Με MIG και Ευαγγελάτο η «ανάσταση» της Ράδιο Κορασίδης!

Με MIG και Ευαγγελάτο η «ανάσταση» της Ράδιο Κορασίδης!

Σήμερα το απόγευμα, το αργότερο αύριο το πρωί, αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η τελική συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία κ. Γιάννη Ευαγγελάτου (φωτογραφία) και της διοίκησης της MIG για την εκχώρηση ποσοστού πάνω από 50% του πολύπαθου ομίλου Ράδιο Κορασίδης. Σύμφωνα με πηγές της νέας διοίκησης της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, η οποία λίγο έλειψε να βάλει λουκέτο το καλοκαίρι του 2005, το μάνατζμεντ θα παραμείνει στα χέρια του κ. Ευαγγελάτου, ο οποίος θα κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 20%.

Με MIG και Ευαγγελάτο η «ανάσταση» της Ράδιο Κορασίδης!

Σήμερα το απόγευμα, το αργότερο αύριο το πρωί, αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η τελική συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία κ. Γιάννη Ευαγγελάτου (φωτογραφία) και της διοίκησης της MIG για την εκχώρηση ποσοστού πάνω από 50% του πολύπαθου ομίλου Ράδιο Κορασίδης. Σύμφωνα με πηγές της νέας διοίκησης της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, η οποία λίγο έλειψε να βάλει λουκέτο το καλοκαίρι του 2005, το μάνατζμεντ θα παραμείνει στα χέρια του κ. Ευαγγελάτου, ο οποίος θα κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 20%. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ο τελευταίος δεν επιθυμούσε από την αρχή να δώσει την εικόνα του επιχειρηματία που «αγόρασε, πούλησε κι έφυγε», αφού στα σχέδιά του είναι η αυτόνομη ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας και η ανακατάληψη των χαμένων μεριδίων αγοράς.

Θα πρέπει να πούμε πως ο κ. Ευαγγελάτος απέκτησε το 81% της Ράδιο Κορασίδης εισερχόμενος ως στρατηγικός επενδυτής μετά την  υπαγωγή της τελευταίας στο άρθρο 44. Οι εταιρείες Vnet και ΒΙΑΝΕ του κ. Ευαγγελάτου κατέβαλαν 20 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 8 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω δανεισμού για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης της Ράδιο Κορασίδης. Η τοποθέτηση της MIG (θα καλύψει με το κεφάλαιό της το ποσό που ο κ. Ευαγγελάτος έδωσε, δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ) θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του σήματος. Ανάπτυξη βέβαια που φοβάται το σύνολο των υπόλοιπων παικτών της αγοράς ηλεκτρικών, οι οποίοι από το «πτώμα» της Ράδιο Κορασίδης κατόρθωσαν να κερδίσουν σημαντικά μερίδια. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε πως πριν από το 2005 η επιχείρηση του κ. Ανδρέα Κορασίδη παρουσίαζε μερίδια αγοράς της τάξεως του 18%-20%, τα οποία μοιράστηκαν κυρίως μεταξύ της Κωτσόβολος, της Ηλεκτρονικής Αθηνών, αλλά και των μικρότερων παικτών λιανικής.

Στα σενάρια περί άμεσης πώλησης του δικτύου από τη MIG και τον κ. Ευαγγελάτο, συνεργάτες του τελευταίου τονίζουν πως πρόκειται για σενάριο που δεν μπορεί να εξεταστεί τουλάχιστον άμεσα. Καλά γνωρίζοντες την αγορά των ηλεκτρικών όμως βλέπουν πως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα σενάριο «καθαρίσματος» και επανατοποθέτησης του ιστορικού σήματος, με τελικό στόχο να αποτελέσει φιλέτο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολυεθνικό κολοσσό. Εξάλλου μετά την Dixons, η οποία εξαγόρασε την Κωτσόβολος, και τη MediaMarkt, δεν υπάρχει άλλος μεγάλος πολυεθνικός παίκτης στην Ελλάδα.
Σήμερα η Ράδιο Κορασίδης διαθέτει δίκτυο 55 καταστημάτων, με παράλληλο μερίδιο στη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση Βασιλάκης.

Ενας φίλος-σωτήρας για τη Ράδιο Κορασίδης

Πάντως, το ήδη θετικό κλίμα και την αλλαγή πλεύσης στη Ράδιο Κορασίδης είχε αποτυπώσει πριν από ενάμιση μήνα το «business stories» σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει για πρώτη φορά ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευαγγελάτος. Στενοί φίλοι από παλιά, ο κ. Ευαγγελάτος και ο κ. Κορασίδης είχαν μακροχρόνια συνεργασία. Ο πρώτος ήταν προμηθευτής του δεύτερου. Μάλιστα η γνωριμία τους ξεκινάει από πολύ παλιά, από τότε όπου ο κ. Κορασίδης ήταν μόλις 15 ετών. Ο κ. Ευαγγελάτος υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του τελευταίου και η φιλία συνεχίστηκε. Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕ να συνεχίσει την πορεία της Ράδιο Κορασίδης από εκεί όπου ο φίλος του την άφησε. Η ανάμιξή του στα διοικητικά του ομίλου δεν ήταν αρχικά θέμα επιλογής, αλλά ανάγκη λόγω των μεγάλων χρεών του λιανεμπορικού ομίλου προς την εταιρεία ΒΙΑΝΕ. Οι οφειλές των 4,6 εκατ. ευρώ που είχε η αλυσίδα προς την τελευταία οδήγησε τον κ. Ευαγγελάτο στη δημιουργία ομάδας προμηθευτών, η οποία έδρασε ως «συμβούλιο σωτηρίας». Σύντομα ο επιχειρηματίας ανέλαβε ενεργότερο ρόλο από αυτόν του διαμεσολαβητή τόσο στη Ράδιο Κορασίδης όσο και στην Elephant. Κάπως έτσι, μετά τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών στα μέσα Ιουλίου, παίρνοντας τις μετοχές τεσσάρων προμηθευτών του «συμβουλίου» καθώς και μιας τράπεζας έγινε κυρίαρχος του παιχνιδιού. Με το 36% ανά χείρας και με το άρθρο 44 ως «εργαλείο», εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε στο τιμόνι της Ράδιο Κορασίδης. Μάλιστα, χωρίς να είναι ευρέως γνωστό, ο ίδιος χρηματοδοτώντας την εταιρεία με εμπορεύματα τη βοήθησε να κρατηθεί στα δύσκολα, ρίχνοντας μάλιστα στις μαύρες ημέρες και περί τα 8 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο και οι τράπεζες κατανόησαν τη δυναμική του επιχειρηματία, αποδεχόμενες το επιχειρηματικό πλάνο που αυτός κατέθεσε και δεχόμενες να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Vnet. Τοποθετώντας μάλιστα επιπρόσθετα 20 εκατ. ευρώ, δυνάμωσε περισσότερο τη θέση του, ενώ οι τράπεζες διέγραψαν μέρος του οφειλόμενου ποσού της εταιρείας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης