Πετρέλαιο στα 140 δολάρια και …Τρισέ στην ΕΚΤ!

Πετρέλαιο στα 140 δολάρια και …Τρισέ στην ΕΚΤ!

Με μια μόνο δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ οδήγησε το πετρέλαιο σε … απνευστί άνοδο 13 δολαρίων το βαρέλι και ο «μαύρος χρυσός», από εκεί που έδειχνε να «αναπαύεται» στα 125 δολάρια, φλερτάρει πλέον με τα 140 δολάρια το βαρέλι!

Την περασμένη Παρασκευή, ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς για το τι θα πράξει με το βασικό επιτόκιο της

Πετρέλαιο στα 140 δολάρια και …Τρισέ στην ΕΚΤ!

Με μια μόνο δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ οδήγησε το πετρέλαιο σε … απνευστί άνοδο 13 δολαρίων το βαρέλι και ο «μαύρος χρυσός», από εκεί που έδειχνε να «αναπαύεται» στα 125 δολάρια, φλερτάρει πλέον με τα 140 δολάρια το βαρέλι!

Την περασμένη Παρασκευή, ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς για το τι θα πράξει με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ απάντησε «Πιθανότατα, να το αυξήσουμε τον επόμενο μήνα !». Αμέσως οι traders αντιλήφθηκαν αυτό που καταλαβαίνει και ο πρωτοετής φοιτητής οικονομικών.  Όταν αυξάνεται το επιτόκιο του ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα κάνει ράλι έναντι του δολαρίου. Κι όταν το δολάριο πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων, το πετρέλαιο κάνει ράλι. 

Οι traders, όπως και οι Άραβες δεν έχασαν την χρυσή ευκαιρία. Πήγαν ακόμη πιο μακριά, εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία της εποχής.

Κλείσιμο

Έπαιξαν τα συμβόλαια πετρελαίου, εκ του ασφαλούς. Και έτσι ήλθε η απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η πτώση των χρηματιστηρίων με τη Νέα Υόρκη και την Φρανκφούρτη να χάνουν 2% την Παρασκευή και 1,5% το Λονδίνο.

Ο άνθρωπος που το 2003 δικαζόταν από την γαλλική δικαιοσύνη με την κατηγορία της βοήθειας σε πλαστογραφίες με τις οποίες η Credit Lyonnais ζημίωσε το Γαλλικό Δημόσιο με 33, 7 δισ. ευρώ και που είναι υπεύθυνος για την προστασία από τον πληθωρισμό οδήγησε με μια δήλωση του σε μεγάλες ζημιές εκατομμύρια επενδυτές και καταναλωτές. Από κοντά, βεβαίως, και τα απόνερα της χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς οι ξένες τράπεζες συνεχίζουν αν διαγράφουν μέρη του ενεργητικού τους και να αναζητούν ρευστότητα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν, ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, μπορεί με τις δηλώσεις του να οδηγούσε τις αγορές, αλλά δεν προχωρούσε σε τόσο αφελείς ενέργειες. Επίσης στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τις προσθέσεις του για τα επιτόκια, σε τέτοιο σημείο, ώστε τα αμερικανικά κανάλια να συμπεραίνουν την επικείμενη απόφαση από τον τρόπο που κρατούσε τον χαρτοφύλακα του ο πρώην κεντρικός Τραπεζίτης της FED.

Πώς, όμως, θα συγκρατήσει τώρα τον πληθωρισμό ο κ. Τρισέ, όταν το πετρέλαιο καίει τους προϋπολογισμούς όλων; Αυξάνοντας τα επιτόκια ; Ο κ. Τρισέ  για πάνω από ένα χρόνο διατηρεί τα επιτόκια του ευρώ στο 4 % και οι ευρωπαϊκές χώρες χάνουν την ανταγωνιστικότητα τους, μερίδια αγορών αφού το δολάριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Και διατηρεί το ευρώ εκεί, την ώρα που το πετρέλαιο βρίσκεται ξεκάθαρα σε μια περίοδο φούσκας, καθώς 11-15 δολάρια είναι το «καπέλο» στην τιμή του πετρελαίου που προκαλείται από τους traders.

Κάποιοι λένε ότι από την περασμένη Παρασκευή οι ευρωπαίοι πολίτες έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους, καθώς οι ανήμποροι πολιτικοί δεν έχουν τρόπο αντίδρασης στο πρόβλημα των αγορών.

Υ. Γ. Ι.  Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιπρόεδρος της είναι και ο δικός μας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Δεν αμφισβητούμε την πανεπιστημιακή μόρφωση του κ. Παπαδήμου, αλλά η ιστορία έχει καταγραφεί. Το 1999, με μια απόφαση του η Τράπεζα Ελλάδος αύξησε το όριο των μετοχοδανείων στην Ελλάδα, με τα γνωστά μετέπειτα αποτελέσματα.

Υ.Γ. ΙΙ. Η αγωνία για την συνέχεια στα χρηματιστήρια είναι μεγάλη . Έστω κι αν φαίνεται ότι τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν, μετά την πτώση του Απριλίου, λόγω φορολογικών εκπτώσεων ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ζωντανέψει την οικονομία 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης