Σχέδιο 600 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για Ιταλία – Ευρωζώνη;

Σχέδιο 600 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για Ιταλία – Ευρωζώνη;

«Δεν διεξάγονται συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές επί σχεδίου χρηματοδότησης», ξεκαθαρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Σχέδιο 600 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για Ιταλία – Ευρωζώνη;

Την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρρέει υπό την πίεση της επελαύνουσας κρίσης χρέους, η Ιταλία των χιλίων προβλημάτων και των δυσθεώρητων χρεών την Τρίτη θα ζητήσει 8 δισ. ευρώ από τις αγορές!

Εφιαλτικό το σενάριο για την Ευρωζώνη και η λύση δύσκολα μπορεί να δοθεί από την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία που εδώ και δύο χρόνια έχει επιδείξει μόνο παρελκυστική τακτική και αποφάσεις που ακυρώνονται στην πράξη από τις αγορές.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως εάν η Ιταλία την Τρίτη, είτε δεν μπορέσει να πάρει τα κεφάλαια που ζητά, είτε πιεστεί να πληρώσει επιτόκιο που θα την οδηγήσει αναγκαστικά στο Μηχανισμό Στήριξης, ουσιαστικά πυροδοτεί την βόμβα που θα οδηγήσει στην καταστροφή του ευρώ.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, το οποίο πάντως διαψεύδει σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στο Ταμείο έχουν ήδη ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης της ιταλικής οικονομίας. Το δημοσίευμα μάλιστα τονίζει πως το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για βοήθεια έως και 600 δισεκατομμύρια ευρώ (!), ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 με 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αναγκασθεί να γίνεται κάθε μήνα βορά στις αγορές!

Μάλιστα μέρος των κεφαλαίων αυτών, που σε κάθε περίπτωση συνιστά μακράν το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα ανά τον κόσμο, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ανάχωμα και έμμεση στήριξη κι άλλων χωρών, με οικονομίες άμεσα συνδεδεμένες με την ιταλική, όπως η Αυστρία για παράδειγμα. Με τη λογική πως εάν «στηριχθεί» η Ιταλία, οι χώρες με μεγάλη έκθεση στο χρέος της θα πάρουν βαθιές ανάσες …

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  για να συζητήσουν το θέμα!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση του σήμερα ξεκαθαρίζει, ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές επί σχεδίου χρηματοδότησης, διαψεύδοντας έτσι τη φημολογία για την προετοιμασία πακέτου διάσωσης για την Ιταλία, καθώς οξύνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε: "Δεν υπάρχουν συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές για σχέδιο χρηματοδότησης".

Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι επαφές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρώμη έχουν ενταθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ασαφής η μορφή που θα λάβει η οικονομική υποστήριξη εάν οι εξελίξεις στις αγορές ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Επίσημη πηγή στη ιταλική πρωτεύουσα δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε υποβολή αιτήματος για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Ρώμη.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα – αποκάλυψη της ιταλικής εφημερίδας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης