Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι την Κυριακή

Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι την Κυριακή

Αποσπάσματα από το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ

Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι την Κυριακή
Tην ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επιβεβαίωναν με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διενέργεια μιας δεύτερης Συνόδου Κορυφής των 17 του ευρώ, την Τετάρτη, αμέσως μετά την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa δημοσίευε στον ιστότοπό του μερικά από τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυριακής!

Με δεδομένη την  «ασυμφωνία» μεταξύ Βερολίνου και  Παρισιού αναφορικά με τη … διαχείριση των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας  – και συνεπακόλουθα της Ευρωζώνης  – οι άξονες στους οποίους κινείται το προσχέδιο της … πρώτης εκ των δύο κρίσιμων Συνόδων που θα διεξαχθούν μέσα στο επόμενο πενθήμερο δείχνει καθαρά την πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών, της Μέρκελ και του Σαρκοζί δηλαδή, να μεταθέσουν τη λήψη των καίριων και πιθανώς τελεσίδικων αποφάσεων είτε στη Σύνοδο της Τετάρτης (του κλειστού «κλαμπ» των χωρών του ευρώ), είτε και να «πετάξουν το μπαλάκι» στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών.

Έτσι, σύμφωνα με το Ansa, αναφορικά με το φλέγον θέμα του ρόλου του προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στο προσχέδιο του κειμένου ανακοινώσεων της Συνόδου της Κυριακής θα αναγράφεται πως τις τελικές αποφάσεις για «το σύνολο της βοήθειας και τις απώλειες των ιδιωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας» θα τις πάρει το Eurogoup. Ενώ τις ομοίως κρίσιμες αποφάσεις σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτές – λένε οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ – πως θα ληφθούν από το Εcofin που σημειωτέρον συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου.

Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται επίσης να ζητήσει «μια επιπλέον προσπάθεια για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας» από τις χώρες που δέχονται πιέσεις λόγω της κρίσης χρέους ενώ «εκτιμά θετικά τις δεσμεύσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Το σημείο – κλειδί στο περίφημο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου είναι αυτό που αφορά στο μόνιμο ταμείο, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM. Σύμφωνα με το Ansa οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τονίζουν μεν ότι «η ουσιαστική του λειτουργία πρέπει να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα γίνεται και, για το λόγο αυτό, η ΕΕ δίδει εντολή στους υπουργούς οικονομικών να λάβουν την σχετική οριστική απόφαση ως το τέλος Νοεμβρίου». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους, κάτι που εφόσον επαληθευθεί θα σημαίνει και απόλυτη «επικράτηση» της γερμανικής γραμμής. Και «συμβιβασμό» για το Παρίσι …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης