Στο Eurogroup κρίνεται η έκτη δόση και η … συνοχή της Ευρωζώνης

Στο Eurogroup κρίνεται η έκτη δόση και η … συνοχή της Ευρωζώνης

Στο τραπέζι το γαλλογερμανικό σχέδιο για άμεση αλλαγή στις συνθήκες της Ένωσης – Ιρλανδία και Πορτογαλία θα ζητήσουν «κούρεμα αλα Γκρέκα» - Οι Βρετανοί επιμένουν στα σενάρια διάλυσης του ευρώ

Στο Eurogroup κρίνεται η έκτη δόση και η … συνοχή της Ευρωζώνης
Εβδομάδα – θρίλερ ξεκινά για την Ευρώπη και το διακύβευμα μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερο κι απ’ αυτήν ακόμα τη συνοχή της Ευρωζώνης, ή την ισχύ του ευρώ.

Με την κρίση  χρέους να έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου, να απειλεί ευθέως ακόμα και τις  πιο σημαντικές οικονομίες της Γηραιάς  Ηπείρου, να πυροδοτεί σενάρια ολικής κατάρρευσης του ευρωσυστήματος, το γεγονός ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα (μέχρι την Πέμπτη) τέσσερις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία, θα ζητήσουν από τις αγορές 29 δισ. ευρώ, αποτελεί από μόνο του ένα εφιαλτικό σενάριο.

Πολύ περισσότερο  όταν το κόστος δανεισμού όλων καλπάζει, το Βέλγιο ήδη υποβαθμίστηκε από τους αξιολογητές-«τιμωρούς» της άλλης όχθης του Ατλαντικού και οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ αντί άμεσων απαντήσεων απεργάζονται σχέδια για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, για «υπερυπουργεία» και για παρεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών μελών!

Mιαν ανάσα ελπίδας ενδεχομένως να δώσει το θέμα που ανέκυψε αιφνιδιαστικά, περί σχεδίου του ΔΝΤ για χορήγηση ρευστότητας – μαμούθ στην Ιταλία, σε βάθος 12 ως 18 μηνών, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Πιθανόν το θέμα να τεθεί  και στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης, σήμερα και αύριο, όπου όμως το μείζον θέμα για την Ελλάδα είναι η έγκριση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.
Κλείσιμο

Στη συνεδρίαση πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί προς συζήτηση και η γαλλογερμανική εμμονή για άμεση αλλαγή στις συνθήκες της Ένωσης ώστε να δοθεί στους ισχυρούς της Ευρώπης, σε Γαλλία και Γερμανία δηλαδή, ο απόλυτος έλεγχος επί των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων σε όλες τις χώρες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη!

Για να μην υπάρχει  η παραμικρή αμφιβολία, η εκ των  εμπνευστών αυτού του Συμφώνου διακυβέρνησης  στην Ευρωζώνη, που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κυρώσεις για τους παραβάτες, Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές αποκάλυψε πτυχές του Συμφώνου σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+», τονίζοντας μάλιστα πως στόχος όλων είναι η … ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Και ξεκαθάρισε πως: «η Γερμανία, η Γαλλία και η … Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες».

Κι αν Παρίσι και Βερολίνο έχουν τα δικά τους σχέδια, στο Eurogroup θα υπάρχουν ενδεχομένως και εκπλήξεις. Δυσάρεστες. Ιρλανδία και Πορτογαλία εμφανίζονται έτοιμες να ζητήσουν από τους εταίρους τους κούρεμα του χρέους τους στα πρότυπα της Ελλάδας, την ώρα που γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ασφυκτιούν ήδη από την ελληνική συμφωνία και ακόμα ΔΕΝ έχουν συναινέσει στο ποσοστό ή στο κόστος αντικατάστασης των ελληνικών ομολόγων …

Μέσα σε όλα αυτά οι Βρετανοί δεν κρύβουν πως εδώ  και καιρό προετοιμάζονται για  μια διάλυση (!) του ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης για τις τράπεζες της χώρας σε μια τέτοια περίπτωση, οι πρεσβείες της Βρετανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν κι αυτές «plan b», τώρα έρχεται και δημοσίευμα του Independent που με δυο λόγια λέει πως οι πιθανότητες να αποχωρήσει κάποια χώρα από το ευρώ είναι μεγάλες. Μεγάλες αλλά για να γίνουν πράξη θα πρέπει να υπάρχει … τρόπος!

«Αιφνιδιασμός», όπως γράφει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «εάν κάποια χώρα φύγει από το ευρώ, θα πρέπει να προκαλέσει πλήρη έκπληξη και να ανακοινωθεί μέρα κατά την οποία δεν θα προκληθεί πανικός στις τράπεζες και τις αγορές, κατά προτίμηση Κυριακή».

Στη συνέχεια του  ρεπορτάζ βέβαια η χώρα αυτή βρίσκει … όνομα, γίνεται η Ελλάδα και οι «ειδικοί» που επικαλείται η εφημερίδα «συστήνουν» να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας για έξοδο της χώρας από το ευρώ, «αφού κλείσουν οι αγορές και πριν ανοίξουν, ώστε κανείς να μην έχει ιδέα τι ακριβώς θα συμβεί» ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης