Οι ταινίες της εβδομάδας: Σπίλμπεργκ, βαλκανικό «γουέστερν» και Jumanji

Οι ταινίες της εβδομάδας: Σπίλμπεργκ, βαλκανικό «γουέστερν» και Jumanji

Ξεχωρίζουν το The Post με τη Μέριλ Στρίπ και το βρετανικό «Brokeback Mountain» 

Οι ταινίες της εβδομάδας: Σπίλμπεργκ, βαλκανικό «γουέστερν» και Jumanji
Αξίζει 3/5 The Post: Απαγορευμένα μυστικά(The Post)
Του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Δραματική, 2017, ΗΠΑ, 115’. Με τους: Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Σάρα Πόλσον

Ωραία που βλέπει κανείς για πρώτη φορά την Μέριλ Στριπ απέναντι στον Τομ Χανκς σε ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Σε μια ιστορία μάλιστα με ζουμί: την αναβίωση των ημερών που ακολούθησαν μετά την αποκάλυψη των Αρχείων του Πενταγώνου από τους New York Times, κατά τις οποίες η Κάθριν Γκρέαμ, εκδότρια της Washington Post, κλήθηκε να αποφασίσει αν θα πάρει τη σκυτάλη και θα εκδόσει τη συνέχεια της αναφοράς, με κίνδυνο τη σύλληψη της και το κλείσιμο της εφημερίδας.

Χαμός από τα θέματα που ξεπηδάνε, με τόσο άμεσες αναφορές στο σήμερα και την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος και την ανάγκη για ελευθερία του λόγου εν καιρώ Τραμπ και τους δυναμικούς γυναικείους ρόλους εν καιρώ #metoo. Χαμός επίσης με την κινηματογράφιση των θεοποιημένων Στριπ και Χανκς ως εντεταλμένων εκπροσώπων της αμερικανικής ακεραιότητας. Χαμός όμως και με το φετιχισμό του παρελθόντος (σχεδόν πορνό το τράβηγμα της διαδικασίας εκτύπωσης της εφημερίδας) και με τα λόγια που κατακλύζουν την οθόνη, αντί να αφήσουν τον Σπίλμπεργκ να καλλιεργήσει την αγωνία όπως ξέρει καλά να κάνει. 



Κλείσιμο
Παίζεται:
Αθήνα

Έμπασσυ Nova Odeon, Κινηματοθέατρα ΛάμπροςΚωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 1, Γαλαξίας 3D Digital 1,2, Βάρκιζα 1, Village Cinemas Athens Metro Mall Αγ. Δημήτριος 5, Νανά Cinemax Cyta 2,6, NovacinemaΓλυφάδα Odeon 1, Odeon Escape 2, Odeon Starcity αίθ. 1,3, ΆρτεμιςΔημ/κόςΚιν/φος, Village 15 Cinemas @ The Mall 5,6,8,14, Novacinema Odeon Μαρούσι 2,3, Τρία Αστέρια 3D Digital 1, ΑλίκηΔημ/κόςΚιν/φος, Cinerama Digital Cinema, Village 9 Cinemas @ Faliro 2,7,8, ΣπόρτιγκΔημ/κόςΚιν/φος 1, Village 5 Cinemas Παγκράτι 5, Αλεξάνδρα Europa Cinemas, Ζέα Digital Cinema, Φοίβος, West City 2, Village Shopping and More αίθ. 10,12, Αβάνα, ΣινέΧολαργός

Θεσσαλονίκη
Βακούρα 1, Village Centre 2,7,10, Cineplexx One Salonica 7, Odeon Πλατεία 2, Odeon Μακεδονία 10,11



Αξίζει 4/5 Του Θεού η χώρα (God’s Own Country)
ΤουΦράνσιςΛι.Δραματική, 2017, Ην. Βασίλειο, 104’. Με τους: Τζος Ο’ Κόνορ, Άλεκ Σεκαρεάνου

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με τη βρετανική απάντηση στο «Brokeback Mountain», αλλά η ταινία «Του Θεού η χώρα» έχει έναν ξεκάθαρο δικό της χαρακτήρα. Στο σκληρό τοπίο της Βόρειας Αγγλίας, ένας νεαρός που ζει με τη γιαγιά και τον ανάπηρο πατέρα του, φροντίζοντας τη γη και τα ζώα τους, βρίσκει διέξοδο στο ποτό και το περιστασιακό σεξ με αγόρια. Όταν ο πατέρας του προσλαμβάνει έναν Ρουμάνο για να τους βοηθήσει με τις δουλειές, ο Τζόνι αρχικά δεν εντυπωσιάζεται. Σταδιακά όμως οι δυο τους αναπτύσσουν έναν παθιασμένο αλλά και βαθύ έρωτα.



 Είναι αναζωογονητικό το πώς ο Φράνσις Λι αγνοεί παντελώς τη διαδικασία του coming out, κι αναδεικνύει αντ’ αυτού μια απρόσμενη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας παίζοντας τελικά με τις προκαταλήψεις του κοινού σχετικά με τις... προκαταλήψεις που αυτό έχει συνηθίσει να βλέπει στο σινεμά (τόσο σχετικά με την σεξουαλικότητα, όσο και με τους μετανάστες). Συνδυάζει επίσης δεξιοτεχνικά τονωμό ρεαλισμό με τους κανόνες του ρομαντικού είδους: η ταινία του είναι κυνική και ελπιδοφόρα ταυτόχρονα. Και, ξέχασα να σημειώσω, πολύ πολύ καυτή. 

Παίζεται:
Αθήνα

ΤριανόνFilmcenter


Αξίζει 4/5 Γουέστερν (Western)
Της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ.Δραματική, 2017, Γερμανία/Βουλγαρία/Αυστρία, 110’. Με τους: Μάινχαρτ Νόιμαν, Βενέτα Φράγκνοβα

Κάποτε στην άγρια Βουλγαρία: η Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ αφαιρεί μπότες και σπιρούνια αλλά κρατά τους κανόνες της Άγριας Δύσης στη σύγχρονη αλληγορία της. Μια ομάδα Γερμανών εργατών πηγαίνουν σ΄ένα μικρό χωριό στα ελληνο-βαλκανικά σύνορα για ένα υδρο-ηλεκτρικό έργο. Οι ντόπιοι έχουν να δουν Γερμανό από τον πόλεμο, οι Γερμανοί έχουν δει Βούλγαρους μόνο ως μετανάστες. Ένας Γερμανός μονάχα (ο εκπληκτικός Μάινχαρτ Νόιμαν) γίνεται ο συνδετικός κρίκος των δυο κόσμων, καθώς είναι ο μόνος που έχει την περιέργεια και τη θέληση να γνωρίσει το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενείται.



Ο Νόιμαν με το σκαμμένο πρόσωπο και το αμετάφραστο βλέμμα του ξεπροβάλλει ως ένας μοναχικός καουμπόι που περιπλανιέται σε νέες, αχαρτογράφητες περιοχές, όπου όμως οι συμπεριφορές (κι από τις δυο πλευρές) έχουν χαρακτεί ήδη και ανέκαθεν. Είναι τόσο εύκολο για έναν σκηνοθέτη να σταθεί πάνω από την ιστορία του με βλέμμα υπεράνω παντογνώστη (βλέπε «Το τετράγωνο»). Επειδή όμως η Γκρίζεμπαχ κρατά την προσοχή πάνω στους ανθρώπους και τις ιστορίες τους χωρίς να προσπαθεί να κάνει δηλώσεις, το «Γουέστερν» στέκεται ανεπιτήδευταως μια οξυδερκήςαναπαράσταση (και όχι απαραίτητα κριτική) των δυναμικών στο εσωτερικό της σύγχρονης Ευρώπης. 

Παίζεται:
Αθήνα

Άστυ




Αξίζει 3/5 Jumanji: Καλωσήρθατεστηζούγκλα (Jumanji: Welcome to the Jungle)
ΤουΤζέικΚάσνταν.Περιπέτεια, 2017, ΗΠΑ, 119’. Με τους: Ντουέιν Τζόνσον, Κάρεν Γκίλαν, Τζακ Μπλακ, Κέβιν Χαρτ

Η fun πρόταση της εβδομάδας: 16 χρόνια μετά την αγαπημένη οικογενειακή περιπέτεια με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς έρχεται η videogame εκδοχή του. Τέσσερις έφηβοι μπαίνουν κατά λάθος στο ψηφιακό περιβάλλον ενός παιχνιδιού αναλαμβάνοντας ο καθένας από διαφορετικό άβαταρ παίκτη. Για να επιστρέψουν, πρέπει να περάσουν όλες τις πίστες και να σώσουν το Τζουμάντζι. Ό,τι πρέπει πραγματικά για ασυννέφιαστη θέαση, εν μέρει λόγω ενός συμπαθέστατου καστ που δένει εδώ χωρίς ούτε ένα glitch. 



Παίζεται:
Αθήνα

Κινηματοθέατρα ΛάμπροςΚωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 2, Αθήναιον 1, Village Cinemas Athens Metro Mall Αγ.Δημήτριος 1,3, Νανά Cinemax Cyta 5, ΑθήναιονCinepolis 1,2, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κόςΚιν/φος, Odeon Escape 5,7, Odeon Starcity αίθ. 7,10, Village 15 Cinemas @ The Mall 1,2,7, Κηφισιά Cinemax Cyta 1, Τρία Αστέρια 3D Digital 1, Village 9 Cinemas @ Faliro 1, Village 5 Cinemas Παγκράτι 1, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 3, West City 4, Village Shopping and More αίθ. 1,2,8,13, Αίγλη 2 (Χαλάνδρι), ΆνοιξηΔημ/κόςΚιν/φος 1

Θεσσαλονίκη
Village Centre 4,6,9, Cineplexx One Salonica 1,6, Odeon Πλατεία 3,5, Odeon Μακεδονία 1,3


Αξίζει 2.5/5 Το δωμάτιο των θαυμάτων (Wonderstruck)
ΤουΤοντΧέινς.Δραματική, 2017, ΗΠΑ, 116’. Με τους: Μίλισεντ Σίμονς, Τζουλιάν Μουρ, Τομ Νούναν

Αχ, μετά την «Κάρολ», τι; Ο Τοντ Χέινς δεν το κάνει το θαύμα του αυτή τη φορά, παρότι ξεκινά με υποσχέσεις. Αφηγούμενος δυο παράλληλες ιστορίες, μια για ένα κωφό κορίτσι το 1927 και μια για ένα κωφό αγόρι το 1977, με κοινό γνώμονα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο Χέινς αποτυπώνει με τη γνωστή του τρυφερότητα την παιδική εμπειρία, με τη μαγεία και την ταλαιπωρία της. Αλλά όσο πλησιάζει προς τη σύγκλιση των δυο χαρακτήρων, τόσο νιώθει την ανάγκη να τα τακτοποιήσει όλα χωρίς να του ξεφύγει τίποτα. Το ρίχνει στο μιλητό λοιπόν, και εξηγεί, εξηγεί κι εξηγεί μέχρι να σε κουφάνει.

Παίζεται:
Αθήνα

Ιντεάλ, Νιρβάνα Cinemax Cyta, Ατλαντίς 1, Village 15 Cinemas @ The Mall 1, Διάνα, Κηφισιά Cinemax Cyta 2, Άτταλος Digital Cinema, Village Shopping and More 17

Θεσσαλονίκη
Κολοσσαίον, Ολύμπιον





Αξίζει 1/5 Ο διπλός εραστής (Amant double)
Του Φρανσουά Οζόν. Δραματική, 2017, Γαλλία/Βέλγιο, 107’. Με τους: Μαρίν Βακτ, Ζερεμί Ρενιέ

Ο ΓούντιΆλεντου γαλλικούσινεμά, όσον αφοράτησυχνότητα μετην οποία κάνει ταινίες, ο ΦρανσουάΟζόνακολουθεί τον υπέροχο «Φραντς» του με μια επιτηδευμένη μπούρδα, από εκείνες τις τόσο πωρωμένες με το σεξ και την ψυχανάλυση που μόνο γαλλικές θα μπορούσαν να είναι. Για την ιστορία, μια γυναίκα συνάπτει σχέση με τον ψυχαναλυτή της, και στη συνέχεια με το δίδυμο αδερφό της. Πού να σας τα λέω, σπασμένοι καθρέφτες, έμβρυα-κανίβαλοι, βαλσαμωμένα ζωάκια: τα σύμβολα κάνουν πάρτι κι εμείς τα βλέπουμε διπλά.

Παίζεται:
Αθήνα

Δαναός 1,2, Ατλαντίς 1,2, Ταινιοθήκη 1, ΑθήναιονCinepolis 4, Κηφισιά Cinemax Cyta 1,2, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 2, Όσκαρ Digital, ΣινεάκΔημ/κόςΚιν/φος, Αίγλη 2 (Χαλάνδρι), ΆνοιξηΔημ/κόςΚιν/φος 2

Θεσσαλονίκη
Μακεδονικόν




Αξίζει 1/5 Ο επιβάτης (The Commuter)
ΤουΧάουμεΚογιέ-Σέρα.Περιπέτεια, 2018, Ην.Βασίλειο/ΗΠΑ, 104’. Με τους: Λίαμ Νίσον, Βέρα Φαρμάιγκα, Πάτρικ Γουίλσον

Η πτώση του Λίαμ Νίσον. Από τις χειρότερες περιπέτειες του μάτσο-μεσήλικα που σώζει κόρες και γυναίκες και τον κόσμο όλο. Εδώ σε ρόλο πρώην αστυνομικού που αναγκάζεται να εντοπίσει έναν άνθρωπο σε ένα τρένο γεμάτο κόσμο, όταν τον απειλούν ότι θα κάνουν κακό στην οικογένειά του. Στάση, παρακαλώ.



Παίζεται:
Αθήνα

Αθήναιον 1,2, Village Cinemas Athens Metro Mall Αγ.Δημήτριος 1,3, Νανά Cinemax Cyta 1,3, ΑθήναιονCinepolis 1,3, Μάγια, Odeon Escape 1,3, Odeon Starcity αίθ. 6,9, Village 15 Cinemas @ The Mall 2,7,9,10,13, Village 9 Cinemas @ Faliro 2,6,9, Village 5 Cinemas Παγκράτι 4, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 1, West City 1, Village Shopping and More αίθ. 4,9,11

Θεσσαλονίκη
Village Centre 5,6,10, Cineplexx One Salonica 2,7, Odeon Πλατεία 1,7, Odeon Μακεδονία 2, Φαργκάνη Art

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης