Σεμινάρια δημιουργικής γραφής στον IANO

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής στον IANO

Ποιητική συνάντηση με έναν "Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών"

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής στον IANO
Ο IANOS συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Στρατή Πασχάλη και σας προσκαλεί για ένα διαδραστικό ταξίδι στον χώρο της ποίησης, μέσα από συζητήσεις και αναγνώσεις κλασικών και εντελώς σύγχρονων ποιητών, ορθό χειρισμό της τέχνης καθώς και συγγραφή στίχων και κριτική αυτών, είτε διά ζώσης είτε μέσω e-learning.

Διδάσκει ο Στρατής Πασχάλης


Έναρξη (συναντήσεις διά ζώσης): Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018, 17:30-20:30
Έναρξη (e-learning): Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Κλείσιμο

Περιγραφή μαθήματος (συναντήσεις δια ζώσης)

Μια συνάντηση με την ποίηση. Μ’ έναν έμπειρο εκπρόσωπό της που θα ενεργήσει σαν οδηγός και καταλύτης. Σ’ έναν περίπατο στα μυστικά μονοπάτια των στίχων. Με δόκιμους ποιητές που θέλουν να εμπιστευτούν σε κάποιον τις ποιητικές δοκιμές τους, να μάθουν τεχνικές, να αναπτύξουν το αισθητήριό τους, να ξεφύγουν από τον αδιέξοδο ναρκισσισμό του πρωτάρη και να κάνουν ένα πρώτο βήμα στη συνειδητοποιημένη ευθύνη της ουσιαστικής συγγραφής.

Η συνάντηση αυτή θα είναι πειραματική. Γραφή ποιημάτων σαν άσκηση, συζήτηση πάνω σε θέματα της ποίησης του άλλοτε και του τώρα. Δημιουργικές αναγνώσεις κλασικών ποιητών όπως ο Καβάφης, ο Ρεμπώ, ο Ντύλαν Τόμας, ο Ρίλκε, η Ντίκινσον, ο Έλιοτ, ο Τσέλαν, η Πλαθ… Αλλά και εντελώς σημερινών ποιητών όπως ο Μπερνάρ Νοέλ, ο Σαλά Στετιέ, ο Εντί Καντούρ, η Κάρολ Αν Ντάφ.

Δέκα τρίωρες συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι, όπου με αφορμή τους στίχους που θα γράψετε, θα μιλήσουμε κριτικά γι’ αυτούς και θα τους επεξεργαστούμε, θα σκεφτούμε ζητήματα που αφορούν την παράδοση, τη νεωτερικότητα και τη μετανεωτερικότητα, θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε για τον καθένα από σας ποιο ύφος τού πηγαίνει, ποια είναι η αληθινή φωνή του και ποια η ψεύτικη που τον εμποδίζει να γράψει αυθεντικά. Χωρίς καμιά προσπάθεια επιβολής μιας άποψης και με διακριτικό χειρισμό της λεπτής αυτής διαδικασίας.

Περιγραφή μαθήματος (E-learning)

Κάποιες φορές η απόσταση κάνει ακόμα πιο δυνατή την παρουσία και το κείμενο μιλά πιο ισχυρά όταν δεν παρεμβαίνει το άτομο του συγγραφέα του.

Σε αυτή τη σκέψη στηρίζεται και η ιδέα για τη σειρά των δέκα μαθημάτων γραφής της ποίησης «εξ αποστάσεως», για όσους δεν κατοικούν στην Αθήνα ή δεν μπορούν να συμμετέχουν στις συναντήσεις του εργαστηρίου «διά ζώσης», με βάση μια έτοιμη πλατφόρμα όπου θα υπάρχουν ασκήσεις και θέματα ποιητικά και όπου κάθε εβδομάδα αφού διαβάσετε τα γενικά κείμενα και στείλετε την άσκηση την οποία έχετε προετοιμάσει, θα τη λαμβάνετε πίσω σχολιασμένη από τον Στρατή Πασχάλη. Αυτός ο σχολιασμός θα σας βοηθά σταδιακά, σαν καταλύτης, να αντιλαμβανόσαστε στην πράξη πώς μπορείτε να κάνετε ένα βήμα αποφασιστικό στην ποιητική γραφή. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνείτε με τον Σ. Π. και να τον ρωτάτε αν έχετε απορίες ή ερωτήματα, μέσω μέιλ.

Τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια όπως αν παρακολουθούσατε ζωντανά το εργαστήρι. Η μέχρι τώρα εμπειρία αυτό μας αποδεικνύει.

Για αιτήσεις κάντε κλικ ΕΔΩ

Συναντήσεις

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Πέμπτη

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

E-learning

Διάρκεια μαθημάτων: 10 εβδομάδες (10 μαθήματα)

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.


Τρόποι πληρωμής

• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)


• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα). Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 ΑΡΙΘΜ.ΛΟΓ/ΣΜΟΥ:5238025326916, IBAN: GR3201722380005238025326916 (ΙΑΝΟΣ ΑΕ).

• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

[Σε περίπτωση κατάθεσης στην τράπεζα παρακαλούμε θερμά στα στοιχεία της κατάθεσης να αναφέρεται το όνομα του συμμετέχοντα στα σεμινάρια και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».]

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Ποιητής, Μεταφραστής 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Αθηνών. Δημοσίευσε δέκα ποιητικές συλλογές ( οι πιο πρόσφατες, Εποχή Παραδείσου, 2008, και Τα εικονίσματα, 2013), ένα τόμο με δοκίμια ( Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς, 2017), ένα μυθιστόρημα ( Ο άνθρωπος του λεωφορείου ), ανθολογίες ποίησης και πεζογραφίας ( Μ. Καραγάτσης, Ιστορίες αμαρτίας και αγιοσύνης, Α. Παπαδιαμάντης, Σκοτεινά Παραμύθια, Όταν οι άγγελοι περπατούν, ανθολογία πεζού ποιήματος. κ.α.), ένα παιδικό έμμετρο παραμύθι ( Τ’ ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι) και πολλές μεταφράσεις ( Ρεμπώ, Εκλάμψεις, Το μεθυσμένο καράβι, Λωτρεαμόν, Μαλντορόρ, Μπερνάρ Νοέλ, Περαστικός απ’ τον Άθω, κ.α.). Το 2003, το σύνολο των έως τότε ποιημάτων του κυκλοφόρησε με τίτλο Στίχοι ενός Άλλου. Τη δεκαετία 2000-2010 ήταν σταθερός συνεργάτης τους Εθνικού Θεάτρου. Μετέφρασε για τη σκηνή πάνω από τριάντα έργα. Ανάμεσά τους : Ευριπίδη, Μήδεια, Ιππόλυτος, Ορέστης ( για την Επίδαυρο), Σαίξπηρ, Αγάπης Αγώνας Άγονος, Ρακίνα, Φαίδρα, Ανδρομάχη, Βερενίκη, Εδμόνδος Ροστάν, Οι Ρομαντικοί, Συρανό, Πωλ Κλωντέλ, Ο Κλήρος του Μεσημεριού, Το ατλαζένιο γοβάκι, Κούσνερ-Κορνέϊγ, Φρεναπάτη, Πήτερ Σάφφερ, Το δώρο της Μέδουσας, Ευγένιος Λαμπίς, Le plus heureux des trois κ. α.. Έγραψε κείμενα για παιδικές θεατρικές παραστάσεις (Οι τρεις Βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους, Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων, Τρωικός Πόλεμος) και διασκεύασε λογοτεχνικά έργα για το θέατρο ( Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, Τρελλαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα, Η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση, Οι Αθώοι του Μπροχ). Επίσης σε δικό του κείμενο βασίστηκε η παράσταση Μελίνα, όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα ( Πρέσπες-Ηρώδειο, καλοκαίρι 2013) καθώς και η παράσταση αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη Σερσέ λα φαμ (Πρέσπες-ΚΘΒΕ 2014-15). Τέλος, μετέφρασε πολλά λιμπρέτα και κείμενα τραγουδιών για το Μέγαρο Μουσικής. Για την ποίηση και τις μεταφράσεις του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης, δύο φορές με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω, με το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», καθώς και με το βραβείο μεταφρασμένης ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου». Ποιήματα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες . Το 2016 του απονεμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης