αυτοπαραγωγής στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς θα αγοράζουν με τιμή βιομηχανικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και θα πουλάνε στο σύστημα ηλεκτρισμού -δηλαδή ουσιαστικά στη ΔΕΗ- με τιμή 20 ευρώ υψηλότερη ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος.

Κλείσιμο

 

Το δεύτερο παράδοξο έγκειται στο ότι η ισπανική «Endesa» έχει πρόσφατα εξαγοραστεί από την ιταλική «Enel», η οποία στη χώρα μας συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου αλλά και τη ρωσική «Gazprom». Οι Ιταλοί έχουν κάνει επίσημη κρούση στη διοίκηση της ΔΕΗ για μια συνάντηση με αντικείμενο τη διερεύνηση πεδίων συνεργασίας, αλλά απάντηση δεν έχουν πάρει. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ εξετάζει -τουλάχιστον έτσι λένε οι άνθρωποί της- την πρόταση της θυγατρικής της… «θυγατρικής» της «Enel» για συνεργασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης