PROTOTHEMA

Οικονομία

Μειώσεις χωρίς τέλος...

Δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις

Δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις

Πώς ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ χάνει πάνω από 350 ευρώ...

Κλιμακωτή μείωση των συντάξεων ανάλογα με το ύψος τους αποφάσισε η κυβέρνηση καταλήγοντας σε δύο εναλλακτικά σενάρια για την περικοπή των επικουρικών . Συγκεκριμένα, προτείνεται μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις από 200 εως 300 ευρώ και 20% για πάνω απο 300 για τα ελλεμματικά ταμεία .

Τα μόνα που θεωρούνται πλεονασματικά είναι δύο, το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτει 350.000 συνταξιούχους και το ΤΕΑΙΤ, του ιδιωτικού τομέα που καλύπτει 200.000 συνταξιούχους . Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει μείωση 10 % για ποσά από 250 εως 300 ευρώ και 20% για ποσά άνω των 300 ευρώ για όλα τα επικουρικά ταμεία. Όμως, για να εξοικονομηθούν συνολικά 300 εκατ. ευρώ , όπως δεσμευτήκαμε στην τροικα εκτός από τα 200 εκατ. που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπες στις επικουρικες αναδρομικα απο τον Ιανουαριο , θα κοπούν και άλλα 100 από τις κύριες των ευγενών ταμείων . Τι σημαίνει αυτό ;

Μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων ανω των 1300 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ ΟΤΕ , ΟΣΕ, Εθνικής, Εμπορικής, της Αγροτικής , της πρωην ΕΤΒΑ, και πρώην Ολυμπιακή ενώ κατά 7% θα μειωθούν οι συντάξεις του ΝΑΤ .

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ που παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη, θα περιοριστεί στα 1120 ευρώ ενώ η επικουρική του από 408 ευρώ θα συρρικνωθεί στα 321,16 .. Δηλαδή θα χάσει συνολικά 366 ευρώ . Σημειωτέον ότι αυτή η μείωση είναι η τέταρτη που έχει υποστεί στην περίπτωση που είναι κάτω των 55 ετών...

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης για τις νέες περικοπές, τονίζοντας ότι "τα χρήματα για τις συντάξεις αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντλούνται από εκεί απομειώνοντας την περιουσία μας που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, άρα δεν επιβάρυναν κανένα πολίτη".
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

χαρης16/02/201200:29

Κυρία Λαμπαδίτη , χωρίς να είμαι συνταξιούχος των ως ανω εππαγγελματικών τάξεων , σας κάνω μια μαθηματική επισήμανση: Ο συνταξιούχος των 1300, που βρίσκεται ακριβώς στο όριο των αποδοχών όπως θα καθορισθεί στον εφαρμοστικό νόμο, δεν υπόκειται σε καμμία περικοπή. Ενώ εκείνος των 1400 έχει εισοδηματική μηνιαία απώλεια , σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο κείμενο σας, 280 (1400*20%=280) , με αποτέλεσμα να βρεθεί αυτομάτως σε υποδεέστερη μισθολογική θέση από τον πρώτο, έναντι του οποίου βρίσκονταν σε πλεονεκτικώτερη μισθολογική κλίμακα πριν τη σχετική περικοπή.Πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό?????????????? Ψάξτε το.

Απάντηση
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ. 15/02/201223:24

Πολλές φορές μιλήσαμε ,για τις συνδικαλιστικές συντεχνίες της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ και τις κατακρίναμε για πολλές αστοχίες τους. Το να λέμε όμως κηφήνες ,όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ , που μετά απο δεκαετίες και με πληρωμένες όλες τις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις, πέρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη,δεν νομίζω να είναι κανένα έγκλημα ,επειδή ο ιδιωτικός τομέας ,τους υπαλλήλους του μιά ζωή τους έχει καταδικασμένους στην πείνα ,γιατί ενώ εργάζονται εξοντωτικά δεν παίρνουν τα ένσυμα που τους αναλογούν !!!!! Άς ψάξουμε να βρούμε αλλού το πρόβλημα της οικονομικής μας κατάρρευσης .!!

Απάντηση
den variese15/02/201218:26

ΑΓΑΠΗΤΕ τρελα λεμε ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΑ 45 ΧΡ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.ΑΡΑ ΚΟΒΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΣΑ ΕΦΑΠΑΞ,ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ,ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΤΖΑΜΠΑ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ.

Απάντηση
φωτησ15/02/201218:17

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ 1600Ε ΚΑΘΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΞΥΝΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΕΗ, ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ,ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕ ΤΟ ΡΙΧΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ.ΖΗΤΩ Η ΤΡΟΙΚΑ

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία