Το σχέδιο Μπους για την οικονομία

Το σχέδιο Μπους για την οικονομία

Το μπαλάκι είχε περάσει από χθες το απόγευμα στο τερέν του προέδρου Μπους. Ο «ομόλογός» του στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε μιλώντας στο Κογκρέσο είχε ζητήσει συστράτευση της κυβέρνησης, με την τράπεζα στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει πλέον ανοιχτά την οικονομία της χώρας. Είχε ζητήσει πρόσθετες δράσεις -υπό τη μορφή δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την πλευρά της χρηματοδότησης της παραπαίουσας οικονομίας- δεσμευόμενος από την πλευρά του να «παίξει» το χαρ

Το σχέδιο Μπους για την οικονομία

Το μπαλάκι είχε περάσει από χθες το απόγευμα στο τερέν του προέδρου Μπους. Ο «ομόλογός» του στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε μιλώντας στο Κογκρέσο είχε ζητήσει συστράτευση της κυβέρνησης, με την τράπεζα στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει πλέον ανοιχτά την οικονομία της χώρας. Είχε ζητήσει πρόσθετες δράσεις -υπό τη μορφή δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την πλευρά της χρηματοδότησης της παραπαίουσας οικονομίας- δεσμευόμενος από την πλευρά του να «παίξει» το χαρτί της νομισματικής παρέμβασης όποτε και όσο χρειαστεί.

Η τοποθέτηση Μπερνάνκε δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον κ. Μπους και στο επιτελείο του. Ή θα κώφευαν -και θα χρεώνονταν ενδεχόμενη αποτυχία της Fed να συμμαζέψει την κατάσταση- ή θα έπρατταν την ανάγκη φιλοτιμία και θα άφηναν στο συρτάρι την εκπεφρασμένη βούλησή τους να περάσουν ως μόνιμα τα προσωρινά μέτρα που είχαν λάβει το 2001 (με την ανοχή της τότε Fed του κ. Γκρίνσπαν), μέτρα που εν πολλοίς οδήγησαν μέγα μέρος της μεσοαστικής και μεγαλοαστικής τάξης των ΗΠΑ στα σημερινά «φέσια» που παραδέχονται και ανακοινώνουν μαζικά οι τράπεζες!

Ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει σε λίγο πακέτο έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας. Ενός πακέτου πάντως για το οποίο ήδη οι αναλυτές εκτιμούν πως στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχει μόνο μέτρια αποτελέσματα στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και αποφυγής περαιτέρω διολίσθησης στα... τάρταρα της ύφεσης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτες -και δη προσωρινές- απαλλαγές για ΚΑΘΕ Αμερικανό φορολογούμενο της τάξης των 800 δολαρίων, πρόσθετη απαλλαγή μέχρι το ποσό των 1.600 δολαρίων για ΚΑΘΕ δανειολήπτη στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου. Επιπρόσθετα, το πακέτο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, αλλά και κίνητρα για επιχειρήσεις, επενδύσεις, αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες που θα  «αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα»!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Tony Fratto, το συγκεκριμένο έκτακτο οικονομικό πακέτο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 150 δισ. δολάρια.

Κρίσιμο είναι πάντως το ερώτημα από πού θα προκύψουν αυτά τα κεφάλαια και πού θα εφαρμοστούν οι προτεινόμενες απαλλαγές. Τις τελευταίες ώρες οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι μια πρώτη ανακοίνωση του προέδρου Μπους θα είναι η προσωρινή κατάργηση του βασικού φόρου εισοδήματος (όριο το 10%). Για τις επιχειρήσεις πιθανότατα θα ανακοινωθεί ένα σύνθετο πακέτο φοροαπαλλαγών, το οποίο θα περιλαμβάνει ατέλεια ύψους 50% επί των επενδύσεών τους (κυρίως σε αγορά μηχανημάτων, απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων και κτήση νέου λογισμικού παραγωγής), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, ενώ ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία για κάθε νέα επένδυση μέχρι το ποσό των 200.000 δολαρίων (από 112.000 δολάρια που ισχύει σήμερα).

Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως το σχέδιο Μπους θα εγκριθεί τελικά από το Κογκρέσο (θυμηθείτε, εκεί την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί), το αργότερο μέσα στις επόμενες 30 έως 45 ημέρες. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση της εκπροσώπου του Κογκρέσου, κυρίας Nancy Pelosi, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο Μπους «παραγωγικό» και επεσήμανε πως «φαίνεται ότι ο πρόεδρος Μπους κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και πραγματικά δείχνει πως νοιάζεται για τον αμερικανικό λαό»!..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης