Φάγαμε ήδη 550 εκατ. ευρώ στο κεφάλι!

Φάγαμε ήδη 550 εκατ. ευρώ στο κεφάλι!

Φωτιά πήραν τα επιτόκια της διατραπεζικής μετά την προαναγγελία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι επίκειται αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3 Ιουλίου.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 12 ώρες από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ και το euribor έτους από 5,12% τιμή κλεισίματος την Πέμπτη 5 Ιουνίου, εκτοξεύθηκε

Φάγαμε ήδη 550 εκατ. ευρώ στο κεφάλι!

Φωτιά πήραν τα επιτόκια της διατραπεζικής μετά την προαναγγελία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι επίκειται αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3 Ιουλίου.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 12 ώρες από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ και το euribor έτους από 5,12% τιμή κλεισίματος την Πέμπτη 5 Ιουνίου, εκτοξεύθηκε την Παρασκευή το πρωί στο 5,42%.

Δεδομένου ότι το euribor είναι η βάση αναφοράς όλων των κυμαινόμενων επιτοκίων, η άνοδός του επηρεάζει αυτομάτως κάθε δάνειο που είναι συνδεδεμένο με το euribor.

H αύξηση κατά 0,25% που προανήγγειλε ο κ. Τρισέ μετά από 10 περίπου μήνες στασιμότητας του βασικού επιτοκίου ΕΚΤ στο 4% που επέβαλε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, σημαίνει επιβάρυνση της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή των δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η επιβάρυνση ήδη έχει ενσωματωθεί στο κόστος των δόσεων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες για τα κυμαινόμενα δάνεια, οι οποίοι στους λογαριασμούς που θα τους έλθουν το επόμενο διάστημα θα βιώσουν ακόμη μία έκπληξη!

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Κλείσιμο

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσει μια ακόμη αύξηση επίσης κατά 0,25%, διπλασιάζοντας έτσι το παραπάνω κόστος του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξήσεις αυτές ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για το ύψος του συνολικού κόστους από επιπλέον τόκους, το οποίο είχε προσδιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και στα 800 περίπου εκατ. για το δημόσιο.

Οι επερχόμενες αυξήσεις εκτιμάται τώρα ότι θα επιβαρύνουν μόνο την ιδιωτική οικονομία (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που προσεγγίζει το 1% του ελληνικού ΑΕΠ και αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, γεγονός που θα επηρεάσει αυτόματα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs, Jim O\ Neill, ο φόβος των κεντρικών τραπεζών είναι να μην επαναλάβουν τα λάθη του 1970, όταν δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν εγκαίρως τη μεγάλη άνοδο στις τιμές εμπορευμάτων και υποχρεώθηκαν να επιβάλουν υψηλότερα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός εκτινασσόταν στα ύψη.

Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει διαφύγει αυτόν τον κίνδυνο, όμως ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προοιωνίζεται ζοφερό. Η ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ η οποία διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Μάιο από 5,1% τον Απρίλιο ξύπνησε και πάλι τους φόβους των αγορών.

Οσο για τις τράπεζες η αγωνία για τις εξελίξεις κορυφώνεται όσο πλησιάζουν προς το κλείσιμο του β΄τριμήνου, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται στα επιτόκια, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τους ρυθμούς των δανείων, που αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης