Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ: Μια μαγική βραδιά στον λόφο της Σάνης

Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ: Μια μαγική βραδιά στον λόφο της Σάνης

Το Sani Festival συμπληρώνει φέτος 25 κεράκια και το γιόρτασε με τον πιο όμορφο και αισθησιακό τρόπο με τη βελούδινη φωνή της βραβευμένης με Γκράμι Dee Dee Bridgewater

Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ: Μια μαγική βραδιά στον λόφο της Σάνης
Φωνάρα. Ο,τι και να πεις για τη μεταλλική, ξάστερη, ξεσηκωτική φωνή της Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ, όσες φορές και αν την ακούσεις δεν μπορείς να μην παραδοθείς στην επιδραστική της μαγεία. Δεν είναι να απορείς για τα απανωτά βραβεία-Γκράμι και όχι μόνο- που συνοδεύουν την καριέρα της-αλλά και πάλι αυτά δεν σημαίνουν τίποτα, αν η ίδια δεν είχε αυτό το ταμπεραμέντο, αν δεν ξεσήκωνε, για μια ακόμα φορά, το λόφο της Σάνης, στη συναυλία που ήδη καταγράφεται ως η εμπειρία του καλοκαιριού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη κυρία της τζαζ έρχεται στο περίφημο φεστιβάλ που φέτος σβήνει 25 κεράκια εκλεκτής πορείας-το Sani Festival- αλλά δηλώνει το ίδιο ενθουσιασμένη και φροντίζει να το δείχνει με κάθε τρόπο.




Στη διαδρομή για τη Σάνη, ξεσήκωσε τους πάντες στο αυτοκίνητο τραγουδώντας a cappella το Ain't no sunshine και το I put a spell on you φορώντας μια μαύρη σαλοπέτα, το περίφημο καπέλο και το πιο δροσερό χαμόγελο που έχεις δει σε μουσική φιγούρα.

Κλείσιμο




 Όχι τυχαίος ο μύθος της, το βλέπεις σε κάθε στιγμή της φυσικής της παρουσίας, στο μόνιμο κέφι της, στην εμμονή της να νιώθει πάντα ότι τραγουδάει σαν να μην υπάρχει αύριο, σαν να είναι η πρώτη φορά. Αυτό έκανε στη Σάνη επιστρέφοντας στις παιδικές της μνήμες και στην πατρίδα της, το Μέμφις του Τεννεσί για να ξαναγίνει και πάλι το μικρό ανέμελο κοριτσάκι που ερωτευόταν και ένιωθε το πρώτο καρδιοχτύπι: το ένιωθες στον τρόπο που ερμήνευσε το ερωτιάρικο Yes I'm Ready της Barbara Mason, ως φόρο τιμής σε όλα τα κορίτσια που ποτέ δεν ξεπέρασαν τον έρωτα: “Να αγαπάτε τον εαυτό σας κορίτσια” είπε μάλιστα στο κοινό υπενθυμίζοντας ότι έρωτας και καλοκαίρια ταιριάζουν γάντι. “Και αν κάποιος σας αφήσει δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου” τόνισε με την ίδια διάθεση συνενοχής. 

Αλέγρα, καλοκαιρινή, με ηλιοτρόπια στο τραπέζι και τεράστιες μαργαρίτες στο λαιμό, ήθελε να δώσει την ανέμελη νότα που απαιτεί ένας χώρος σαν τη Σάνη: ανάμεσα στα δέντρα, πάνω στο γκαζόν, ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυχτικά τον χώρο από νωρίς, την ώρα που φύσαγε το πρώτο δροσερό αεράκι. Και είναι όντως παράξενο να βλέπεις ανθρώπους από όλες τις φυλές-ακόμα και Ρώσους-να λικνίζονται στους μαύρους ρυθμούς του Τενεσσί, με τα τραγούδια να έχουν γράψει χρυσή ιστορία από σπουδαίους μαύρους ερμηνευτές που είχαν, τη βραδιά αυτή, την τιμητική τους. Εκεί ήταν ο B.B. King-μα πόσο τον τίμησε ο τρόπος που ερμήνευσε η Ντι Ντι το The Thrill Is Gone”!- ο Ότις Ρέττινγκ-απίστευτη η διασκευή στο Try A Little Tenderness. Η Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ συνομιλούσε μαζί τους σαν ήταν όλοι εκεί, ακόμα και ο τρομπετίστας πατέρας της Μάθιου Γκάρετ: λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανέβει στο λόφο η κόρη της Ντι Ντι ή Τσάινα Μόζες, καταλαβαίνουμε ότι το ταλέντο είναι υπόθεση οικογενειακή. 


Σφραγίζοντας, λοιπόν, τον κύκλο μιας τεράστιας καριέρας η Ντι Ντι αποφασίζει να επιστρέψει ψυχή και σώματι στο Μέμφις, ηχογραφώντας μάλιστα εκεί το νέο της δίσκο, στα πλαίσια του πολύπλευρου Memphis Project, Μπαίνει και στα Royal Studios και αφουγκράζεται την ιστορία τους, τους τοίχους που αντηχούν ακόμα τραγούδια και μνήμες. Όχι τυχαία το νέο της άλμπουμ φέρει τον τιμητικό τίτλο “Memphis: Yes, I'm Ready” και φαίνεται να το λέει και να το εννοεί. Ξέρει ότι η ίδια είναι κομμάτι της μουσικής ιστορίας ενός τόπου που άλλαξε τα δεδομένα στην τζαζ και την αφροαμερικανική μουσική και γι αυτό στην αρχή της συναυλίας είπε ότι “η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο πανόραμα αυτής της μουσικής” από την τζαζ και την R&B, τη σόουλ και το μπλουζ.


Και ενώ δεν ξέχασε τον μοναδικό λευκό της μαύρης μουσικής τον Έλβις-έκλεισε με την πιο ωραία διασκευή έχουμε ακούσει ποτέ στο Purple Rain του Prince. Σάμπως να ήθελε να μας θυμίσει πως καταμετρώντας τις απώλειες των σπουδαίων ονομάτων της παράδοσης, υπάρχει πάντα, εκτός από τη μεγάλη λίστα, και αυτός που ταράζει τα νερά, που ανοίγει δρόμους πέρα από κάθε προκατάληψη και λογική-ιδού τι προσέφερε ο Prince.


Όχι η Ντι Ντι δεν γυρίζει στην πατρίδα επειδή επιστρέφει την παράδοση αλλά επειδή την αλλάζει, επειδή πέρασε σοβαρές αρρώστιες και δυσκολίες και στέκεται πάντα εκεί, κοιτώντας μόνο μπροστά. Θα θυμάται, άλλωστε, πάντα τα συγκλονιστικά λόγια της λατρεμένης της Μπίλι Χόλιντει, του αιώνιου ειδώλου της: “Δεν επιτρέπεται να' χω πονόδοντο, δεν επιτρέπεται να 'χω τρακ, δεν μπορώ να ξεράσω, να με πιάσει αναγούλα, δεν επιτρέπεται να 'χω γρίπη ή πονόλαιμο. Οφείλω να βγαίνω και να 'μαι στις ομορφιές μου, να τραγουδάω καλά και να χαμογελάω, γιατί αλλιώς αλίμονό μου. Γιατί; Είμαι η Μπίλλυ Χόλιντεϋ και έχω περάσει πολλά”. Προς τιμήν όλων αυτών που δεν μπορούσαν κάποτε να κάνουν διαφορετικά η Ντι Ντι θέλει να κάνει τα  πάντα, επειδή θέλει να είναι εδώ, να τραγουδάει με τραυματισμένο πόδι και να αφιερώνει φιλάκια και συνθήματα στο ελληνικό κοινό της Σάνης γεμάτη κέφι. Σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί το φεστιβάλ καλύτερη βραδιά για να σβήσει τα 25 κεράκια. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης