PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Ιδρύθηκαν το 1989

Εξόριστοι του Δημήτρη Κατή- Η μεγαλύτερη ροκ/μέταλ μπάντα στην Ελλάδα

Εξόριστοι του Δημήτρη Κατή- Η μεγαλύτερη ροκ/μέταλ μπάντα στην Ελλάδα

Το τραγούδι «Κάνω Μια Ευχή» φέρνει την πλατίνα στον συνθέτη για πωλήσεις πέραν των 70.000 την εποχή του 90

Το 1989 ο νεαρός τότε συνθέτης, στιχουργός και κιθαρίστας, Δημήτρης Κατής, ιδρύει το συγκρότημα Εξόριστοι, στα Βριλήσσια της Αττικής. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ «σπάει» όλα τα κατεστημένα της ροκ και μέταλ στην Ελλάδα και γράφει ιστορία στον χώρο αυτό της μουσικής. Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ο ελληνικός στίχος πλαισιώνει την hard rock και heavy metal μουσική. Η ιδέα είναι του Δημήτρη που πιστεύει στην απόλυτη μελωδικότητα της ελληνικής γλώσσας. 


Δεύτερη μεγάλη καινοτομία του είναι ο επικός ήχος, πρωτόγνωρος όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με μικρο-εξαιρέσεις στο εξωτερικό που όμως είναι εντελώς διαφορετικές ηχητικά και στιχουργικά  από το μουσικό δημιούργημα του Κατή. Ο όρος «epic metal» καθιερώνεται παγκοσμίως από τον Δημήτρη Κατή και τους δικούς του Εξόριστους, μέχρι τότε κυριαρχούσε ο όρος power metal. Tρίτη καινοτομία του Δημήτρη είναι, η θεματολογία των στίχων, που είχε να κάνει με την μυθολογική, και ιστορική Ελλάδα, με τρόπο όμως πάντοτε παραβολικό, που παρέπεμπε διαχρονικά στη σύγχρονή μας εποχή. Χαρακτηριστικά, πολλοί είναι οι οπαδοί που χαρακτηρίζουν το κομμάτι «Σύνορα Παντού» ως «προφητικό» για την σημερινή κοινωνική και ηθική κατάσταση της χώρας και του κόσμου. Το τραγούδι «Κάνω Μια Ευχή» φέρνει την πλατίνα στον συνθέτη για πωλήσεις πέραν των 70.000 την εποχή του 90. Σήμερα ο πλατινένιος δίσκος δεν ξεπερνά τις 3 με 5.000 αντίτυπα. Πρώτη Ροκ /Μεταλ μπάντα στην ιστορία της ροκ στην Ελλάδα που κατακτά πλατινένιο δίσκο. Ουσιαστικά, οι Εξόριστοι, μαζί με την πρώτη τηλεοπτική heavy metal εκπομπή του Δημήτρη Κατή στην ΕΡΤ, “Metalmania”, καθιερώνουν επιτέλους το Heavy metal στην Ελλάδα, και με έναν καθαρά progressive ήχο. 

Ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς τότε προτείνει στον Δημήτρη, να γίνει ο κιθαρίστας ενός νέου γκρουπ, που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα «Πυξ Λαξ». Ο Δημήτρης σεβόμενος τη φιλία του με τον Μάνο, απέρριψε την πρόταση υποστηρίζοντας την σταθερότητα της θέσης του στο εντελώς διαφορετικό δημιούργημά του. Κι έτσι οι Εξόριστοι κατέκτησαν τον τίτλο της μεγαλύτερης metal/rock μπάντας στην Ελλάδα, πράγμα που προξένησε φυσικά τον φθόνο και την ζήλεια – ως είθισται – σε κάθε καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνον. 


Μια ακόμη καινοτομία στη μουσική του Δημήτρη ήταν και η μεσαιωνική/κλασσική/αναγεννησιακή ατμόσφαιρα των τραγουδιών που πολλά από αυτά ερμηνεύτηκαν από μεγάλες ορχήστρες, όπως εκείνη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κιέβου στην Ουκρανία με πρώτη μετάδοση στο NPR, το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο. Αν και οι στίχοι ελληνικοί, το συγκρότημα έχει fans και believers σε Αργεντινή, Παναμά, Μεξικό, Γερμανία και Ουκρανία. Οι πολύ φανατικοί οπαδοί θυμίζουν μία cult ομάδα που σέβεται τις αρχές των ιδεών, που φυσικά ο καθένας τις «μεταφράζει» με δικό του τρόπο, και ακολουθούν την μπάντα σε κάθε εκδήλωσή της. 

Μετά το επικό live του 2015 σε ένα κατάμεστο «Κύτταρο» και αφού είχε προηγηθεί η tour το 2014, οι Εξόριστοι επέστρεψαν πάλι φέτος με μια μεγαλειώδη εμφάνιση στις 20 Γενάρη 2017, στο «Κύτταρο» πάλι, με ένα τέλειο κοινό που τραγουδούσε όλα τα κομμάτια της μπάντας. Ο χώρος θύμιζε γήπεδο αφού ήταν άφθονα τα καπνογόνα και οι σημαίες των οπαδών καθώς κα εκατοντάδες τύπου κεριών έδιναν μια έντονη επική εικόνα στο ακουστικό σύνολο της ερμηνείας. Μπάντα και κοινό σε πλήρη σύνδεση. Χαρακτηριστικό, η πλειονότητα του κόσμου ήταν νέοι μεταξύ 19 και 30. Πράγμα που δηλώνει την πετυχημένη συνταγή του Κατή για μια αέναη διαχρονικότητα. 
Μετά και τα δυο lives, και κυρίως στην Αθήνα, έγινε, ένα άνευ προηγουμένου, αδιαχώρητο στα backstage, με τον κόσμο υπομονετικά σε μια συντεταγμένη ουρά να περιμένει να φωτογραφηθεί με τον Δημήτρη και την υπόλοιπη μπάντα. Οι Εξόριστοι επίσης υπομονετικά – αν και κουρασμένοι – με τέλεια διάθεση, χαμόγελα και πειράγματα ευχαρίστησαν έναν προς έναν υπογράφοντας αυτόγραφα και βγάζοντας φωτογραφίες.  Εννέα μέρες μετά, στις 29 Γενάρη 2017, οι Εξόριστοι εμφανίζονται στην Θεσσαλονίκη και το γνωστό “Eightball”. Ο κόσμος παντού τραγουδά εκστασιασμένος τα κομμάτια που εδραίωσαν την μπάντα. Στα φωνητικά, η καταπληκτική επιλογή του Δημήτρη Κατή, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός, γιός του αειμνήστου βαρυτόνου Τζών Μοδινού. Μια φωνή που δένει απόλυτα στις επικές συνθέσεις του Δημήτρη Κατή, ο μόνος τραγουδιστής έως τώρα που αποδίδει ζωντανά, τα δύσκολα κομμάτια έτσι ακριβώς όπως πρέπει! Στο μπάσο, ο Αμερικανός από το Los  Angeles, Rich Melville,  μια καθαρά ροκ φυσιογνωμία βγαλμένη από την ιστορία της ροκ. Στα πλήκτρα, ένας πλήρως καταρτισμένος και fan της μπάντας – πριν την είσοδό του στο γκρουπ – Στέλιος Μαργαριτόπουλος. Χαρακτηριστικό το τεχνικό speedy σόλο, κυρίως στην εισαγωγή του κομματιού «Σύνορα Παντού». Στη δεύτερη κιθάρα, ο νέο-εισελθών, Γιώργος Αποστολόπουλος (George Alpha), ο πιο νέος ηλικιακά, φυσιογνωμία συνετή και με σεβασμό, γνωρίζοντας ακριβώς που παίζει και ποιες είναι βαριές απαιτήσεις του Δημήτρη Κατή και η ιστορία της μπάντας. Στις συγκεκριμένες εμφανίσεις, στα τύμπανα έπαιξε ένα παλαιότερο μέλος της μπάντας από τη δεκαετία του 90, ο Αντώνης Ασπρόπουλος. Ενώ στον ήχο ήταν ένα ακόμη παλιό μέλος της μπάντας, ο πρώην μπασίστας του γκρουπ, Χάρης Γερουλάκης.Το 1994, οι Εξόριστοι εμφανίστηκαν στο μεγαλύτερο βαλκανικό φεστιβάλ “Gitariada” στο Ζάγετσαρ του Βελιγραδίου στην Σερβία. Έπαιξαν μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό 40 χιλιάδων. Την κάθε χώρα εκπροσωπούσε μια αντίστοιχη μπάντα, η πρόταση έγινε απευθείας και κατευθείαν στους Εξόριστους. Να σημειώσουμε, ότι η συναυλία έλαβε χώρα στο μέσο ενός καταστροφικού εμφυλίου μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας. Επίσης, ο Δημήτρης Κατής απέρριψε την πορεία προς το Βελιγράδι μέσα από τα Σκόπια, ώστε τα διαβατήρια να μην σφραγιστούν με τον ψευδο-όρο «Μakedonia». Έτσι «ταλαιπώρησε» το γκρουπ κάνοντας μια τεράστια παράκαμψη από Βουλγαρία και Ρουμανία σε επικίνδυνους δρόμους.
Οι Εξόριστοι μένουν στην ιστορία ως κλασσική, ιστορική και θρυλική μπάντα, ο κόσμος το ξέρει και γι αυτό συνέχεια όλο νεώτεροι ακολουθούν το σχήμα. Να προσθέσουμε επίσης ακόμη ένα γεγονός, πως είναι η μόνη μέταλ/ροκ μπάντα στην Ελλάδα που γεμίζει από μόνη της με κόσμο το κάθε χώρο στον οποίον εμφανίζεται. Δε χρειάζεται – όπως συνήθως κάνουν άλλοι – να μαζεύονται 4 και 5 μπάντες ώστε να αυξηθεί η προσέλευση.Η πρόσφατη εμφάνιση φέτος στην Αθήνα και στο «Κύτταρο», αλλά και στην Θεσσαλονίκη, καθώς και η επιστροφή του Δημήτρη από μια επιτυχημένη πορεία στην Αμερική με πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις, σηματοδοτεί την εξέλιξη της μπάντας και την υπόσχεση της όχι μόνον για νέο άλμπουμ, που όλοι περιμένουν τόσο καιρό, αλλά και τη δυναμική συνέχιση στις ζωντανές εμφανίσεις της και την επιστροφή της ποιοτικής ροκ και μέταλ στο προσκήνιο.

Να σημειώσουμε τα πιο σπουδαία τραγούδια που ερμηνεύτηκαν φέτος στα 2 μεγάλα Lives σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: «Εξόριστοι, Κάνω Μια ευχή, Αναμέτρηση Τελική, Δόξα και Τιμή, Σύνορα Παντού, Άννα, Το Σπαθί του Νικητή, Ιαχές Θριάμβου» και πολλά άλλα. Το show των Εξόριστων διαρκεί το λιγότερο 2 ώρες γεμάτες προς την ικανοποίηση του κόσμου που λατρεύει την μπάντα.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

aor 19/01/201814:25

καποτε ο Κατης επιμεληθηκε μια συλλογη ,ενα δισκο , με τον τιτλο οι καλυτερες μπαλλαντες του metal καπως ετσι ,και ηταν μεσα ολοι οι παγκοσμια γνωστοι scorpions , deep purple κτλ κτλ Εβαλε λοιπον μεσα και το 'κανω μια ευχη ' .Ακομα και να ηταν μεσα στα καλυτερα , επειδη ηταν δικο του ,δεν θα επρεπε να το βαλει μεσα . Νομιζω εδω υπαρχουν 2 βιντεακια , που μπορει καποιος να ακουσει αντιπροσωπευτικα δειγμα , να ακουσει αν τα κομματια εχουν ποιοτητα η οχι , αν η κιθαρα του Κατη κανει φαλτσα η οχι , αν παιζει στην τυχη η οχι , αν εχει καλο ηχο κ.ο.κ Ακουτε και αποφασιζετε .

Απάντηση
Θεμιστοκλής (Ελλάνικος) Αποστόλου - FMmag27/04/201714:41

Για να κλείνει το θέμα μια και καλή, γιατί όλοι οι μετρημενοι στα δάκτυλα πονεμένοι και ανύπαρκτοι πίσω από την ανύπαρκτη ανωνυμία τους είναι πρωτεργάτες ειδήμονες. Για να κλείνει λοιπόν, μιά μπάντα είναι κορυφαία όταν στην ιστορία της όταν έχει να δείξει κάτι το πρωτότυπο που να έχει απήχηση στον κόσμο στην πλειοψηφία του. Επιτυχημένη μπάντα και επιτυχημένος δημιουργός ειναι όταν η μελωδία που έφτιαξε μπορείς να την τραγουδήσεις, στο αμάξι, στο σπιτι, παντού και να σου δημιουργεί ποικίλλα συναισθήματα. Όταν μια μελωδία σου "καρφώνεται" στη σκεψη σου και ένα ρεφρέν ή κουπλέ επαναλαμβάνεται για ώρες και μέρες στα χείλη σου, αυτό ειναι επιτυχία. Λυπάμαι που θα απογοητευσω αλλά μπαντες τυπου spitfire και παραπλησίων είναι για ομαδική παρεϊστικη κατανάλωση για συγκεκριμένους ανθρωπους. Τους είχα ακουσει και αυτούς - καλοί μουσικοί και καλα παιδια - όμως καμμιά μελωδία τους δεν ειναι αρκετα ικανή να την τραγουδήσεις.Οι Εξόριστοι απευθύνονται και πέρα από τον χώρο της μεταλ, καταρχήν η μουσική και οι μελωδίες τους καθώς και οι στίχοι τραγουδιούνται και χαράσονται στο νου σου, ειναι πολύ απλό, έχουν καταφερει εδω και 30 χρόνια να ειναι πρωτοπόροι όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους μειονοτικούς της "μουσικής". Επίσης οι 70.000 δίσκοι είναι Επιτυχία..ποτε απο το 60 ροκ και μεταλ μπάντα δεν το έχει καταφερει εως και σήμερα που μιλάμε. Κανείς δεν κατηγόρησε τους "αντιπάλους", ο σεβασμός είναι "Δόξα και Τιμή" όπως λέει και το τραγούδι, η μιζερια, η κακεντρέχια, η συκοφαντία, η ζήλεια, ο φθόνος, η μικροπρέπεια είναι κάποια χαρακτηριστικά εκείνου του Ελληνα που φθονεί τον συνέλληνα ο οποίος έχει επιτύχει στον τομέα του. Αν δεν εχετε καταφερει να φτιαξετε μελωδίες για να τραγουδήσει ο κόσμος δεν φταινε οι Εξόριστοι για την αποοτυχία σας. Όταν η αυτογνωσία μετατρεπεται σε μίσος όταν κοιτας τον εαυτο σου στον καθρέπτη και αντιλαμβανεσαι οτι είσαι αυτό που δεν μπόρεσες. Αλλά ποτε δεν ειναι αργά, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα...ως τότε "Κάνω Μια Ευχή" να βάλετε μυαλό ανθρωπου συνετού και λογικού.

Απάντηση
Takis Spit27/04/201715:39

Και κάτι πού λίγοι γνωρίζουν μιας και αναφέρθηκες σε Spitfire. Είχε γραφτεί εκείνη την εποχή και με φωτογραφία, ίσως είχε μεταδοθεί και στην μεταλμανια εαν θυμαμαι καλά, ο ντράμμερ των spitfire ήταν να παιξει ντράμς στους Εξόριστους, την εποχή που ο Κυριακίδης είχε κουρεψει τα μαλλιά του και ειχε φωτογραφηθει μαζί με τον Κατή στο στούντιο του τελευταίου. Θυμαμαι στη φωτό και μαζί με τον άλλον τον ρυθμικό απο Εξόριστους και τον πληκτρά τον Τάκη. Ο Δημήτρης έφυγε φαντάρος και δεν έκλεισε το deal.. το καλό θα είναι τις μπάντες κοντά όχι να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές.

Απάντηση
Lethal Agent27/04/201712:57

Κορυφαίοι, οι πρωτοι που επαιξαν ηρωϊκο επικό μεταλ στην Ελλάδα και φυσικά οι πρωτοι και οι μόνοι που χρησιμοποίησαν Ελληνικό στιχο, και στίχο όχι με ρεφρενακια, αλλά ολόκληρες ιστορίες παραβολικές αναπτύσονται. Επίσης ο Κατής είναι αυτός που έβαλε το heavy metal σε όλα τα σπίτια μέσα από την πρωτοπόρα τηλεοπτική εκπομπή του στην ΕΡΤ. Μεταλμάνια απο το 1990 μεχρι το 1994. Σε ευχαριστούμε για τη μουσική και κυρίως για τις αναμνήσεις της επόχής εκείνης του 90.

Απάντηση
Zan Zach27/04/201701:39

1500 SHARES ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΜΕ 10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 3, 4 ΚΛΙΚΑΔΟΡΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΑΧΑΧΑΧ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ.

Απάντηση
LORDIAN GUARD27/04/201713:50

Όταν μπορέσουν να γεμίσουν κανένα μαγαζί της προκοπής τα ξαναλέμε... byeeeeeeeee

Απάντηση
Septicemia27/04/201711:22

Τρομερό επιχείρημα...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία