PROTOTHEMA

Οικονομία

Σε ...αναμμένα κάρβουνα 36.000 εργαζόμενοι

Παζλ για δυνατούς λύτες το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Παζλ για δυνατούς λύτες το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Τελείως διαφορετικά καθεστώτα για τους υπαλλήλους της Alpha Bank και της Eurobank – Τι λένε οι πρόεδροι των σωματείων

Ένα πραγματικό παζλ συνθέτει την εργασιακή και ασφαλιστική πραγματικότητα που προκύπτει εφόσον υλοποιηθεί το deal της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη ΝΑ Ευρώπη και 22η  στην ευρωζώνη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατομμμύρια πελάτες, 80 δισ. ευρώ καταθέσεις και 2000 καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες.

Σήμερα ο όμιλος της Alpha Bank απασχολεί 14.000 υπαλλήλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και της Eurobank 22.000 υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα δουλεύουν 7.500 και 6.500 εργαζόμενοι αντιστοίχως.

Στην εσωτερική αγορά, η Alpha Bank διαθέτει 450 υποκαταστήματα και η Eurobank 438 σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος εργαζομένων της Alpha Bank κ. Γ. Γκιάτης, που προορίζεται να αναλάβει επικεφαλής του ενιαίου συλλόγου, θεωρεί ότι η εξέλιξη ειναι θετική και δεν ανησυχεί για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αφού - όπως τονίζει - έλαβε την υπόσχεση ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.  

Αντίθετα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Eurobank κ. Στάθης Χαρίτος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον των θέσεων εργασίας και τονίζει "η συγχώνευση γίνεται σε περίοδο κρίσης. Είναι λογικό να ανησυχούμε. Υπάρχουν πολλές επικαλύψεις δραστηριοτήτων. Και δεν αναφέρομαι στα υποκαταστήματα τα οποία μπορεί να είναι το ένα απέναντι από το άλλο. Αναφέρομαι στα λογιστήρια, τη μηχανογράφηση και τις κεντρικές υπηρεσίες".

Οι δύο τράπεζες έχουν διαφορετικό καθεστώς εργασίας και ασφάλισης, για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν από το 1993. Στην Alpha υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 35 ετών (έως τη συνταξιοδότηση), ενώ στην Eurobank ισχύουν συμβάσεις αορίστου χρόνου που διακόπτονται με την απόλυση.  

Στο συνταξιοδοτικό, στην Alpha Bank ισχύει ένα ιδιότυπο ευνοϊκό καθεστώς για 2000 υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να βγούν νωρίτερα στη σύνταξη με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (στην χρηματοδότηση συμμετέχει και η τράπεζα) έως ότου φτάσουν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μπορούν να πάρουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ.  Το επικουρικό τους Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤ), που καλύπτει τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών Κρήτης, Αθηνών, Ιωνικής, Λαϊκής και Εργασίας, δίνει γενναιόδωρες συντάξεις ύψους 900 ευρώ.  

Στην Eurobank, οι υπάλληλοι παίρνουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και επικουρική από το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ 250 ευρώ κατά μέσο όρο, εκτός από λίγους παλιούς που προέρχονται από την τράπεζα Εργασίας και ανήκουν στο ΤΑΠΙΛΤ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΚΩΣΤΑΣ Φ.29/08/201116:11

ΗΔΗ ΔΙΕΡΕΥΣΕ (ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΟΜΩΣ...) ΟΤΙ Η ΠΑΡΕΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ 2500 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 500, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (ΕΠΙΣΗΜΑ 1500) ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΚ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 1000 ΑΤΟΜΑ. ΠΩΠΩ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ! ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ!

Απάντηση
Διονύσιος Βούτος 29/08/201115:32

Ούτε μία θέση δεν θα χαθεί .. Και οι δύο τραπεζίτες έχουν πείρα από συνενώσεις και ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δείξει κάτι διαφορετικό .. Μακάρι να ήταν όλοι οι εργοδότες όπως είναι ο Κωστόπουλος ...

Απάντηση
kenix29/08/201112:44

Ότι είναι να γινει ας γινει συντομα γιατι υπαρχει παρα πολυς κοσμος που αγωνια αυτη τη στιγμη. Αφηστε τα μεριδια και ενημερωστε αμεσα το προσωπικο για το τι μελλει γενεσθαι.

Απάντηση
Γιάννης29/08/201111:41

Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε ότι χρειαζόμαστε τόσες τράπεζες στην Ελλάδα, σωστά? Καιρός ήταν. Ας ακολουθήσουν κ οι υπόλοιπες. Ελπίζω τώρα όταν πηγαίνουμε να μην περιμένουμε 1 ώρα στην ουρά..

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία