John Ewing: Το «City» του μέλλοντος βρίσκεται στο Ντουμπάι

John Ewing: Το «City» του μέλλοντος βρίσκεται στο Ντουμπάι

Τη μεταφορά του ναυτιλιακού City στο Ντουμπάι επιδιώκουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν βάλει σκοπό να αλλάξουν το status quo της παγκόσμιας ναυτιλίας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζεται το Dubai Maritime Centre, στο οποίο θα μεταφερθούν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Το αφορολόγητο επιχειρηματικό περιβάλλον, τα οφέλη μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου, τα ιδιαίτερα θετικά μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης και η λειτουργική λιμενική υποδομή συνιστούν μερικά από τα οικονομικά κίνητ

John Ewing: Το «City» του μέλλοντος βρίσκεται στο Ντουμπάι

Τη μεταφορά του ναυτιλιακού City στο Ντουμπάι επιδιώκουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν βάλει σκοπό να αλλάξουν το status quo της παγκόσμιας ναυτιλίας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζεται το Dubai Maritime Centre, στο οποίο θα μεταφερθούν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Το αφορολόγητο επιχειρηματικό περιβάλλον, τα οφέλη μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου, τα ιδιαίτερα θετικά μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης και η λειτουργική λιμενική υποδομή συνιστούν μερικά από τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει το Dubai Maritime City.

Επιπλέον, ο νόμος 11 του 2007 για τη σύσταση του Dubai Maritime City προβλέπει και τη συγκρότηση Αρχής του Dubai Maritime City, η οποία διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που της επιτρέπει να εκδίδει άδειες ιδιοκτησίας σε ποσοστό 100% για εταιρείες που λειτουργούν εντός του ναυτιλιακού συγκροτήματος, προσφέροντας μοναδικά πλεονεκτήματα σε όλους όσοι σχετίζονται με το Dubai Maritime City.

Πρόκειται για μια πόλη η οποία αποτελείται από έξι συγκροτήματα και εκτείνεται στην επιφάνεια 2,27 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, αλλά και κάθε πτυχής των βιομηχανικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών απαιτήσεων της ναυτιλιακής κοινότητας.

Η πρωτεύουσά του, το Maritime Centre, που θα αποτελεί την καρδιά αυτής της τεχνητής χερσονήσου, θα χρησιμοποιεί τη στρατηγική του θέση, τον φημισμένο τρόπο ζωής του Ντουμπάι, τα έργα υποδομής και την αναγνωρισμένη χρηματοοικονομική του επιρροή, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και ναυτιλιακούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα εγκατασταθούν και θα ενσωματωθούν στο Ντουμπάι.

Ο Mr John Ewing, chief commercial officer της Dubai Maritime City, μίλησε στο «business stories» γι’ αυτήν την πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, κίνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία ξεκινούν τη μεγάλη αντεπίθεση στη ναυτιλία.

- Τo Dubai Maritime City μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελέσει το «άρμα» των Εμιράτων για να προσελκύσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Πείτε μας τι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνει το DMC;

Κλείσιμο

Το Dubai Maritime City θα είναι το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο κέντρο για την ανάπτυξη και την προώθηση της ναυτιλίας. Θα προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον που θα καλύπτει κάθε πτυχή των βιομηχανικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών απαιτήσεων της ναυτιλιακής κοινότητας. Ο στόχος του Dubai Maritime City δεν είναι απλώς να αναπτύξει την τοπική και περιφερειακή ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Πέραν της πρόσφατης ανακοίνωσης του Maritime Centre, της επιχειρηματικής πρωτεύουσας του Dubai Maritime City, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για πολλές διεθνείς και περιφερειακές ναυτιλιακές εταιρείες, το Industrial Precinct θα αποτελέσει έναν τόπο επισκευής και συντήρησης πλοίων, κατασκευής και επισκευής γιοτ και βοηθητικών ναυτιλιακών εξαρτημάτων, προμηθειών και υπηρεσιών.

-Για τι έκταση μιλάμε δηλαδή;

Οι κύριες εγκαταστάσεις του Precinct θα καλύπτουν 1.060 στρέμματα από το σύνολο 2,27 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του Dubai Maritime City, γύρω από ένα κεντρικό φυσικό λιμάνι, με πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα. Οι παροχές περιλαμβάνουν εκτενείς χώρους ελλιμενισμού (dry και wet), αποβάθρα 3.115 μέτρων, 19 χώρους επισκευής πλοίων που υποστηρίζονται από αποθήκες και ναυπηγείο επισκευών, επισκευή και κατασκευή σκαφών (slip way, ανυψωτήρα και μαρίνα, αίθουσα εκθεμάτων και πώλησης). Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 42 χώροι ελλιμενισμού έξω από το νερό (31 για μικρά πλοία και 11 για μεγάλα), δύο κύριοι χώροι ανύψωσης πλοίων, 3.000 και 6.000 τόνων φορτίου, με δυνατότητα κάθετης ανύψωσης 14 μέτρων, σύστημα μεταφοράς σε ράγες συνολικής επιφάνειας 39.462 μέτρων, χώροι ελλιμενισμού εντός του νερού, οικιστικό συγκρότημα για το προσωπικό, 59 αποθήκες και 82 μονάδες επισκευών.

-Πόσο θα κοστίσει αυτό το έργο-μαμούθ;

Τα έργα υποδομής του Dubai Maritime City, τα οποία περιλαμβάνουν το Industrial Precinct, ανέρχονται σε μία επένδυση αρχικής εκτίμησης άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Από πλευράς προσέλκυσης κεφαλαίων, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου προέρχεται από εμάς χωρίς χρηματοδότηση της κυβέρνησης ή άλλων επενδυτών. 

-Πώς ανταποκρίνεται ως τώρα η ναυτιλιακή κοινότητα; Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και σε ποιο βαθμό;

Το Dubai Maritime City είχε έρθει σε επαφή με άτομα από διάφορους σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας πολύ προτού ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Το Κέντρο κατασκευάζεται ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο μερών, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά σε αυτές τις ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση ξεπερνά τις προσδοκίες. Ηδη έχουν υπογράψει συνεργασία πάνω από 1.000 εταιρείες.

-Πώς βλέπουν το εγχείρημα οι Ελληνες εφοπλιστές; Εχετε έρθει σε επαφή μαζί τους;

Ασφαλώς. Είμαστε σε επικοινωνία με Ελληνες πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στα Ποσειδώνια, και μέσω της συμμετοχής μας στη συγκεκριμένη έκθεση μας δίνεται το κατάλληλο έδαφος για συνάντηση με τους Ελληνες και διεθνείς πλοιοκτήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ξεκινήσουν δραστηριότητες στο Dubai Maritime City.

-Σκοπός σας είναι να επεκτείνετε σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη Μέση Ανατολή ή να ανταγωνιστείτε τις άλλες ναυτιλιακές πρωτεύουσες του κόσμου;

Το Dubai Maritime City θα αποτελέσει σίγουρα έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και στην επέκταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Μέση Ανατολή. Ενα τέτοιο έργο προσφέρει απαράμιλλες υποδομές, ενώ περιλαμβάνει ποικιλία ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, πλεονεκτήματα και κίνητρα που δεν μπορούν να αγνοηθούν από τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Αν και ο στόχος της Dubai Maritime City είναι να γίνει σημείο αναφοράς για τα μελλοντικά ναυτιλιακά πεπραγμένα, δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τα ήδη εδραιωμένα ναυτιλιακά κέντρα. Επιθυμία μας είναι να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στα υπάρχοντα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, καθώς επιδίωξή μας ήταν πάντα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες ανάγκες και να ενδυναμώσουμε την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για όλους. Το Dubai Maritime City «βλέπει μπροστά». Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας του μέλλοντος - όχι με τα σημερινά δεδομένα.

-Το περιβάλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι απολύτως ανταγωνιστικό. Εσείς τι θα προσφέρετε ως δέλεαρ, σε σχέση με τα άλλα ναυτιλιακά κέντρα;

Ο κύριος παράγοντας που διαφοροποιεί το Ντουμπάι είναι η στρατηγική του θέση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, καθώς συμπληρώνει αρμονικά τα υπάρχοντα ναυτιλιακά κέντρα και τους προσφέρει το ατού της Μέσης Ανατολής. Το Dubai προσφέρει επίσης αρκετά ελκυστικά επιχειρηματικά κίνητρα, όπως πλεονεκτήματα ελεύθερης ζώνης εμπορίου, επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλαγμένη από φορολογία, κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πολιτικές οι οποίες ευνοούν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες, εξελιγμένες υποδομές ελλιμενισμού παγκόσμιου κύρους και μια ισχυρή, ήδη υπάρχουσα, καταναλωτική αγορά.

Το Dubai Maritime City θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις ναυτιλιακές εταιρείες μέσω των κορυφαίων υπηρεσιών που έρχονται να καλύψουν ανάγκες οικιστικού, βιομηχανικού, εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και κατά συνέπεια προσφέρει προστιθέμενη αξία για τους ναυτιλιακούς επενδυτές.

Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι το Dubai Maritime City θα αποτελέσει έναν παγκοσμίου φήμης lifestyle προορισμό, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες οικιστικές εξελίξεις σε τομείς όπως η ασφάλεια, η υγεία και η περιβαλλοντική συνείδηση. Να σκεφτείτε ότι έχουμε ήδη αναθέσει στους κατασκευαστές του Κέντρου να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση Leadership in Energy and Environmental Design.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης