Ξεσπάνε με μανία οι αγορές!

Ξεσπάνε με μανία οι αγορές!

Από το Ναδίρ στο Ζενίθ. Ο πρώην τραπεζίτης Η. Paulson ανέλαβε να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών ενώ απαγορεύθηκε ο μηχανισμός κερδοσκοπίας του short selling. Έτσι οι αγορές έχουν πολλούς λόγους  να πανηγυρίσουν διεθνώς. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όπως φαίνονται.  Η αμερικανική κυβέρνηση του Bush και οι οικονομικοί κολοσσοί γέμισαν όλο τον κόσμο με τα στεγαστικά δάνεια και τα προϊόντα

Ξεσπάνε με μανία οι αγορές!

Από το Ναδίρ στο Ζενίθ. Ο πρώην τραπεζίτης Η. Paulson ανέλαβε να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών ενώ απαγορεύθηκε ο μηχανισμός κερδοσκοπίας του short selling. Έτσι οι αγορές έχουν πολλούς λόγους  να πανηγυρίσουν διεθνώς. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όπως φαίνονται.  Η αμερικανική κυβέρνηση του Bush και οι οικονομικοί κολοσσοί γέμισαν όλο τον κόσμο με τα στεγαστικά δάνεια και τα προϊόντα τους. Κοινώς έκαναν εξαγωγή του χρέους. Ύστερα ξεκίνησαν το σύστημα «long το πετρέλαιο και short τις τράπεζες». Τώρα αποφάσισαν να αλλάξουν το παιχνίδι.  

Θα χρηματοδοτήσουν με τρισεκατομμύρια τις ζημιές που προκάλεσαν άφρονες τραπεζίτες σταματώντας παράλληλα την μοναδική υποτιμητική κερδοσκοπία του Short Selling. 

Εάν καταργηθεί, όμως, μόνιμα το Short Selling υπάρχει πιθανότητα είτε ο Dow να πάει στις 20000, ή να καταστραφούν άλλες 10 τράπεζες που έχουν ανοίγματα στα παράγωγα!     

Ποιο είναι το δίδαγμα της ιστορίας ; Ο μηχανισμός του Short Selling είναι ένας καθαρά κερδοσκοπικός μηχανισμός καθώς όσοι τον χρησιμοποιούν δανείζονται μετοχές και σορτάρουν χρηματιστήρια και μετοχές μόνο προς πτώση. Και σορτάρουν μετοχές που δεν έχουν καταστρέφοντας όσους τις έχουν!  

Και οι μετοχές προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από μακροπρόθεσμους επενδυτές.  Όμως, το σορτάρισμα στις τσακισμένες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ ή της Αγγλίας ήταν ένα, εκ του ασφαλούς, «στοίχημα» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ήταν και τα συμβόλαια στα παράγωγα πετρελαίου.  

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, η μεγάλη Morgan Stanley προέβλεπε την τιμή πετρελαίου στα 200 δολάρια, όταν η τιμή ήταν 140 δολάρια. Η ύβρις, όμως,  τιμωρείται από τις αγορές. Η μεγάλη Morgan άρχισε να συζητά την συγχώνευση με την τσακισμένη Wachovia.    

Κλείσιμο

Άνοδος πάνω από 4% 

Τα χθεσινοβραδινά νέα με την άνοδο του Dow Jones πάνω από 400 μονάδες ήταν το σήμα για ένα πάρτι στα διεθνή χρηματιστήρια. 

Ο γενικός δείκτης έπιασε πάλι τις 3096 μονάδες με άνοδο 4,87%.

Και η άνοδος εντοπίζεται, κυρίως, στις τραπεζικές μετοχές.

Κέρδη 8,31% για την Εθνική Τράπεζα, 6, 50% για την Eurobank, 6,85% για την Τράπεζα Κύπρου, 7,34% για την Τράπεζα Πειραιώς, 5,71% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 4,91% για τον Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ  6%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης