Πιο εύκολα η άδεια παραμονής για αλλοδαπούς

Πιο εύκολα η άδεια παραμονής για αλλοδαπούς

“Καυτός” διάλογος για μεταναστευτική πολιτική, αδήλωτη εργασία και για επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλούς μισθούς – Ψαλίδι στις τράπεζες

Πιο εύκολα η άδεια παραμονής για αλλοδαπούς
Τρία φλέγοντα θέματα - η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η αδήλωτη εργασία και μεταναστευτική πολιτική - θα τεθούν τη Δευτέρα στο τραπέζι του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.  

Η Λουκα Κατσέλη  θα ανακοινωσει ότι θα τεθούν σε εφαρμογή βοηθητικά μέτρα για  να υπογραφούν εως τον Ιούνιο περισσότερες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειωμένες αμοιβές. Τα κυριότερα  μέτρα είναι η έγκριση, κατά προτεραιότητα, από το πρωτοδικείο, της σύστασης σωματείων, τα οποία θα υπογράφουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και η αναβάθμιση του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας, το οποίο γνωμωδοτεί για την επέκταση των κλαδικών.  

«Κάτω τα χέρια  από τις συλλογικές συμβάσεις» θα απαιτήσουν ΓΣΕΕ, έμποροι και βιοτέχνες, ζητώντας να διατηρηθεί το δικαίωμα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθεί να περιορίσει η Τρόικα, ώστε να μειωθούν συνολικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. 
Κλείσιμο
 
Σήμερα πάντως αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που μεταξύ άλλων θα μειώνει τον ετήσιο αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς από διακόσια που είναι σήμερα σε εκατόν είκοσι.

«Ψαλίδι» στις τράπεζες

Στο στόχαστρο του  Μνημονίου Νο4 βρίσκονται και οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων. Το πρώτο που επιτάσσει η Τρόικα είναι να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού που αντιστοιχεί σε μισό μισθό και χορηγείται κάθε χρόνο το Μάρτιο και να εξισωθούν οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Περικοπές αναμένονται και στα κοινωνικά επιδόματα βάσει των επιταγών του Μνημονίου.

Με την καταγραφή  και τον έλεγχο των επιδομάτων που θα ολοκληρωθεί στο τέλος  της ανοιξης καταρχήν θα περιοριστούν οι επικαλύψεις. Δηλαδή όποιος δουλεύει σε αδήλωτη εργασία, δε θα παίρνει επίδομα ανεργίας, όποιος παίρνει πολυτεκνικό επίδομα δε θα παίρνει και οικογενειακό επίδομα τέκνων από την εργασία του ή τον ΟΑΕΔ.  

Εν συνεχεία αναμένεται να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια.

Αυστηρότερες θα γίνουν και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ. Ηδη στο υπο κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πλαφόν και για εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως είναι η συμμετοχή σε εταιρίες μετά τη διαπίστωση ότι περίπου 10.000 δικαιούχοι του επιδόματος όχι μόνο δεν ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά μέτοχοι.  

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν και πολλά επιδόματα ατόμων με αναπηρίες, ενώ εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν και στο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με το μνημόνιο, για να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

Το ψαλίδι θα επεκταθεί και στις φοροαπαλλαγές προσώπων και επιχειρήσεων που σήμερα υπερβαίνουν τις 900. Ετσι, δαπάνες, όπως δίδακτρα, ασφάλιστρα, γιατροί, έξοδα για τα προστατευόμενα μέλη θα επαναξιολογηθούν και πιθανόν κάποιες να περικοπούν από τον ιούνιο για την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης