Οι «Εξόριστοι» του Δημήτρη Κατή μάγεψαν το Μπακού

Οι «Εξόριστοι» του Δημήτρη Κατή μάγεψαν το Μπακού

Η πρώτη ροκ συναυλία στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν 

Οι «Εξόριστοι» του Δημήτρη Κατή μάγεψαν το Μπακού
Στις 9 Μαρτίου 2018, οι ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ, το θρυλικό Ελληνικό συγκρότημα της hardrock και heavy metal μουσικής, του πολύ-βραβευμένου και καταξιωμένου διεθνώς Έλληνα συνθέτη, Δημήτρη Κατή, ξεσήκωσε τα πλήθη στο Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα στην πανέμορφη πρωτεύουσα Μπακού, δίπλα στην Κασπία θάλασσα, και στον συναυλιακό χώρο Rotunda του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, The Landmark.


Κλείσιμο
To μουσικό γεγονός, ήταν πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αζερμπαϊτζάν, σε ιδέα, πρόσκληση και υλοποίηση του ιδίου του Έλληνα Πρέσβη κ. Νίκου Κανέλλου, στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών δρώμενων. 


Είναι η πρώτη φορά στην μουσική ιστορία της χώρας του Αζερμπαϊτζάν όπου Ροκ / Μέταλ συγκρότημα επισκέπτεται τη χώρα κι εμφανίζεται ζωντανά σε συναυλία. Η πρώτη φορά που το κοινό του Μπακού έρχεται σε επαφή με την ροκ μουσική σε ζωντανή εμφάνιση και την υποδέχεται μεγαλειωδώς. 


Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, το κοινό αγκάλιασε με μιας την ελληνική μπάντα, από τις πρώτα κιόλας μελωδίες,  την αγάπησε και την ζήτησε ξανά και ξανά να επισκεφτεί τη χώρα σύντομα, σε ακόμη μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο. Οι Εξόριστοι του Δημήτρη Κατή, απέκτησαν νέους ένθερμους fans στην όμορφη αυτή χώρα. Την επόμενη μέρα οι συνεντεύξεις σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες έπεφταν... βροχή.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Ulker Hasanova, της Αζέρας μεταφράστριας της πρεσβείας της Αργεντινής λέγοντας πως « δεν ήταν απλά ένα τυπικό ροκ συγκρότημα, αλλά οι μελωδίες είχαν την ελληνικότητα που έδενε άρτια με το σύνολο».

Οι χορηγοί της εκδηλώσεως εκτός της Ελληνικής Πρεσβείας ήταν και οι: United Culturesτου Αζερμπαϊτζάν και το The Landmark Hotelτου Μπακού.

Εκτός της αθρόας προσέλευσης νεαρής ηλικίας φιλόμουσων κι άλλων ακροατών, παρόντες ήταν και οι πρέσβεις της Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ελβετίας, Ινδίας, Σερβίας, Πορτογαλίας, Μολδαβίας, Ισπανίας,οι οποίοι στην πρώτη σειρά είτε βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τη συναυλία, είτε χειροκροτούσαν συνεχώς, είτε «ρόκαραν» όπως αρμόζει σε τέτοια συναυλία του είδους. Μετά την εμφάνιση έγινε το αδιαχώρητο στο backstage για μια φωτογραφία από όλους με τον Δημήτρη Κατή και την μπάντα.





Στα φωνητικά όπως πάντα ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός με την στεντόρεια φωνή του, ο RichMelville στο μπάσο, η Έλλη Δαδήρα στα πλήκτρα, ο Αντώνης Ασπρόπουλος στα ντραμς, και φυσικά ο Δημήτρης Κατής στην ηλ. κιθάρα που στη κυριολεξία μάγεψε όλους στην αίθουσα.







Στη συνέχεια, μετά το φινάλε της συναυλίας των Εξόριστων, ο συνθέτης κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη να ανέβει στη σκηνή να ερμηνεύσει σε φωνή και κιθάρα 2 αγαπημένα τραγούδια του ιδίου, το “knockingonheaven’sdoor” (BobDylan)και το“SusieQ” (CreedenceClearwaterRevival).



Ήταν τόσο χαρακτηριστική και σημαντική η απήχηση (το λεγόμενο feedback)της συναυλίας, ώστε ο Αυστριακός πρέσβης AxelWech αποφάσισε να διοργανώσει το πάρτι των γενεθλίων του μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να παρευρεθεί ο Δημήτρης Κατής και η υπόλοιπη μπάντα στη γιορτή του. Η πιανίστα της μπάντας Έλλη, ερμήνευσε 3 κομμάτια του Δημήτρη Κατή, «Κάνω Μια Ευχή», Σύνορα Παντού» και «Τσόπερ των θεών» με συνοδεία πιάνου και του Richστο μπάσο, προς τιμήν του εορτάζοντος. 



Την επόμενη μέρα ο αξιότιμος πρέσβης κ. Νίκος Κανέλλος, βραβεύει επίσημα τον συνθέτη Δημήτρη Κατή με τιμητική πλακέτα στην οποία αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο στ’ αγγλικά: 


“THE GREEK EMBASSY IN AZERBAIJAN HONORS DEMETRIOS KATIS – INTERNATIONALLY ACCLAIMED COMPOSER – FOR HIS OUTSTANDING MUSICAL WORK, AND HIS SIGNIFICANT CONTRIBUTION TO THE WESTERN CULTURE, BY PROMOTING THE HELLENIC SPIRIT GLOBALLY”.



Η πενταμελής ελληνική μουσική αποστολή επέστρεψε μετά από πέντε ημέρες στο Μπακού,  την Δευτέρα 12 Μαρτίου, φορτωμένη με τις καλλίτερες των εντυπώσεων.

*τις φωτογραφίες από τη συναυλία τράβηξε ο GiordanoSotiriou.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης