Ο βραβευμένος συνθέτης, Δημήτρης Κατής, γιόρτασε τα 30 χρόνια μουσικής του πορείας

Ο βραβευμένος συνθέτης, Δημήτρης Κατής, γιόρτασε τα 30 χρόνια μουσικής του πορείας

Ήταν μια βραδιά με πολλές μελωδίες, videos και ομιλίες καθώς και διαδραστικές συμμετοχές

Ο βραβευμένος συνθέτης, Δημήτρης Κατής, γιόρτασε τα 30 χρόνια μουσικής του πορείας
Με μία λαμπρότατη εκδήλωση, γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια μουσικής πορείας του Δη΄μητρη Κατή, πολύ-βραβευμένου, διεθνούς φήμης, συνθέτη/στιχουργού μέλους της ένωσης συνθετών της Καλιφόρνια και δημοσιογράφου μέλους της «ΕΣΗΕΑ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ της 29ης Απριλίου, στο ιδιαίτερα σοφιστικέ περιβάλλον του πολυχώρου «Αίτιον»,κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.

O Δημήτρης Κατής είναι διεθνώς τρίτος πιο αναγνωρισμένος Έλληνας Συνθέτης μετά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, και όλοι τους με 20 χρόνια διαφορά ο ένας από τον άλλον, όπως ακριβώς είχε επισημάνει και περιγράψει παλαιότερα, ο γνωστός μας  ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος για τον συνθέτη Κατή στο «Μορφωτικό Ίδρυμα» της ΕΣΗΕΑ.

Ήταν μια βραδιά με πολλές μελωδίες, videos και ομιλίες καθώς και διαδραστικές συμμετοχές. Σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και των γραμμάτων παρουσίασαν και τίμησαν με τον λόγο τους το έργο του Δημήτρη Κατή.  

Κλείσιμο
Οι βασικοί ομιλητές ήταν κατά σειρά οι εξής: 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ – Αστρονόμος, Επίτιμος Πρόεδρος και τ. Διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος (Πλανητάριο Αθηνών). 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΜΠΑΞΗΣ –  Αρχισυντάκτης εφημερίδος «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικός, τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου επί 2 συνεχείς επιτυχείς τετραετίες. 

ΠΑΡΙΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΣ -  Καθηγητής Μεταπτυχιακού Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες, Αυστριακού Πανεπιστημίου DUK– Επίτιμος Διδάκτωρ της Ακαδημίας Παιδαγωγικής και Επιστημών της Ουκρανίας, Καθηγητής Aνωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης – Θεατρικών Εργαστηρίων.

ΓΙΟΥΛΗ ΒΕΝΤΟΥΡΑ – διακεκριμένη τσεμπαλίστα, Διευθύντρια σπουδών «Παλαιάς Μουσικής» του ωδείου «Νικόλαος Μάντζαρος».

Έλαβαν μέρος σε ζωντανή εμφάνιση ερμηνεύοντας συνθέσεις του Δημήτρη Κατή οι εξής καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΔΙΝΟΣ (υιός του αειμνήστου βαρυτόνου Τζων Μοδινού) – τραγούδι και πιάνο,  η ΈΛΛΗ ΔΑΔΗΡΑ (κόρη του αειμνήστου σκηνοθέτη ΝτίμηΔαδήρα)– τραγούδι, πιάνο και κόντρα μπάσο, η ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΤΖΑΡΗ – τραγούδι, τσέλο, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – ακουστική κιθάρα. Τα μουσικά κομμάτια που ερμήνευσαν ήταν, «Κάνω Μια Ευχή», το κομμάτι που έφερε τον πρώτο πλατινένιο δίσκο στον συνθέτη Δημήτρη Κατή, από τον ομώνυμο δίσκο του «ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ» 1989.  Ακολούθησαν τα κομμάτια «DustyHeaven» (αρχικά γνωστό ως “MagnificentLouis”) από το άλμπουμ «RealEpic», 2003. Στη συνέχεια το τραγούδι «ItHurtsMe» από το άλμπουμ «WrathofZeus» 2006, η «Ιστορία ενός Ήρωα», 2013. Επίσης στο τσέμπαλο ερμήνευσε τη σύνθεση του Δημήτρη Κατή, «Τα Βουνά της Μοναξιάς», από το άλμπουμ «ο Λυτρωτής» (Εξόριστοι, 1992), η Γιούλη Βεντούρα.

Κατά τη διάρκεια προβλήθηκαν videos με σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι  που τιμούν το συνθετικό έργο του Δημήτρη Κατή. Προβλήθηκαν οι ομιλίες των: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ποιητής,  Δρ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ – διακεκριμένος επιστήμων του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος»,Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ – διάσημος επιστήμων, Νομπελίστας. Επίσης εξαίρει το ταλέντο Δημήτρη Κατή κι οDANIELV. SPECKHARD– τ. Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας πως ««..Ο Δημήτρης Κατής με το μουσικό του έργο αποτελεί έμπνευση για όλους τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, με όλα αυτά που έχει επιτύχει και μάλιστα σε τέτοια νεαρή ηλικία», καθώς και αρκετοί άλλοι εξέχοντες επώνυμοι μίλησαν για τον συνθέτη.

Την εκδήλωση για τα «30 χρόνια μουσικής πορείας» του συνθέτη Δημήτρη Κατή, συντόνισε, προλόγισε και έκλεισε, η γνωστή διανοήτρια, ποιήτρια και συγγραφέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ.



O Δημήτρης Κατής (δεξιά) με την πριμαντόνα Τζέννη Δριβάλα και τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού και των επιστημών, μεταξύ πολλών, και η πριμαντόνα της όπερας ΤΖΕΝΗ ΔΡΙΒΑΛΑ και ο Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δρ. ΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Επίσης παρευρέθησαν οι καλοί φίλοι του συνθέτη, η γνωστή ενδυματολόγος Παναγιώτα Νέννε του οίκου NENNEFASHION,  oγνωστός γλύπτης (δημιουργός των γλυπτών βραβείων, των “ArtemisAwards”), Εξηκίας Τριβουλίδης.

Κοντά στον συνθέτη ήταν κι ο γιος του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΗΣ – 2ετής στο Ιστορικό/Αρχαιολογικό Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, και η γλυκύτατη κόρη του ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΤΗ – μαθήτρια της 3ης γυμνασίου με σαφές ενδιαφέρον για την τέχνη του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.Επίσης ήταν εκεί, φανερά συγκινημένος, και ο πατέρας του συνθέτη ΚΩΣΤΑΣ Κ. ΚΑΤΗΣ – αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Α.Μπότση».

Η αδερφή του ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΑΤΗ– δεξιοτέχνης πιανίστα και καθηγήτρια κλασσικού μπαλέτου. Ο σύμβουλος του δημάρχου Περιστερίου – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ, και δεκάδες κόσμου που γέμισε απ’ άκρη σε άκρη όλον τον χώρο της εκδηλώσεως.



Λίγα λόγια για τον συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΗ:

Ίσως, είναι ο πιό πολυβραβευμένος Έλληνας συνθέτης – εξ Ελλάδος - στην Αμερική, στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης, διατηρώντας όμως ένα χαμηλό προφίλ, έτσι ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά media στη χώρα μας δεν έχουν αφιερώσει στο έργο του τον πρέποντα χώρο και χρόνο που δικαίως του αναλογεί. Αρκετοί επώνυμοι ‘Ελληνες, «popstars» κυρίως, πίστεψαν πως η καταξίωση εκεί «έξω» είναι εύκολη υπόθεση, λίγοι τα καταφέρνουν, αυτοί που πραγματικά αξίζουν.
Πρόκειται για τον συνθέτη Δημήτρη Κατή, γνωστό στη χώρα μας από τη δεκαετία του 90 με το τραγούδι του «Κάνω Μια Ευχή» και το δημιούργημά του, το επικό χέβυ ροκ συγκρότημά του οι «Εξόριστοι»,ιστορικά τεκμηριωμένο ως το πρώτο και το μόνο ροκ/μεταλ συγκρότημα στην Ελληνική ροκ και μεταλ σκηνή που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο (ΕΜΙ), με πωλήσεις πάνω από 70.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα η πλατίνα δεν υπερβαίνει τις 5.000. 



Παναγιώτα Νέννε, Δημήτρης Κατής, Eveline Ziegler, Ελένη Νέννε

Γνωστός, επίσης για την πρώτη τηλεοπτική μουσική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ1), αφιερωμένη στη ροκ και μεταλ μουσική, τη θρυλική «Μεταλμάνια» 1990-1993, και “StarClub” στη ΝΕΤ. O Δημήτρης είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη χέβυμεταλ μουσική στα σπίτια όλων των Ελλήνων, τότε μυήθηκαν οι περισσότεροι νέοι στη hardrock και metal μουσική.Και φυσικά ο Δημήτρης Κατής με πολυετή δημοσιογραφική καριέρα ως αρθρογράφος σεεφημερίδες όπως «Απογευματινή», «Απόφαση», «Δημοσιογραφία και Τύπος» κ.α.

Ο Δημήτρης, επιστρέφει από την Αμερική ύστερα από μια σειρά ετών που καταφέρνει να αποσπάσει διεθνή βραβεία στο Hollywood και αλλού, όπως τα «LosAngelesMusicAwards», τα «HollywoodMusicAwards», τα «Hollywood F.A.M.E. Awards» (στο συγκεκριμένο του απονέμουν το «Άστρο του Χόλυγουντ» σε μορφή πλαισιωμένου βραβείου, ως τον καλύτερο συνθέτη στην σύγχρονη ορχηστρική μοσυική. Επίσης το θρυλικό “Billboard” τον βράβευσε 2 φορές το 2008 και 2011 αντιστοίχως στο Branson του Missouri. 



Έλλη Δαδήρα, Δημήτρης Κατής, Καίτη Πάντζαρη
 
Επίσης ο επίσημος φορέας της AHEPA, (ΑΧΕΠΑ είναι ένας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες μη-κομματικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προώθηση Ελληνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο), στην Pennsylvania των ΗΠΑ, τον τιμά με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ για την μουσική στην αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη, «Βάκχες» και την περιοδεία σου στις ΗΠΑ.

Το «Χρυσό Κλειδί» της πόλης του Portland της πολιτείας του Maine, του απονεμήθηκε από τον δήμαρχο EdwardSuslovic. Τον βραβεύει το συμβούλιο της Κομητείας του Delaware, o πρόεδρος και η ένωση των Ελληνο-Αμερικανών της Β. Καλιφόρνια στο SanFransisco.

«Βραβείο  Άρτεμις» από το «Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών»  2009, στο Ζάππειο – Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δίνει το βραβείο στο συνθέτη. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κ. Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ βραβεύει τον συνθέτη στο Δημαρχείο για την «προσφορά στη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στον Κόσμο», το 2009. 

Η Συμφωνική Ροκ Όπερα «300 Σπαρτιάτες» κάνει την μεγαλειώδη πρεμιέρα στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ των Αθηνών τον Μάιο του 2009.JOHN LENNON musicawards - Εύφημη Μνεία 2009. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομμισσιόν κ. GUNTERVERHEUGEN με ιδιόχειρο γράμμα στέλνει τα θερμάσυγχαρητήρια στο συνθέτη για το έργο «EuropeHymnandDuty» σε στίχους Κ.Κατή. 2005.



Με τον αστρονόμο Διονύσιο Σιμόπουλο και τη σύζυγό του Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον
 
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ερμηνεύει και ηχογραφεί τοέργο του με τίτλο “ArroganceandFear’’ που κυκλοφορεί στηνΑμερική και παίζεται στο ραδιόφωνο από το NPR (NationalPublicRadio). Την ορχήστρα διεύθυνε ο αείμνηστος μαέστρος της έναρξηςτης Ολυμπιάδας του Σίδνεϋ το 2000, RobertIanWinstin, αντιδήμαρχος της πόλης του Σικάγο.

Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου, ομόφωνα ενέκρινε και ψήφισε, το μουσικό έργο «Πύρινη Πορεία», να συμπεριλαμβάνεται στα μουσικά μαθήματα πολιτισμού του γυμνασίου/λυκείου 2002.




Το 2004 συνεργάζεται με τον JoeLamachia τον αφηγητή τουCNN & MIRAMAX Films& τον τενόρο της Βρετανικής ROYALOPERA JamesEdwards για τη δημιουργία του συμφωνικούέργου ‘EuropeHymn&Duty’ που διανεμήθηκε στο ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ οργανώνει εκδήλωση για νατιμήσει το έργο του Δημήτρη και τις διεθνείς διακρίσεις &βραβεύσεις του, 3 Ιουνίου 2008.

Kαι τόσα άλλα που κατέκτησε στην καλλιτεχνική του πορεία διεθνώς. 

*OθρυλικόςSteveWilliamsμάνατζερτουεπίσηςθρυλικούMilesDavisλέειγιατονΔημήτρη: «Demetriosrelentlesslydemonstrateshis love for the cinematic film score sound.The use of musical progressions captures the tension, and as it builds, Demetrios transports you to another place, another century, an at the same time you remain aware of the prevalent parallel in our own times».
* Ο αστρονόμος Διονύσης Σιμόπουλος έκλεισε την ομιλία του με το εξής εξαιρετικό απόσπασμα του Νίκου Καζαντζάκη παρομοιάζοντας τον συνθέτη ως «το αηδόνι της μουσικής δημιουργίας» 

«Έπος δεν είναι οι πόλεμοι κι οι ανούσιοι σκοτωμοί.. Έπος είναι η άδολη αγάπη κι ο ισχυρός έρωτας που μάχεσαι να προστατεύσεις… Έπος είναι το αμφιλεγόμενο τέλος»όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Δημήτρης Κατής.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λυμπερόπουλος,  Γιώργος Παρτσινέβελος, Δημήτρης Μπαρδάκας, ΈβελινΖίγκλερ.
Video λήψη: Κωνσταντίνος Κατής.

Μουσικά Videos από την εκδήλωση:


ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ



 
ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΥΧΗ




IT HURTS ME







Με Πάρι Κατσίβελο και Παναγιώτα Μπλέτα


Δημήτρης Κατής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος



Από αριστερά, Κώστας Κατής, Σουζάνα Κατή, Δημήτρης Μπαρδάκας, Ελπίδα Κατή, Μπέτη Αλοίμονου, Κωνσταντίνος Κατής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης