Aλλαγές στις συνθήκες και κρίση χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

Aλλαγές στις συνθήκες και κρίση χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

Θα κατατεθεί γαλλογερμανικό σχέδιο-εξπρές για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση – Αγωνία για τις δημοπρασίες ομολόγων της εβδομάδας που φτάνουν τα 29 δισ. ευρώ

Aλλαγές στις συνθήκες και κρίση χρέους στην ατζέντα του Eurogroup
Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες από … καταβολής  Ευρωζώνης ξεκινά τη Δευτέρα.

Με την κρίση  χρέους να έχει εξαπλωθεί πλέον όχι  μόνο στην Ευρωπεριφέρεια, αλλά και στην καρδιά της ζώνης του ευρώ, με πιο «ηχηρό» παράδειγμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου την Παρασκευή αλλά και την πρωτοφανή απόφαση της Γερμανίας να διακόψει την δημοπρασία ομολόγων της, την Πέμπτη, ακριβώς επειδή το επιτόκιο «ξέφευγε» του προϋπολογισμένου από το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τη συνοχή της Ευρωζώνης καθώς την ώρα που το κόστος δανεισμού καλπάζει και η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων καταρρέει, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία αναζητούν μέσω δημοπρασιών κεφάλαια άνω των 29 δισ. ευρώ!

Εφιαλτικό το σενάριο, αλλά αληθινό, με δεδομένο πως η κρίση  χρέους έχει φτάσει στην αυλή των κορυφαίων  ευρωπαϊκών οικονομιών, Γερμανίας και  Γαλλίας, οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν  πολλά. Με το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών σε πίεση από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα οι …  πρωταγωνιστές της Ευρωζώνης  δεν μοιάζουν να συναισθάνονται το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για  τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο οποίος την Παρασκευή μόλις απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της έκδοσης ευρωομολόγου και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να συναινέσουν στην πιο στενή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της Ευρώπης, το Σάββατο απέκλεισε κάθε πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ!

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλάμβανε πως η επείγουσα λύση για την Ευρώπη είναι αυτή που έχει να κάνει με την αλλαγή στις Συνθήκες, αλλαγή που θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η στενότερη διακυβέρνηση και η αυστηρότερη τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της κάθε χώρας μέλους. Γιατί αυτή είναι, κατά τους Γερμανούς, η πιο «πειστική απάντηση» που μπορεί να δώσει η ΕΕ στις αγορές.

Με την άποψη  Σόιμπλε εξάλλου έχουν προκαταβολικά  συνταχθεί οι ομόλογοί του της  Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Μια θέση που θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Κάτι που φιγουράρει και στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου με πιο ενδεικτικό αυτό της Bild-Zeitung που αναφέρει πως Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν την προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει οι αλλαγές που στοχεύουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη, να υλοποιηθούν ει δυνατόν ακόμα και τον Ιανουάριο και προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από την κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Την «σκληρή» γραμμή του Βερολίνου στηρίζει και ο  πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν που επιμένει, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung, πως «η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν έχει τρωθεί». Κι επειδή η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και οι μεγάλες αγορές όντως έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, στην προφανή ερώτηση του πως εξηγεί αυτές τις «επιθέσεις» ο κύριος Βάιντμαν τονίζει: «Οι πιέσεις των αγορών δεν πρέπει να υπερεκτιμούνται. Αν ανεβαίνουν λίγο τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων δεν μπορεί να διακηρύσσει κανείς ότι ήλθε το τέλος του κόσμου»!!!

Σε κάθε περίπτωση  ούτε καν ο υπεραισιόδοξος χερ  Βάιντμαν δεν απέκλεισε την δημιουργία ευρωομολόγων, αλλά υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί η ενίσχυση των διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου των κρατών-μελών πριν την έκδοσή τους.

Και αυτό το σενάριο  θα βρεθεί στο τραπέζι του Εurogroup της Δευτέρας. Όπως και το φλέγον θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης προς την Ελλάδα αλλά και το έτερο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της Ισπανίας, που πλέον φαντάζει ως η επόμενη χώρα που θα αναγκαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Από κάθε άποψη λοιπόν η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη  για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν έχει ακόμη βρει μια λύση στην κρίση χρέους που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως παραδέχθηκε, ενώπιον δημοσιογράφων στη διάρκεια συνεδρίου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης