Παζλ για δυνατούς λύτες το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Παζλ για δυνατούς λύτες το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Τελείως διαφορετικά καθεστώτα για τους υπαλλήλους της Alpha Bank και της Eurobank – Τι λένε οι πρόεδροι των σωματείων

Παζλ για δυνατούς λύτες το εργασιακό και το ασφαλιστικό
Ένα πραγματικό παζλ συνθέτει την εργασιακή και ασφαλιστική πραγματικότητα που προκύπτει εφόσον υλοποιηθεί το deal της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη ΝΑ Ευρώπη και 22η  στην ευρωζώνη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατομμμύρια πελάτες, 80 δισ. ευρώ καταθέσεις και 2000 καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες.

Σήμερα ο όμιλος της Alpha Bank απασχολεί 14.000 υπαλλήλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και της Eurobank 22.000 υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα δουλεύουν 7.500 και 6.500 εργαζόμενοι αντιστοίχως.

Στην εσωτερική αγορά, η Alpha Bank διαθέτει 450 υποκαταστήματα και η Eurobank 438 σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος εργαζομένων της Alpha Bank κ. Γ. Γκιάτης, που προορίζεται να αναλάβει επικεφαλής του ενιαίου συλλόγου, θεωρεί ότι η εξέλιξη ειναι θετική και δεν ανησυχεί για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αφού - όπως τονίζει - έλαβε την υπόσχεση ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.  

Αντίθετα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Eurobank κ. Στάθης Χαρίτος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον των θέσεων εργασίας και τονίζει "η συγχώνευση γίνεται σε περίοδο κρίσης. Είναι λογικό να ανησυχούμε. Υπάρχουν πολλές επικαλύψεις δραστηριοτήτων. Και δεν αναφέρομαι στα υποκαταστήματα τα οποία μπορεί να είναι το ένα απέναντι από το άλλο. Αναφέρομαι στα λογιστήρια, τη μηχανογράφηση και τις κεντρικές υπηρεσίες".
Κλείσιμο

Οι δύο τράπεζες έχουν διαφορετικό καθεστώς εργασίας και ασφάλισης, για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν από το 1993. Στην Alpha υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 35 ετών (έως τη συνταξιοδότηση), ενώ στην Eurobank ισχύουν συμβάσεις αορίστου χρόνου που διακόπτονται με την απόλυση.  

Στο συνταξιοδοτικό, στην Alpha Bank ισχύει ένα ιδιότυπο ευνοϊκό καθεστώς για 2000 υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να βγούν νωρίτερα στη σύνταξη με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (στην χρηματοδότηση συμμετέχει και η τράπεζα) έως ότου φτάσουν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μπορούν να πάρουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ.  Το επικουρικό τους Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤ), που καλύπτει τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών Κρήτης, Αθηνών, Ιωνικής, Λαϊκής και Εργασίας, δίνει γενναιόδωρες συντάξεις ύψους 900 ευρώ.  

Στην Eurobank, οι υπάλληλοι παίρνουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και επικουρική από το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ 250 ευρώ κατά μέσο όρο, εκτός από λίγους παλιούς που προέρχονται από την τράπεζα Εργασίας και ανήκουν στο ΤΑΠΙΛΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης