Πρεμιέρα για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

O διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης, που εδώ και πολλά χρόνια γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες με sold out προβολές

Πρεμιέρα για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Σε κλίμα ευφορίας αλλά και σεμνότητας, όπως πάντα το διακρίνει, το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε, γιορτάζοντας 55 χρόνια ζωής.

O διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης, που εδώ και πολλά χρόνια γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες με sold out προβολές, αλλά και τους παρευρισκόμενους, τους χορηγούς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που στηρίζει τον θεσμό με τέτοια αφοσίωση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κηρύσσοντας της έναρξη του Φεστιβάλ, τόνισε την καταπληκτική δουλειά των διοργανωτών και των εθελοντών που δουλεύουν ακούραστα για να διατηρεί το Φεστιβάλ το υψηλό του επίπεδο, σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Κλείσιμο

Φέτος η τελετή ήταν ακόμα πιο λιτή και ακριβώς μετά την ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη, μίλησε μέσω skype ο σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης «Λευκός Θεός», Κομέλ Μουντρούτσκο, ο οποίος αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ταινίας που αφορά τις μειονότητες κάθε κοινωνίας. Η ταινία βαθιά λυρική, ξεκινάει ως μια μονοεπίπεδη απλή εξιστόρηση της ζωής μιας έφηβης που αναγκάζεται να ζήσει με τον πατέρα της, γιατί η μητέρα της φεύγει από την χώρα.

Η πολύ δυνατή της σχέση με τον σκύλο της Χάνκε, δεν αρέσει στον πατέρα της που θα διώξει τον σκύλο από το σπίτι. Η ζωή του σκύλου στον δρόμο, ως ανεπιθύμητος «κόπρος» και η πάλη της έφηβης κοπέλας να ισορροπήσει στην ζωή της, ενώ συνεχίζει να τον σκέφτεται και να τον ψάχνει, είναι μια αλληγορία για το πως η κοινωνία απομονώνει τους ξένους και τις μειονότητες και πως την ηθική πολλές φορές την «σκεπάζει» ο ήχος της καθημερινότητας.

Μια πραγματικά πολύ δυνατή ταινία που δικαίως κέρδισε το βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα» στις Κάννες.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ ξεκινάει δυναμικά από το μεσημέρι με προβολές από το Διεθνές Διαγωνιστικό αλλά και τα επετειακά αφιερώματα στα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης