Πρεμιέρα για το «ΕΙΜΑΙ»: Όσα ζήσαμε και ίσως μας λείπουν απόψε στο θέατρο ΡΟΕΣ

Πρεμιέρα για το «ΕΙΜΑΙ»: Όσα ζήσαμε και ίσως μας λείπουν απόψε στο θέατρο ΡΟΕΣ

Απόψε, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, η πρεμιέρα της μουσικο-θεατρικής παράστασης «ΕΙΜΑΙ» του Ζαχαρία  Καρούνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα

Πρεμιέρα για το «ΕΙΜΑΙ»: Όσα ζήσαμε και ίσως μας λείπουν απόψε στο θέατρο ΡΟΕΣ
Η πρωτοποριακή μουσικό-θεατρική παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο ΡΟΕΣ στο Γκάζι από σήμερα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη για επτά παραστάσεις (από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου 2018).

Ο Ζαχαρίας Καρούνης μετά από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία που γνώρισε η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, στην οποία είχε επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια , τώρα μας προτείνει την μουσική παράσταση «ΕΙΜΑΙ».

Το «ΕΙΜΑΙ» είναι το ριζικό του καθένα από εμάς ξεχωριστά, είναι όσα ζήσαμε και ίσως μας λείπουν, είναι αυτά που μας διηγήθηκε η γιαγιά μας και τα ξεχάσαμε.

Ο ουρανός, η θάλασσα, το βουνό, η γη, τα πουλιά, το μανιάτικο μοιρολόι, τα παραμύθια, η μάνα, το τραγούδι, τα πανηγύρια, οι ψαλμοί, το παιχνίδι και μετέπειτα η πόλη, η μοναξιά, οι συνεργασίες, οι σχέσεις που χάνονται, η αγάπη, όλα αυτά που είμαστε που φέρουμε σαν εμπειρίες, αυτά τα στοιχεία συνιστούν το  «ΕΙΜΑΙ», αυτά τα στοιχεία συνόδευσαν και το Ζαχαρία Καρούνη στην μέχρι τώρα πορεία του.

Ο Χρήστος Δήμας με την ιδιαίτερη σκηνοθετική και κινηματογραφική του ματιά, άλλοτε εξαϋλώνοντας τις μορφές και άλλοτε φέρνοντάς τες πρόσωπο με πρόσωπο με τον ερμηνευτή, για να του ψιθυρίσουν τα αρχέγονα μυστικά τους, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ονείρου, μνήμης και πραγματικότητας. 
Κλείσιμο

Όπως ο ίδιος μας λέει : «΄Οταν ακούω Ζαχαρία Καρούνη  φαντάζομαι τον εαυτό μου ως σίγουρο απόγονο κάποιου πολεμιστή Ακρίτα που είχε έρθει σαν αξιωματικός των Παλαιολόγων στο κάστρο του Μυστρά... ή ακόμα πως κατάγομαι από τη γενιά κάποιου συνταξιδιώτη του Μάρκο Πόλο που στο δρόμο προς Κίνα, κάπου στην Καππαδοκία, ονειρεύτηκε τη ζωή στο καραβάνι και είπε: "να, εδώ, σε αυτές τις πέτρες θα ριζώσω.... "

Υπάρχει κάτι στη μουσική του Καρούνη, στη φωνή, αλλά και στην εν γένει αισθητική της παρουσίας του, που θα το έλεγα έως μυσταγωγικό, το οποίο σε καλεί  να ταξιδέψεις ως μύστης στον χώρο και στον χρόνο.  Να πάρεις το Καραβάνι και να φτάσεις κάπου...όπου… να γίνεις Διγενής του Μυστρά για να νικήσεις τα θεριά και τους οχτρούς ή απλώς να συναντήσεις το ριζικό σου. Τα όργανά του βγάζουν ήχους που κουβαλούν μια κρυφή γνώση Ιεροφάντη στο μπλέντερ θα πρόσθετα και τα στοιχεία της Σοφίας με ένα τσικ από Θλίψη αλλά και γενναιόδωρη Αρχοντολεβεντιά.... 'Ολα αυτά λοιπόν τα υλικά ονείρων και παραισθήσεων που προτείνονται από τα άσματα του Καρούνη, θα προσπαθήσουμε να ξεσηκώσουν το κοινό για να ταξιδέψει μέσα από την παράστασή μας με το ίδιο καραβάνι, όπου όλα είναι εκεί, γραμμένα και ξεγραμμένα και σοφά και θολά».

Στο «ΕΙΜΑΙ» θα παρακολουθήσουμε τον Ζαχαρία Καρούνη να μας αφηγείται και να μας τραγουδάει με τον μοναδικό του τρόπο τραγούδια της παράδοσης έτσι όπως του τα δίδαξε η δασκάλα του Δόμνα Σαμίου, τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Σταύρου Ξαρχάκου με τον οποίο έχει στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια , αλλά και τραγούδια από τα βαλκάνια και από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά σε μουσική δική του με τίτλο «Αποστολή».
Τέσσερις σολίστες μουσικοί καταθέτουν το μουσικό τους κόσμο στο τελετουργικό του «ΕΙΜΑΙ» και συμβάλλουν καταλυτικά στην απόδοση των κειμένων και των τραγουδιών.

Το «ΕΙΜΑΙ» είναι το ριζικό του καθένα από εμάς ξεχωριστά , είναι όσα ζήσαμε και ίσως μας λείπουν, είναι αυτά που μας διηγήθηκε η γιαγιά μας και τα ξεχάσαμε.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας διαφορετικής μουσικής  παράστασης για το κοινό κάθε ηλικίας που θα καταφέρει να αφυπνιστεί, να ενώσει την απόλαυση με την μουσική, την σκέψη με τις εμπειρίες και να δει κομμάτια από τη ζωή, την καθημερινότητά του, τα όνειρά του και δρόμους που θέλει να ακολουθήσει..



Η παράσταση πήρε τον τίτλο της από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Μ. Καρούνη που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Οδός Πανός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης