Πόλεμος χωρίς τέλος στο ευρώ και την Ευρώπη

Πόλεμος χωρίς τέλος στο ευρώ και την Ευρώπη

Τα σενάρια για “επιλεκτική χρεοκοπία” της χώρας εντείνονται και το χρηματιστήριο επέστρεψε δεκαπέντε χρόνια πίσω…

Πολιτικό παιχνίδι γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πόλεμος χωρίς τέλος στο ευρώ και την Ευρώπη
Δεκαπέντε χρόνια πίσω επέστρεψε η Αθήνα σήμερα αφού βρέθηκε κάτω από τις 1200 μονάδες, εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσε στην Ευρώπη το ιταλικό χρέος. Το ευρώ πιέζεται και ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος το «πράσινο» δολάριο σε μια οικονομία, την αμερικανική,  η οποία πρέπει να αποφασίσει και νέα όρια για το χρέος - και ίσως να μην άσχετη η άνοδος του δολαρίου.       

Κι ως συνήθως η ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και οι ευρωπαϊκές, έγιναν έρμαιο κερδοσκόπων, αφού γύρισαν μερικές τράπεζες από το -5% στο θετικό πρόσημο.      

Τα spread στην περιφέρεια αποκλιμακώθηκαν ελαφρά με το ελληνικό στις 1406 μονάδες, το ιταλικό στις 287, το ιρλανδικό στις 1072 μονάδες, το πορτογαλικό στις 997 μονάδες και το Ισπανικό στις 316 μονάδες.

Κλείσιμο
Ο παραλογισμός, δηλαδή, εκδηλώνεται σε όλο του το μεγαλείο: δανείζουν επί καιρό την Ισπανία στα επίπεδα του
 5% με 6% και τι περιμένουν οι ηγέτες της Ευρώπης;  Να μην ακολουθήσει η Ισπανία την Ιταλία στο πρόβλημα του χρέους;  

Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη «σκόνταψαν», ύστερα και από την χθεσινή βουτιά της Νέας Υόρκης. Όμως, η «μεγάλη» εικόνα που ίσως ξεχνούν οι επενδυτές είναι ότι, όσο κυκλοφορούσαν το γαλλικό και το γερμανικό σχέδιο το ευρώ είχε φθάσει έως 1,45 δολάρια.

Σήμερα, μετά την αδυναμία των Ευρωπαίων να καταλήξουν, το κοινό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα 1,39 δολάρια. Η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία αποτυπώνεται και στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο ανήλθε στα 95 δολάρια.

Τελικώς, μετά  την «βουτιά» στο ελληνικό χρηματιστήριο, αργότερα ανέκαμψε με 3-4 τραπεζικές μετοχές που
γύρισαν και σε κέρδη. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,19% φθάνοντας στις 1216,512 μονάδες.

Κέρδη 1,58% για την Εθνική στα 4,49 ευρώ. Άνοδος 2,41% για την Eurobank στα 2,98 ευρώ. Άνοδος 0,92% για τον ΟΠΑΠ, 1,11% για τον Τιτάνα και 0,32% για την Alpha Bank. Αντίθετα, 14,7% πτώση για την Αγροτική Τράπεζα, 3,47% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 1,92% για την Ελλάκτωρ και 3,13% για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πτώση 4,55% για την Τράπεζα Κύπρου, 3,7% για την Marfin Popular, 3,6%, για την MIG, 4,12% για την Motor Oil, 1,92% για την Jumbo, 1,50% για τον ΟΤΕ και 2,13% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα 100 εκατ. ευρώ  ανήλθε ο συνολικός τζίρος.                                                        
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης