Στο ΔΝΤ ή στο Μηχανισμό και η Ισπανία;

Στο ΔΝΤ ή στο Μηχανισμό και η Ισπανία;

Το plan B του νέου Ισπανού πρωθυπουργού – Δημιουργία ‘bad bank’ και ουσιαστική κρατικοποίηση των τραπεζών

Στο ΔΝΤ  ή στο Μηχανισμό και η Ισπανία;
Στο δρόμο για το Μηχανισμό Διάσωσης κινείται πλέον και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και εν μέσω πρωτοφανών πιέσεων από τις αγορές, η νέα κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στην «πηγή κεφαλαίων» είτε του ΔΝΤ, είτε του Ταμείου Στήριξης.

Κι αυτό για να διασώσει πρώτα απ’ όλα τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φαίνεται πως επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται.

Ένα σχέδιο ήδη δοκιμασμένο σε αρκετές περιπτώσεις στην Ευρώπη αλλά με μάλλον αμφίβολα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η κυβέρνηση Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την δημιουργία μίας «bad bank», ελάχιστες μόνον ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας και έχοντας πρώτα κρατικοποιήσει την τράπεζα Banco de Valencia.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως ο κύριος Ραχόι έχει στα χέρα του τουλάχιστον δύο εκθέσεις από ακαδημαϊκούς για τον τρόπο δημιουργίας μιας bad bank, μιας κρατικά ελεγχόμενης «τράπεζας» που θα «αγοράσει» τις προβληματικές τοποθετήσεις τραπεζών με σημαντικό discount, κατά τρόπο ώστε να ... εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκιά τους και να μειωθεί η έκθεσή τους στις πιέσεις των αγορών.

Το πρόβλημα είναι πως η εφαρμογή αυτού του σχεδίου προϋποθέτει πως η Ισπανία θα βρει λεφτά για να αγοράσει όλα τα «τοξικά» assets των τραπεζών της. Με ένα πρώτο υπολογισμό θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 100 δισ. ευρώ για να απορροφήσει το κόστος της μεταφοράς των συγκεκριμένων τίτλων στην «bad bank».  

Όσον αφορά στο πως θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της ισπανικής κυβέρνησης, αναφέρει πως τα κεφάλαια αυτά «θα μπορούσαν να ζητηθούν είτε από το EFSF, ή ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Με ό,τι φυσικά συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης