Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Μεταφορά για έναν κόσμο που σαπίζει, ο «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» είναι καθαρό fun - και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για φαντασιώσεις περί εξουδετέρωσης εχθρών. Κάπου εκεί στις χαραμάδες κρύβονται και δύο άξιες επανεκδόσεις, το «Δύο για το δρόμο» και το «Θρέψε κοράκια» - που θα ήταν κρίμα να γίνουν παράπλευρες απώλειες των ζόμπι.

Οι ταινίες της εβδομάδας
Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ / World War z
Του Μαρκ Φόρστερ. Με τους: Μπραντ Πιτ,
Μιρέιγ Ινος, Ντέιβιντ Μορς. Περιπέτεια, 2013, ΗΠΑ, 116’.
 Εξυπνη, εγκεφαλική, αλλά και σπιντάτη προσέγγιση στο είδος του ζόμπι-τρόμου -αν και δίχως το αιματάκι που αγαπούν οι φαν- με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος καλείται να σώσει την ανθρωπότητα από έναν ιό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοβόρα ζόμπι-Μάικλ Τζόνσον. Περισσότερο στη λογική του «Ξεσπάσματος» και του «Contagion» παρά των ταινιών του Ρομέρο, ο «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» δημιουργεί άγχος με την αληθοφάνεια και ζάλη με τον καταιγισμό εικόνων από την κάμερα στο χέρι.





Κλείσιμο
Οι καταφερτζήδες / The Internship
Του Σον Λέβι. Με τους: Βινς Βον, Οουεν Γουίλσον, Ρόουζ Μπερν.
Κωμωδία, 2013, ΗΠΑ, 119’.
  Οι περισσότερες αναφορές στην Google που θα μπορούσατε ποτέ να ακούσετε μαζεμένες σε μια ταινία εμφανίζονται σ’ αυτή την άνιση, αλλά ενίοτε χαριτωμένη κωμωδία με το δίδυμο Βινς Βον - Οουεν Γουίλσον, οι οποίοι, άρτι απολυμένοι, αναζητούν το μέλλον τους ως ασκούμενοι στα γραφεία της -ναι, το μαντέψατε- Google.





Υψηλή μαγειρική / Haute cuisine
Του Κριστιάν Βενσάν.
Με τους: Κατρίν Φρο,
Ζαν Ντ’ Ορμεσόν
Κομεντί, 2012, Γαλλία, 95’.
 Ανοστη, άχρωμη και άγευστη ταινία για μια σεφ που ανέλαβε τη διατροφή του Φρανσουά Μιτεράν όταν ήταν ακόμα πρόεδρος. Χιλιοχρησιμοποιημένα επίθετα, το ξέρω, αλλά μια ταινία με επίκεντρο το φαγητό πρέπει, αν μη τι άλλο, να τιμά τις βασικές αισθήσεις.




Two for the road - ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Του Στάνλεϊ Ντόνεν.
Με τους: Οντρεϊ Χέπμπορν, Αλμπερτ Φίνεϊ.
Δραματική κομεντί, 1967,
Μ. Βρετανία, 111’.
  Ενα road movie με την Οντρεϊ Χέπμπορν και τον Αλμπερτ Φίνεϊ γίνεται μια υπέροχη σπουδή πάνω στον έρωτα, τις σχέσεις, τον γάμο, τους ανθρώπους και τα κουβάρια που είναι το κεφάλι, η καρδιά και η ψυχή τους. Συγκίνηση. Και υποδειγματικό μοντάζ.





Γάμος σε δόσεις / Fly me to the moon
Του Πασκάλ Σομέιλ.
Με τους: Νταϊάν Κρούγκερ, Ντάνι Μπουν.
Ρομαντική κωμωδία, 2012, Γαλλία, 104’.
Μια ακόμα απόδειξη της ασυμβατότητας μεταξύ των λέξεων «γαλλική» και «κωμωδία». Η Νταϊάν Κρούγκερ παντρεύεται έναν άγνωστο για να σπάσει μια οικογενειακή κατάρα και να στεριώσει ο δεύτερος γάμος της με τον άντρα που αγαπά.


Τακούνια... σε μυστική αποστολή / So Undercover
Του Τομ Βον.
Με τους: Μάιλι Σάιρους, Τζέρεμι Πίβεν.
Κωμωδία, 2012, ΗΠΑ, 94’.
Η Μάιλι Σάιρους είναι ιδιωτική ντετέκτιβ που τη στέλνει το FBI undercover σε φοιτητικό σύλλογο. Εντάξει, λοιπόν.




Θρέψε κοράκια / Cria Cuervos - ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Του Κάρλος Σάουρα.
Με τους: Τζεραλντίν Τσάπλιν, Ανα Τόρεντ, Μόνικα Ράνταλ.
Δραματική, 1976, Ισπανία, 110’.
 Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 1976 για -ίσως- την καλύτερη ταινία του Κάρλος Σάουρα: μια ατμοσφαιρική, μυστήρια πολιτική ταινία με στοιχεία φαντασίας (!) για τη Μνήμη και την Ιστορία μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού που έχει χάσει και τους δύο γονείς του.



2+2 / Dos màs dos
Του Ντιέγκο Καπλάν.
Με τους: Αντριάν Σουάρ, Κάρλα Πέτερσον,
Χουλιέτα Ντίας.
Κομεντί, 2012, Αργεντινή, 103’.
Ζευγάρι που έχει βαλτώσει στην καθημερινότητα αποφασίζει να το ρίξει στο swinging (όχι τον χορό) για να αναζωογονήσει τη σχέση του.




Μπραντ Πιτ

Ο Απέθαντος

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο φαινόμενο Μπραντ Πιτ. Ούτε τα ζόμπι, ούτε η ζήλια και οι φαρμακερές γλώσσες, ούτε καν οι κακές επιλογές σε κουρέματα


Μπορεί ο Μπραντ Πιτ να μην έκανε και σε μας έκπληξη στην πρεμιέρα του «Παγκόσμιου Πολέμου Ζ» όπως στο σινεμά «Capitol» στη Μαδρίτη, αλλά έχει αφήσει πολλά στόματα ανοιχτά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη Μόσχα, στο Βερολίνο και το Λονδίνο ο μακρυμάλλης Πιτ -σχεδόν πανομοιότυπος με τον νεότερο εαυτό του από την εποχή των «Θρύλων του πάθους» όπως πολύ σωστά επεσήμανε η Huffington Post- τράβηξε ακριβώς την προσοχή που ήθελε, έχοντας την Αντζελίνα στο πλευρό του καθώς προωθούσε τη νέα ζόμπι περιπέτειά του. Οι δυο τους εμφανίζονται σε ακόμα περισσότερες περιστάσεις μαζί δημοσίως, ιδίως μετά την ανακοίνωση της προληπτικής μαστεκτομής της Τζολί («Είναι ακόμα και πάντα ο θαρραλέος και τολμηρός άνθρωπος τον οποίο ερωτεύτηκα - και πιο σέξι από ποτέ», είχε δηλώσει τότε ο ηθοποιός). Στην ταινία ο Πιτ ψάχνει τα αίτια για την εξάπλωση ενός ιού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Από τη Ν. Κορέα έως το Ισραήλ και από την Αγγλία πίσω στην Αμερική ο Πιτ τρέχει και δεν φτάνει - όπως και στη ζωή του, άλλωστε. Πέρα από το δημόσιο προφίλ του πιστού συζύγου και αφοσιωμένου πατέρα, ο Πιτ θα συνεχίσει να γεμίζει τις οθόνες μας τον επόμενο χρόνο - και παραπέρα.

Ευκαιρία να δούμε πού και πώς. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα πρωταγωνιστικά παπούτσια, ο Πιτ κρατά έναν μικρό ρόλο και την ιδιότητα του παραγωγού στο «12 Years a Slave», τη νέα ταινία του -πιο καυτού από ποτέ- σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν («Shame»). Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία αφηγείται τη ζωή του Νόρθαπ, ενός ελεύθερου ανθρώπου, ο οποίος απήχθη και πωλήθηκε ως σκλάβος στα μέσα του 1800. Στους βασικούς ρόλους είναι οι Τσιγουέτελ Ετζιόφορ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και, φυσικά, ο Μάικλ Φασμπέντερ. «Χωρίς τον Μπραντ δεν θα είχε γίνει η ταινία, κι αυτό είναι γεγονός, η παρουσία του και μόνο έφτιαχνε τη διάθεση όλων μας», δήλωσε ο ΜακΚουίν. Με τον Φασμπέντερ ο Πιτ ξανασυναντιέται στο «The Counselor», τη μετα-προμηθική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για έναν δικηγόρο που τα βρίσκει σκούρα όταν μπλέκει με εμπόρους ναρκωτικών. Το σενάριο είναι του Κόρμακ ΜακΚάρθι («Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους») και το υπόλοιπο καστ… τέλειο: Κάμερον Ντίαζ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, ακόμα και ο Μπρούνο Γκαντς. Η φωνή του μονάχα, μαζί με εκείνη της Εμα Τόμσον, θα ντύνει το αξιοπερίεργο πείραμα του Τέρενς Μάλικ «Voyage of Time», όπου ο πρόσφατα ξεπεταγμένος σκηνοθέτης θα ανιχνεύσει, μεταξύ άλλων, τα πρώτα σημάδια της ζωής, την πρώτη αγάπη, τη συνειδητότητα, τη ζωή και τον θάνατο, καθώς και το τέλος του σύμπαντος! Τέλος, μετά τον «Παγκόσμιο Πόλεμο Ζ» θα επιστρέψει στον Παγκόσμιο Πόλεμο Β' ως… άδωξος μπάσταρδος με νέα αποστολή κατά των ναζί στο «Fury» του Ντέιβιντ Εϊερ. Αραγε τη δική του ζωή πότε θα την κάνουν ταινία;

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης