Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου

Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θετικό βήμα που διασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012»

Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

Την απόφαση ουσιαστικά είχαν προεξοφλήσει με τις δηλώσεις τους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του συμβουλίου στις Βρυξέλλες.  

Όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η απόφαση για την έκτη δόση του ελληνικού δανείου έγινε στη βάση της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.

Κλείσιμο
Παράλληλα το Eurogroup ξεκαθάρισε πως για να εκταμιευθεί και τυπικά η δόση θα χρειαστεί η έγκριση του ΔΝΤ, ενώ επανέλαβαν πως η ΕΕ δεσμεύεται να προσφέρει στην χώρα μας ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης με τον «κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα». Αλλά αυτό είναι φυσικά αρμοδιότητα της Συνόδου Κορυφής και θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης.

Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένη πηγή στην Ουάσινγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συστήσει να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα το πρώτο ήμισυ του Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν έκανε λόγο για
«ιδιαίτερα σημαντική είδηση», τονίζοντας ότι η  οριστικοποίηση της καταβολής της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά μια πολύ σημαντική πρόοδο.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν και οι υπουργοί οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντερς και της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο. Η τελευταία μάλιστα είπε ότι η απόφαση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης