Η «Αγρια» σαρώνει τα δάση και τη μεγάλη οθόνη

Η «Αγρια» σαρώνει τα δάση και τη μεγάλη οθόνη

Το απόλυτο μπεστ σέλερ της Αμερικής λέγεται «Αγρια» και αφηγείται την πραγματική ιστορία της Σέριλ Στρέιντ που τα παράτησε όλα και περπάτησε ολομόναχη 1.800 χιλιόμετρα στα βάθη της άγριας αμερικανικής φύσης. Το παράδειγμά της ενέπνευσε και συγκίνησε - γυρίστηκε μάλιστα και ταινία που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα και όλοι λένε ότι είναι από τις καλύτερες της ερχόμενης κινηματογραφικής χρονιάς

Η «Αγρια» σαρώνει τα δάση και τη μεγάλη οθόνη
Οι Αμερικανοί το είχαν ανέκαθεν ξεκάθαρο - το παν είναι να μπορείς να πεις μια καλή ιστορία. Απ’ αυτές που θα μπορείς να λες στα παιδιά και τα εγγόνια σου, για τις οποίες θα είσαι περήφανος αφήνοντας το στίγμα σου στον μάταιο ετούτο κόσμο. Μια τέτοια συγκλονιστική ιστορία αφηγήθηκε η Σέριλ Στρέιντ στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Αγρια», αναγκάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς να τη λατρέψουν, να δομήσουν τις αντίστοιχες δικές τους ιστορίες για αποφάσεις που άλλαξαν τη ζωή τους για πάντα, την Οπρα να την κατατάξει στις αγαπημένες της συγγραφείς και τους κριτικούς -ακόμη και τον δεινό και τρανό Ντάνι Σαπίρο του «New York Review of Books»- να ομολογήσει πως το βιβλίο «είναι συγκλονιστικό! Εκπληκτικό! Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια και συγχρόνως για μια βαθυστόχαστη προσέγγιση στη φύση της οδύνης και της επιβίωσης».



Κλείσιμο
Ανάμεσα σε όσους πείστηκαν ότι τα 1.800 χιλιόμετρα που διέσχισε ολομόναχη η πρωταγωνίστρια Σέριλ Στρέιντ επανοριοθετώντας τη ζωή της μπορούν πραγματικά να τους βοηθήσουν να αλλάξουν τη δική τους ζωή είναι και ο πολύς Νικ Χόρνμπι. Διαθέτοντας αντίστοιχα γλυκόπικρο χιούμορ με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου -ενδεικτικό των ανθρώπων που έχουν ακροβατήσει στα όρια του βίου- όχι μόνο έσπευσε να επαινέσει τη λογοτεχνική αξία του βιβλίου «Αγρια», αλλά θέλησε και να υπογράψει και το σενάριο της κινηματογραφικής του απόδοσης. Και δεν έπραξε άσχημα: γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει να βλέπει ένας συγγραφέας τα οράματα και τις λέξεις του αποτυπωμένα στο σελιλόιντ, φρόντισε ώστε το βιβλίο να αποδοθεί σχεδόν (ολό)πιστα όχι μόνο αισθητικά και αφηγηματικά, αλλά και εσωτερικά. Οπερ σημαίνει ότι αποδόθηκαν άρτια ο χαρακτήρας και τα ψυχικά αδιέξοδα της πρωταγωνίστριας, η οποία, χωρίς να είναι ούτε θύμα ούτε θύτης, είδε πολλές φορές τη ζωή της να κλονίζεται χάνοντας τη μητέρα της και χωρίζοντας από τον σύντροφό της, αλλά και αντιμετωπίζοντας κάθε λογής κινδύνους στην άγρια αμερικανική φύση - με πρώτον απ’ όλους τους «ετοιμοπόλεμους» σεξουαλικά άνδρες. Τον ρόλο της Σέριλ απέδωσε ερμηνευτικά η Ρις Γουίδερσπουν, η οποία ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο την ατίθαση ηρωίδα του βιβλίου.

Ηδη οι κριτικοί κινηματογράφου μιλούν για την εξαιρετική σκηνοθεσία του Καναδού Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και το βραβευμένο με Οσκαρ «Dallas Buyers Club» και είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις πριν από μερικά χρόνια με το «Walk the Line». Το «Variety» δεν έδειξε να φείδεται επαίνων για την ταινία - το ίδιο κι άλλα κορυφαία μέσα που ήδη μιλούν για οσκαρική υποψηφιότητα από πλευράς Γουίδερσπουν. Η «Αγρια» έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στην Αμερική και αναμένεται σύντομα να έρθει και στη χώρα μας. Οσο για το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία, κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από την KeyBooks.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης