Η ταινία «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτάθηκε για Όσκαρ

Η ταινία «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτάθηκε για Όσκαρ

Η ταινία, που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες έχει ως θέμα την ζωή μιας νέας σύγχρονης οικογένειας που ζει στην Μόσχα, και η οποία βιώνει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του διαζυγίου

Η ταινία «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτάθηκε για Όσκαρ
Η ταινία «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ προτάθηκε εκ μέρους της Ρωσίας για τα βραβεία Όσκαρ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή της αρμόδιας ρωσικής επιτροπής για τα βραβεία Όσκαρ, η οποία αποφάσισε να προβεί στην πρόταση αυτή, σε ειδική της συνεδρίαση που έγινε στον Οίκο Κινηματογράφου της Ένωσης Κινηματογραφιστών.

Η ταινία έχει ως θέμα την ζωή μιας νέας σύγχρονης οικογένειας που ζει στην Μόσχα, και η οποία βιώνει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του διαζυγίου. Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Ρωσίας, της Γαλλίας Γερμανίας και του Βελγίου.




Κλείσιμο


Πολλά έχουν γραφτεί για την τελευταία ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ «Loveless» από την πρώτη κιόλας ημέρα της προβολής της στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών όπου τιμήθηκε και με το Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία προβλήθηκε την 1η Ιουνίου στη Ρωσία, ενώ απόψε κάνει πρεμιέρα και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας. Με αφορμή την προβολή στους γαλλικούς κινηματογράφους ο γνωστός μας από το πολύ πιο σκοτεινό «Λεβιάθαν» μίλησε σε αρκετά γαλλικά μέσα για την ταινία του.

Η υπόθεση είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ένα νεαρό εύπορο ζευγάρι Μοσχοβιτών ετοιμάζεται να χωρίσει για να συνεχίσει τη ζωή του με τους καινούργιους του συντρόφους. Την ώρα που το ζευγάρι τσακώνεται με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο για το ποιος από τους δύο θα κρατήσει το 12χρονο αγόρι τους, βλέπουμε στο διπλανό δωμάτιο τον Αλιόσα να κλαίει βουβά ακούγοντας τους γονείς του να κανονίζουν το μέλλον του, χωρίς ίχνος αγάπης μεταξύ τους, αλλά ούτε και για αυτόν. Μη μπορώντας να το αντέξει, φεύγει κρυφά από το σπίτι. Η υπόλοιπη ταινία είναι η αγωνιώδης αναζήτηση του 12χρονου Αλιόσα και όλα όσα θέλει να δείξει με συμβολισμούς ο σκηνοθέτης.

Ο γαλλικός αλλά και ο αγγλικός τίτλος, «Faute d' amour», «Loveless» («Έλλειψη Αγάπης», «Χωρίς Αγάπη»), δεν αποδίδει ακριβώς τον ρωσικό τίτλο «Όχι αγάπη». «Ο ρωσικός τίτλος, λέει ο σκηνοθέτης είναι ισχυρότερος από την απουσία αγάπης. Είναι μια κατάσταση ακραίας αδιαφορίας, απόρριψης. Ένα συναίσθημα που περικλείει και πνίγει το άτομο. Είναι, λέει, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η έλλειψη κατανόησης του άλλου, η έλλειψη εμπιστοσύνης που προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους. Εμποδίζει το άτομο να απελευθερωθεί, περιορίζεται, γίνεται απροσπέλαστο».

Στη διαπίστωση ότι ο ρωσικός Τύπος τον επικρίνει για το ότι στις ταινίες του εμφανίζει μία πολύ σκληρή ρωσική κοινωνία, ο Ζβιάγκιντσεφ εκτιμά ότι οι άνθρωποι δεν βλέπουν τις παρατηρήσεις που κάνει πάνω στη ρωσική κοινωνία. Δεν αναρωτιούνται γιατί, για ποιο λόγο το κάνει. «Δείχνοντας τις πληγές, ζητάς τη θεραπεία. Είναι προφανές» λέει.

Στην ταινία του ο Ζβιάγκιντσεφ, εκτός από την έλλειψη αγάπης και την αποξένωση των ανθρώπων, καταδεικνύει και ένα άλλο εκρηκτικό θέμα. Εκείνο των ανθρώπων που εξαφανίζονται, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, και των υπέροχων εθελοντών που τα αναζητούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης