Πέντε σενάρια για τους «μικρούς» των τραπεζών

Πέντε σενάρια για τους «μικρούς» των τραπεζών

Οι εξελίξεις αφορούν κυρίως στην Proton Bank, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής και στην Aspis Bank  

Αναλυτικά

  • Την έγκριση από την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ζητά η τράπεζα Hapoalim για την απόκτηση του 35% της ελληνικής Proton Bank. Η ισραηλινή τράπεζα θέλει να λάβει προέγκριση από την εποπτική τραπεζική αρχή για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής έναντι 315 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται πως, σύμφων

Πέντε σενάρια για τους «μικρούς» των τραπεζών

Οι εξελίξεις αφορούν κυρίως στην Proton Bank, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής και στην Aspis Bank  

Αναλυτικά

  • Την έγκριση από την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ζητά η τράπεζα Hapoalim για την απόκτηση του 35% της ελληνικής Proton Bank. Η ισραηλινή τράπεζα θέλει να λάβει προέγκριση από την εποπτική τραπεζική αρχή για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής έναντι 315 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, απαγορεύεται σε ισραηλινή τράπεζα να αποκτήσει λιγότερο από το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου ξένης τράπεζας. Εναλλακτικά, μία τράπεζα μπορεί να αποκτήσει κάτω από το 20% -ποσοστό που δεν είναι πλειοψηφικό- σε μια ξένη τράπεζα. Βάσει της τωρινής νομοθεσίας, δεν είναι εφικτή η κατοχή ενδιάμεσου ποσοστού. 
  • Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διάθεση ενός ακόμα ποσοστού μετοχών του οργανισμού, ενώ φήμες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά της Eurobank σε περίπτωση που τεθεί θέμα πλήρους ιδιωτικοποίησής του. Οσον αφορά στο νέο placement, πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα γίνει στην παρούσα χρονική περίοδο, καθώς η τιμή της μετοχής του Τ.Τ. βρίσκεται στα 12 ευρώ ενώ το προηγούμενο έγινε στα 18 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι ότι όσοι ξένοι και Ελληνες θεσμικοί επενδυτές τοποθετήθηκαν στη μετοχή να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, καθώς ήδη χάνουν περίπου 35% από τα κεφάλαια που επένδυσαν. Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι η κίνηση αυτή να μετατεθεί προς το τέλος του 2008 ή ακόμα και στις αρχές του 2009. Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς.
    Επιπροσθέτως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να δώσει χρόνο στο νέο management του Τ.Τ., το οποίο υπό τον Αγγελο Φιλιππίδη προσπαθεί να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της τράπεζας από τις «αμαρτίες», όπως τις ονομάζει η αγορά, του παρελθόντος (τα CDOs που έχουν αγοραστεί από το Τ.Τ. ήδη έχουν τιμολογηθεί κατά 30% χαμηλότερα από την τιμή αγοράς τους). Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2007 τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν χαμηλότερα κατά 19,66% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2006, γεγονός που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη μείωση των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

  • Στην Aspis Bank πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκησή της έχει προχωρήσει στην πρόσληψη ξένου συμβούλου με στόχο την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκε η διοίκηση της HSBC για τις προθέσεις της διοίκησης της Ασπίς.
    Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Παύλος Ψωμιαδης κατέχει το 59,9% των μετοχών της τράπεζας, ενώ στο 9μηνο τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πτώση αυτή των κερδών αποδόθηκε στην καταβολή έκτακτου φόρου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε προηγούμενες χρήσεις.
    Ακριβείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από περίπου δύο μήνες η διοίκηση της τράπεζας συζήτησε με κορυφαίο Ελληνα επιχειρηματία (ο οποίος «βρέθηκε» με μεγάλη ρευστότητα) προκειμένου να εξαγοράσει σημαντικό μερίδιο της Ασπίς. Ομως οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να «τα βρήκαν».

  • Στην Αττικής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί η αποκρατικοποίηση της τράπεζας να ολοκληρωθεί εντός του 2008. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι ήδη έχει προσεγγιστεί η ΒΝΡ Paribas, το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δύο ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία και ένας όμιλος Ελλήνων εφοπλιστών. Τα σενάρια που υπάρχουν είναι δύο: είτε να διατεθεί το 80% των μετοχών της τράπεζας (το 41% που ανήκει στο Ταμείο των Μηχανικών, το 19% που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και επιπλέον το 19% που ελέγχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) είτε να πουλήσουν τη συμμετοχή τους μόνο το Τ.Τ. και το ΤΠκΔ. 

     
  • Τo 2008, όπως εκτιμάται, διαγράφεται ευοίωνο για τη Geniki Bank, καθώς δεν αποκλείεται να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας P. Couste και ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Γεωργόπουλος ήδη έχουν λανσάρει νέα προϊόντα στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, τα οποία, όπως εκτιμούν, «πάνε καλά» προσελκύοντας νέα πελατεία στην τράπεζα.
    Στο παρελθόν υπήρξαν φήμες περί αποεπένδυσης της Societe Generale στην Ελλάδα, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της Geniki.

    Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η Marfin Popular Bank, η οποία κατέχει περίπου το 3,5% των μετοχών της τράπεζας. Το ποσοστό αυτό εξαγοράστηκε κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η τράπεζα, ύψους 210 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης