PROTOTHEMA

Οικονομία

Γιατί ξέσπασε πόλεμος κυβέρνησης-τραπεζιτών

Έχασαν 28,5 δισεκ. οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες

Έχασαν 28,5 δισεκ. οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες

Οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Λάτση, Αγγελόπουλου, Κωστόπουλου, Εφραίμογλου, Βασιλάκη, αλλά και 600.000 μικρομέτοχοι έχασαν περιουσίες

Tα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%, κάποιοι επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας διαπίστωναν με οδύνη και οργή ότι έχαναν οριστικά ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Η δύσκολη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για να κρατήσουν τουλάχιστον τον έλεγχο των τραπεζών χάθηκε και την επομένη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε νέα επίθεση δηλώνοντας ότι «μεταξύ τραπεζιτών και έθνους η κυβέρνηση επέλεξε το έθνος».

Α πό το 2009 μέχρι σήμερα ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας (Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες, Κωστόπουλοι, του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κ.ά.) μαζί με 600.000 ακόμη  μικρομετόχους των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούσαν την κρίση χρέους να εντείνεται και να εξαϋλώνει την περιουσία τους μέσα από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο κ. Σπύρος Λάτσης έχει υποστεί ζημία που ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του στη Eurobank.

Η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλες τις τράπεζες για τους σημαντικούς μετόχους τους. Για παράδειγμα, ζημίες άνω των 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχει υποστεί η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται να κατέχει άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς. Μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες έχει καταγράψει και η οικογένεια Κωστόπουλου της Αlpha Bank. Συνολικά, η οικογένεια μαζί με τα ιδρύματα ελέγχει το 9% της τράπεζας. Η αξία αυτού του ποσοστού το 2009 ήταν περίπου 390 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα το 9% της τράπεζας κόστιζε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους βασικούς μετόχους των τραπεζών μεγάλες είναι οι οικονομικές απώλειες και για τους τραπεζίτες. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης  Σάλλας κατέχει το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι μετοχές αυτές το 2009, που η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ήταν 2,7 δισ. (και όχι την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας του 2006 που είχε φτάσει τα 7 δισ.), άξιζαν περίπου 38 εκατ. Σήμερα κοστίζουν 3,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

madness30/10/201123:03

Προτείνω ,να γίνει έρανος...τηλεμαραθώνιος.....ραδιομαραθώνιος......

Απάντηση
THEO30/10/201115:29

Ειλικρινά Κε κασιμάτη δεν καταλαβαίνω τι σκοπούς εξυπηρετεί το άρθρο σας αυτό . Αν σκοπός σας είναι να προκαλέσετε τους Έλληνες εργαζόμενους , τότε μπράβο σας . Το πετύχατε . Αν όμως σκοπός σας είναι να συγκαλείψετε την αλήθεια , τότε τι να σας πώ? . Γιατί δεν δείχνεται το ίδιο ενδειαφέρον για τα χρήματα των Ελληνων εργαζομένων που έχασαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία με το κούρεμα των ομολόγων που τους φόρτωσαν οι πολιτικοί μας και ακόμη με τα δομημένα ομόλογα , με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το 1999 όπου τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν τεράστια ποσά και με τις άτοκες καταθέσεις των αποθεματικών των ταμείων μέχρι πριν μερικά χρόνια , σε εποχές που το απλό επιτόκιο ταμιευτηρίου ήταν 15% ?. Και μετά είσται σίγουρος ότι οι οικογένειες που αναφέρεται έχασαν πράγματι τα ποσά αυτά ? Γνωρίζετε μήπως ποιοί ρευστοποιούσαν μετοχές τραπεζών πριν μερικούς μήνες και ποιοί έβγαζαν κεφάλαια στο εξωτερικό με σκοπό να τα επαναεισάγουν μετά την κρίση ? . Κε Κασιμάτη οι μόνοι σίγουρα χαμένοι από το κούρεμα των ομολόγων είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι ανυποψίαστοι μικρομέτοχοι των τραπεζών . Για τους υπόλοιπους χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο για να δούμε ποιός έχασε και ποιός κέρδισε . Γιατί όπου υπάρχουν χαμένοι στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τζόγο , πάντα υπάρχουν και κερδισμένοι .

Απάντηση
DOCTOR30/10/201110:22

1. Πραγματικά θα πρέπει να ντρέπεστε που "ανεβάσατε" τέτοιο Θέμα. 2. Ημασταν βλάκες όλοι εμεις οι απλοί πολίτες που λέγαμε πριν 1 έτος ότι αυτή η οικονομική πολιτική οδηγεί σε πτώχευση/κούρεμα, η ΟΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΛΕΓΕ ΨΕΜΑΤΑ οτι δεν θα γινόταν αυτό? 3. Ολα τα ΜΜΕ είναι υπεύθυνα για την "γενοκτονία" της Ελλάδας, μιας και η μόρφωση και η παροχή υγείας, είναι πια ανύπαρκτα..........ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ..... ζητήματα τα οποία δεν είναι καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Γιατή το ζήτημα είναι η ύπαρξη και ευημερία ΟΛΟΥ του Ελληνικού λαού.............χμ χμ ή μήπως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ........

Απάντηση
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ30/10/201108:52

ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΡΠΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ , ΠΑΙΔΙΑ ΛΥΠΟΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ5% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΑΛΕ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 10 ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ 8?ΓΙΑ ΤΟ 95%ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ?

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία