Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Ανάμεσα στα οσκαρικά «Jackie» και «Moonlight» και τον αγωνιώδη «Διχασμένο», ποια θα αγαπήσετε; 

 Οι ταινίες της εβδομάδας

Jackie

Του Πάμπλο Λαραΐν. Με τους Νάταλι Πόρτμαν, Μπίλι Κράνταπ, Πίτερ Σάρσγκαρντ.
Δραματική, 2016, Χιλή / Γαλλία / ΗΠΑ, 100’.


Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, ο εξαιρετικός Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραΐν («Η μυστική λέσχη») ξεπερνά εμπόδια γλώσσας και κουλτούρας για να αφηγηθεί μια κατεξοχήν αμερικανική ιστορία: τις μέρες μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι όπως τις βιώνει η σύζυγός του Τζάκι. Καταρρακωμένη από το πένθος και το σοκ, αλλά ταυτόχρονα σε πλήρη συνείδηση για την ευθύνη που κουβαλά να σφραγίσει την κληρονομιά του άντρα της, η Τζάκι οργανώνει τη νεκρική πομπή ενώ πρέπει να μιλήσει στα παιδιά της και να μετακομίσει πάραυτα από τον Λευκό Οίκο. Guys, αυτή είναι σκηνοθεσία: συγκεκριμένη και εστιασμένη όχι μόνο στο καταπληκτικό πρόσωπο της Νάταλι Πόρτμαν (στην καλύτερη ερμηνεία που έχει δώσει ποτέ), αλλά στη διαπερατή μεμβράνη ενός μύθου και την πρόσβαση που αυτή επιτρέπει στο περιεχόμενο ενός ανθρώπου. 



Κλείσιμο







Διχασμένος / Split 

Του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Με τους Τζέιμς ΜακΑβόι, Ανια Τέιλορ-Τζόι. 
Θρίλερ, 2016, ΗΠΑ, 117’.


 Δυνατός Σιάμαλαν μετά από μία δεκαετία σε ένα θρίλερ αγχωτικό και καθηλωτικό: τρεις κoπέλες πέφτουν θύμα απαγωγής από έναν άντρα που πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, ήτοι πιστεύει ότι είναι 23 διαφορετικοί άνθρωποι. «Η πάθηση γίνεται πύλη για όλα όσα αποκαλούμε άγνωστο», και ο Σιάμαλαν περνά το κατώφλι της με φαντασία και ευαισθησία. Καταπληκτικός Τζέιμς ΜακΑβόι, περιττή παντελώς η τελευταία σκηνή.











Moonlight 

Του Μπάρι Τζένκινς. 
Με τους Μαχερσάλα Αλι, Τρέβαντ Ρόουντς, 
Αντρε Χόλαντ. 
Δραματική, 2016, ΗΠΑ, 111’.


 Λοιπόν, το «Moonlight» έχει πολλές αρετές, κυρίως σε επίπεδο προθέσεων. Στην καρδιά του, μια συγκινητική μελέτη πάνω στην ταυτότητα/σεξουαλικότητα του σύγχρονου μαύρου άντρα, από τις σπάνιες φορές μάλιστα που αυτή αποδίδεται κόντρα και πλάι ταυτόχρονα με τις μάτσο επιταγές της. Ο σκηνοθέτης όμως είναι εφετζής και αποσπά σαν μικρό παιδί την προσοχή απο τους χαρακτήρες και την ιστορία τους. Υπάρχουν επίσης αρκετά θεματάκια με τον ελληνικό υποτιτλισμό, ο οποίος παρερμηνεύει αρκετές slang εκφράσεις. Αλλά κλιμακώνεται με μια λυτρωτική σεκάνς, η οποία σκεπάζει τα πάντα με αγάπη. Ε, αγάπη, λοιπόν. 








Resident Evil: Το τελευταίο κεφάλαιο / Resident Evil: The Final Chapter 

Του Πολ Γ.Σ. Αντερσον. Με τους Μίλα Γιόβοβιτς, Ρούμπι Ρόουζ. Δράσης, 2016, Γαλλία Γερμανία / Καναδάς / Αυστραλία, 106’. 

Ε, «Τελευταίο κεφάλαιο» ονομάζεται, τελευταίο κεφάλαιο ελπίζουμε όντως να είναι (αυτό το έκτο) για τη σειρά ταινιών που βασίζονται στο γνωστό video game.











Ο καλύτερος φίλος μου / A Dog’s Purpose 

Του Λάσε Χάλστρομ. Με τους  Μπριτ Ρόμπερτσον, Ντένις Κουέιντ. Δραματική κομεντί, 2017, ΗΠΑ, 120’.

Ενα σκυλί περνά από διαφορετικές μετενσαρκώσεις για να ανακαλύψει το νόημα της ύπαρξής του. Ναι, αυτό που διαβάσατε. 









Προβάλλονται επίσης: «Εξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα για ένα άγνωστο περιστατικό της Επανάστασης του 1821 και ο «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, ένα ντοκιμαντέρ για τις Φυλακές Τρικάλων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης