Ποιες επιλογές έχει τώρα η Γερμανία για το «ελληνικό πρόβλημα»…

Ποιες επιλογές έχει τώρα η Γερμανία για το «ελληνικό πρόβλημα»…

Ζοφερά σενάρια από το «think tank» Stratfor - Μπροστά σε αδιέξοδο Βερολίνο και Ευρωζώνη!

Ποιες επιλογές έχει τώρα η Γερμανία για το «ελληνικό πρόβλημα»…
Άμεση προτεραιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση είναι η προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 120% επί του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως στη Γερμανία «πέφτει» η κύρια ευθύνη για τη γενικότερη πορεία της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα  με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters , το οποίο επικαλείται ανώτατο  κυβερνητικό στέλεχος από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση και  δη το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένει το τελικό, επίσημο κείμενο της έκθεσης της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καθορίσουν το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (των τραπεζών δηλαδή) στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο και θα τεθεί προς τελική συζήτηση και έγκριση στην Σύνοδο Κορυφής της … Τετάρτης. Και το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως ανεξαρτήτως κάθε άλλης παραμέτρου που θα περιλαμβάνει το «γερμανικό σχέδιο», ένας όρος είναι ήδη έτοιμος και θα είναι παράλληλα και απαράβατος: η «μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», με δυο λόγια η εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων Επιτροπείας στο «κλιμάκιο Ράιχενμπαχ» που ήδη βρίσκεται σε ρόλο … ρυθμιστή στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή το κορυφαίο κέντρο στρατηγικών αναλύσεων Stratfor δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του για την «ελληνική υπόθεση» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «όποια κίνηση και αν κάνει η Γερμανία, ΔΕΝ θα καταφέρει να αποφύγει το ξέσπασμα μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης». Το μόνο που μπορεί να επιτύχει αναλόγως των πολιτικών του επιλογών το Βερολίνο είναι το να μετριάσει ή να επιδεινώσει το μέγεθος της κρίσης και σε τελική ανάλυση να «ρυθμίσει» το κατά πόσον το ευρώ … «απλώς θα αποδυναμωθεί, ή θα εξαφανιστεί «!!!
Κλείσιμο

Αναλυτικότερα, οι «σοφοί»  του Stratfor  εκτιμούν πως το Βερολίνο, με την επιμονή του να «κουρευθεί» το ελληνικό χρέος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και τις άλλες ουσιαστικά χρεοκοπημένες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) στο να απαιτήσουν ευθύς αμέσως την ίδια ή παρόμοια μεταχείριση. Πλην όμως ακόμα κι αν το ελληνικό χρέος μειωθεί οι πιθανότητες να ΜΗΝ χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι μηδενικές. Συνεπώς η Ευρωζώνη θα μπορούσε να «κουρέψει» το χρέος της Ελλάδας, αλλά μετά θα αναγκασθεί να διασώσει τουλάχιστον την Ιταλία. Και για να γίνει αυτό θα επιδεινωθεί τόσο πολύ η αξιοπιστία της ευρωοικονομίας και θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ οι κρατικοί «ισολογισμοί» των υπολοίπων ώστε θα κινδυνεύσουν άμεσα Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο. Με δυο λόγια θα καταρρεύσει η ζώνη του ευρώ …

Τι προτείνουν λοιπόν οι αναλυτές του Stratfor ; είτε να αφεθεί η Ελλάδα στην καταστροφική της πορεία, είτε να εξαναγκασθεί να ξοδέψει λιγότερα ΧΩΡΙΣ να της επιτραπεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ποια είναι η  κατάληξη αυτών των επιλογών;

Απαντούν οι ειδικοί: «Στην πρώτη περίπτωση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, κάτι που αυτόματα θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση. Στην δεύτερη περίπτωση, θα υπάρξει μια σημαντικότατη απώλεια αξιοπιστίας, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρότερη ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση» ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης