Η μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας

Η μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας

Δυο φορές άγγιξε τα χαμηλά της επίπεδα η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία σίγουρα θα καταγραφεί από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Εν μέσω ανησυχίας για τη μεταφορά της κρίσης στην Ευρώπη -η Fortis σώθηκε από διακρατικό δανεισμό, όπως και η Ηypo Real Estate από το γερμανικό δημόσιο ή όπως η Bradford & Bingley από το αγγλικό δημόσιο- ο «τοξικός» ιός μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη. Παγκοσμίως, τα χρημα

Η μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας

Δυο φορές άγγιξε τα χαμηλά της επίπεδα η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία σίγουρα θα καταγραφεί από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Εν μέσω ανησυχίας για τη μεταφορά της κρίσης στην Ευρώπη -η Fortis σώθηκε από διακρατικό δανεισμό, όπως και η Ηypo Real Estate από το γερμανικό δημόσιο ή όπως η Bradford & Bingley από το αγγλικό δημόσιο- ο «τοξικός» ιός μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη. Παγκοσμίως, τα χρηματιστήρια είχαν την μεγαλύτερη πτώση μετά το 1997!

Η ανησυχία είναι για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη και, κυρίως, για το αν η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγνοήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Κλείσιμο

Να πάρει δηλαδή το ρίσκο μειώνοντας τα επιτόκια, ώστε να βοηθήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως την Πέμπτη η διοίκηση της Fortis μιλούσε την περασμένη Πέμπτη για ανάγκες 5 δισ. ευρώ και τελικώς έλαβε βοήθεια 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.840 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 5,87%, ενώ το χαμηλό επίπεδο ήταν οι 2.826 μονάδες.

Η μεγάλη «ασθενής» του χρηματιστηρίου ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε κάτω από την τιμή εισαγωγής της στα 10,06 ευρώ, καταγράφοντας ζημιές 22,26%, ενώ έκανε και πράξεις κάτω από ατ 10 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχανε περισσότερα και από εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες, όμως, δεν θα εμφανίσουν τις ζημιές της ΔΕΗ.

Πτώση και ρευστοποιήσεις στη «συγγενή» ενεργειακή εταιρεία Μυτιληναίος με απώλειες 15,7%, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με -12,05%.

Κάτω από τα 29 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με πτώση 6,70%. Απώλειες 7,16% στην Τράπεζα Πειραιώς, -7,35% στην Ελλάκτωρ, -7,93% στο Ταυχδρομικό, -5% για τη Eurobank και -3,74% για την Alpha Bank.

Ρευστοποιήσεις και στη μετοχή του ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου έχασε 7,65%. Τις μικρότερες απώλειες -και ίσως την πιο σταθερή εικόνα- είχε η μετοχή της ΟΠΑΠ, η οποία έχασε  2,25%.

Στα 257 εκατ. ευρώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών, με 31 εκατ. ευρώ προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών. Ανοδικά έκλεισαν 20 μετοχές, πτωτικά 237, ενώ 65 έμειναν αμετάβλητες.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης