Πήρε παράταση η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών

Πήρε παράταση η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών

Παράταση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου προκειμένου να συντάξει πόρισμα με τα επαγγέλματα που πρέπει να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και να αιτιολογήσει τα «κομμένα», πήρε η επιτροπή που επεξεργάζεται το θέμα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης προτάθηκε να «περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες» όλες οι κατηγο

Πήρε παράταση η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών

Παράταση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου προκειμένου να συντάξει πόρισμα με τα επαγγέλματα που πρέπει να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και να αιτιολογήσει τα «κομμένα», πήρε η επιτροπή που επεξεργάζεται το θέμα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης προτάθηκε να «περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες» όλες οι κατηγορίες επαγγελμάτων, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας.

Στην πρόταση αυτή διαφώνησε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Ρωμανιάς ο οποίος απείλησε με αποχώρηση, καθώς ζήτησε την αιτιολόγηση της απομάκρυνσης από τη λίστα των επαγγελμάτων εκείνων που η πλειοψηφία της επιτροπής θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανήκουν στα ΒΑΕ.

Κλείσιμο

Πάντως η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά συμφώνησε κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι «το κόψιμο των επαγγελμάτων από τη λίστα με τα ΒΑΕ δεν πρέπει να έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες των Ταμείων».

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης, οι απασχολούμενοι στα ΒΑΕ θα πρέπει να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την υφή και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Απλά ως προς το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα υπάρχει η εξής ποσόστωση: 5% για τη πρώτη κατηγορία, 10% για τη δεύτερη, 15% για την τρίτη και 20% για την τέταρτη. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια ειδικότητα συνταξιοδοτείται με 35 χρόνια εργασίας και είναι χαρακτηρισμένη στην τέταρτη κατηγορία, ο εργαζόμενος θα συνταξιοδοτείται 7 χρόνια νωρίτερα του κανονικού χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθούν τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως βαρέα. Στην περίπτωση αυτή θα περικοπεί η πρόωρη κατά 5 χρόνια συνταξιοδότηση και εξετάζεται αντί αυτής να δίνεται κάποιο πριμ, κυρίως εργασιακής φύσης, όπως είναι η 6ωρη αντί της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης. Στη δεύτερη κατηγορία θα υπαχθούν τα επαγγέλματα εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινά (π.χ. ακτινολογικά εργαστήρια κ.ά.), τα οποία και συνταξιοδοτούνται μέχρι 3 χρόνια νωρίτερα, αντί για 5-7 χρόνια που ισχύει σήμερα. Στην τρίτη κατηγορία θα υπαχθούν τα επικίνδυνα επαγγέλματα (ανάλογος όρος υπάρχει στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία), στην οποία θα κατηγοριοποιηθούν τα επαγγέλματα εκείνα που ανήκουν στις δυο παραπάνω κατηγορίες, αλλά είναι από τη φύση τους και επικίνδυνα όπως για τους εργαζομένους στη βαριά βιομηχανία ή σε κάποιες από τις οικοδομικές δραστηριότητες, οι οποίοι και θα συνταξιοδοτούνται όπως ισχύει σήμερα.

Τα μέτρα αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλες ανισότητες, καθώς και  σε μείωση του μισθού από 50 έως 200 ευρώ τον μήνα, μείωση 11% στη σύνταξη, αλλά και αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια.

Στη λίστα αναμένεται να προστεθούν και επαγγέλματα κυρίως από τον χώρο του Δημοσίου όπως αυτό των απασχολουμένων στη διακομιδή των σκουπιδιών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία (νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό), τα Σώματα Ασφαλείας (επικινδυνότητα), οι εναερίτες της ΔΕΗ που δουλεύουν στη διανομή, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, εργάτες, τεχνίτες, συντηρητές, τεχνολόγοι και μηχανικοί στα αντλιοστάσια λυμάτων, αποθηκάριοι απασχολούμενοι σε αποθήκες πρώτων υλών για την κατασκευή χρωμάτων, εφαρμοστές σειράς ναυπηγείου στην ξηρά, εργαζόμενοι στην παραγωγή βιομηχανιών πλαστικών, ελαστικών και απορρυπαντικών, απασχολούμενοι στην καθαριότητα, νυχτοθυρωροί (οι νυχτοφύλακες είναι ήδη), εργάτες αποθήκης φορτοεκφορτωτικών εργασιών κ.ά. Εκτός λίστας αναμένεται να βρεθούν επαγγέλματα όπως μουσικοί πνευστών οργάνων, μουσικοί και τραγουδιστές νυχτερινών κέντρων, καταμετρητές κερμάτων ΗΛΠΑΠ και ΕΑΣ κ.ά.

Στελέχη της ΓΣΕΕ μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής έκαναν λόγο για πρόχειρα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία κινούνται μέσα σε ομιχλώδες τοπίο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης