Μαγειρείον εκθέσεων η Deutsche Βank

Μαγειρείον εκθέσεων η Deutsche Βank

Δύο χρόνια… πίσω βρίσκονται στη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, καθώς στις αναλύσεις τους αναφέρονται με λάθος στοιχεία στο 2006, για να συμπεράνουν ότι το 2008 θα υπάρξουν επιπτώσεις κρίσης για την ελληνική τράπεζα Eurobank στο δίκτυο της Ρουμανίας.

Ειδικότερα, λανθασμένα στοιχεία φέρεται ότι χρησιμοποίησε η αναλύτρια Gaelle Cibelly της Deutsche Bank, η οποία στις 10 Ιανουαρίου υποβάθμισε την τιμή-στόχο της Eurobank στα 26 ευρώ, μ

Μαγειρείον εκθέσεων η Deutsche Βank

Δύο χρόνια… πίσω βρίσκονται στη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, καθώς στις αναλύσεις τους αναφέρονται με λάθος στοιχεία στο 2006, για να συμπεράνουν ότι το 2008 θα υπάρξουν επιπτώσεις κρίσης για την ελληνική τράπεζα Eurobank στο δίκτυο της Ρουμανίας.

Ειδικότερα, λανθασμένα στοιχεία φέρεται ότι χρησιμοποίησε η αναλύτρια Gaelle Cibelly της Deutsche Bank, η οποία στις 10 Ιανουαρίου υποβάθμισε την τιμή-στόχο της Eurobank στα 26 ευρώ, με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώσει σημαντική βουτιά κατά 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και τα «λάθη» που κάνει η αναλύτρια είναι να αυξήσει τα καταστήματα της ελληνικής τράπεζας στη Ρουμανία για το 2006, ώστε στη συνέχεια να συμπεράνει πως εξαιτίας της κρίσης στη ρουμανική οικονομία θα πληγεί η Eurobank.

Και αυτά τα λάθος στοιχεία δεν προκύπτουν μόνο από ορισμένες ανεπίσημες δηλώσεις στελεχών της Eurobank, αλλά από έκθεση του αμερικανικού οίκου Lehman Brothers, οι αναλυτές του οποίου μία ημέρα πριν είχαν αναβαθμίσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 36 ευρώ!    

Ποιοι όμως λένε την αλήθεια; Οπως θα δούμε, η γερμανική τράπεζα μπορεί να πέτυχε τους στόχους της, αλλά έπληξε το όποιο κύρος τής έχει απομείνει.

Από επίσημα στοιχεία των παρουσιάσεων της τράπεζας προκύπτει πως η αναλύτρια της Deutsche Bank χρησιμοποίησε λανθασμένα νούμερα για τα καταστήματα της τράπεζας στη Ρουμανία.  

Κλείσιμο

Και η έντονη αμφισβήτηση των λανθασμένων στοιχείων δεν γίνεται από τη Eurobank, αλλά από Ελληνες θεσμικούς και αναλυτές οι οποίοι έχουν υπόψη τους τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η ελληνική τράπεζα.   

 

Λάθος στοιχεία

 

Συγκεκριμένα, στην αναφορά η έκθεση των Γερμανών συμπεραίνει αυθαίρετα ότι η ελληνική τράπεζα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις από μια πιθανή κρίση στην οικονομία της Ρουμανίας επειδή διαθέτει μεγάλη παρουσία στην εκεί αγορά.

Η αναλύτρια της Deutsche Bank γράφει ότι το 2006 η Eurobank είχε στη Ρουμανία 391 καταστήματα, ενώ το σωστό νούμερο είναι 201 σημεία πώλησης, εκ των οποίων 189 καταστήματα. 

Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνει η αναλύτρια στην Πολωνία, όπου αναφέρει 367 καταστήματα ενώ το σωστό είναι 130, και στη Βουλγαρία, όπου γράφει για 198 καταστήματα ενώ το σωστό είναι 287. 

Σε άλλο σημείο της αναφοράς η αναλύτρια γράφει πως η Eurobank το 2007 άντλησε καταθέσεις 7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2008 που η τράπεζα έχει φορτσάρει στον τομέα των καταθέσεων και τιμολογιακά εκτιμά πως θα συγκεντρώσει 6 δισ. ευρώ.   

 

Tι αναφέρει η Lehman Brothers

 

Για κακή τύχη της Γερμανίδας αναλύτριας ο αμερικανικός οίκος Lehman Βrothers μία ημέρα νωρίτερα αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 36 ευρώ έναντι 30 προηγουμένως.

Ειδικότερα, η τράπεζα εκτιμά πως η ισχυρότερη παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη θα αρχίσει να αποδίδει, διότι τα καταστήματα «ωριμάζουν» και αποδίδουν περισσότερα στην κερδοφορία της τράπεζας. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος διαβλέπει σταθερή μέση αύξηση της κερδοφορίας. Μπορεί λοιπόν να πέτυχε τους στόχους του τμήματος Trading της γερμανικής τράπεζας -πτώση της τιμής για να αγοράσουν φτηνά οι πελάτες της-, αλλά έπληξε βαρύτατα την όποια πλέον αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας διεθνής οίκος του μεγέθους της Deutsche Bank.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης