Ελίνα Βαρβαρήγου: Δώδεκα διηγήματα… «Υπό Γωνία»

Ελίνα Βαρβαρήγου: Δώδεκα διηγήματα… «Υπό Γωνία»

Το βιβλίο  «Υπό Γωνία» παίζει με τα συναισθήματα του αναγνώστη είτε ανεβάζοντας δραματικά την έντασή τους ή επιδρώντας ηρεμιστικά σε αυτά μέσα από την παράθεση όμορφων και ενίοτε ξεχασμένων εικόνων

Ελίνα Βαρβαρήγου: Δώδεκα διηγήματα… «Υπό Γωνία»
Σε μία χρονική περίοδο όπου η λογοτεχνία ακολουθεί τις επιταγές της μαζικής κουλτούρας και της επιδερμικής παράθεσης στοχασμών και γεγονότων, το να βλέπεις μία σχετικά νέα συγγραφέα να επιδιώκει να αφυπνίσει συνειδήσεις και παγιωμένες καταστάσεις της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε, δείχνει, αν μη τι άλλο, ψυχικό εύρος και πνευματικό βάθος.  

Θυμίζοντας κάτι από τους γήινους χαρακτήρες παλαιότερων και συνάμα πιο σκληρών αλλά και δύσκολων εποχών, η Ελίνα Βαρβαρήγου έχοντας το ρομαντισμό αλλά και το κατάλληλο υπόβαθρο, πίστεψε στην προσπάθειά της και πέτυχε το στόχο της δημιουργώντας τέχνη. Το βιβλίο της, «Υπό Γωνία», αποτελεί μία από τις πλέον πρόσφατες όσο και ευχάριστες αφίξεις στο λογοτεχνικό χώρο. Δεν σε κουράζει. Σε ταξιδεύει στο χρόνο. Παίζει με τα συναισθήματα του αναγνώστη είτε ανεβάζοντας δραματικά την έντασή τους ή επιδρώντας ηρεμιστικά σε αυτά μέσα από την παράθεση όμορφων και ενίοτε ξεχασμένων εικόνων. 

Μια συνηθισμένη γυναίκα παρατηρεί την καθημερινότητά της. Αναλύει την κάθε λεπτομέρεια απ’ όσα συμβαίνουν γύρω της. Με διεισδυτική ματιά ψηλαφίζει τον έρωτα, το θάνατο, τη γέννηση, τη διασκέδαση. Βρίσκεται σε μέρη που έχει βρεθεί ο καθένας μας. Όμως, αποτελούν για κείνη αφορμή για μία βαθιά κατάδυση στο «εγώ» και στο σώμα της. Μια βόλτα με το τρένο, μια θεατρική παράσταση, ένα νησί το καλοκαίρι, φαγητό με φίλους σε ένα ταβερνάκι και μια υπαίθρια μιλόγκα βρίσκονται εκεί προκειμένου να καταφέρει να παρατηρήσει τον εαυτό της σε σχέση με ότι την περιβάλλει. Στιγμές μικρές κι ασήμαντες στο βλέμμα του απλοϊκού ανθρώπου, που μεγεθύνονται μ’ έναν έντονο υπερρεαλισμό. 

Κλείσιμο
Η συγγραφέας επιδιώκει και τελικά καταφέρνει στα συνολικά 12 διηγήματα της να αποφύγει τα κλισέ και τις μυθιστορηματικές συμβάσεις. Δημιουργεί τη δική της εκδοχή στον τρόπο αφήγησης και παρουσίασης των ηρώων της. Αντλώντας στοιχεία από τη ψυχοσύνθεση καθημερινών ανθρώπων, παραθέτει με τρόπο ωμό και ταυτόχρονα γλαφυρό, το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο εντός των οποίων τοποθετεί τους χαρακτήρες της. Σας το προτείνουμε… Το βιβλίο «Υπό Γωνία» της Ελίνα Βαρβαρήγου  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.


Ελίνα Βαρβαρήγου


Η Ελίνα Βαρβαρήγου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne. Aπό το 1994 ως το 2000, εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, διευθύνοντας παράλληλα και τον παιδικό σταθμό "Μαίρη Πόππινς" στη Φιλοθέη. Από το 2000, έως σήμερα, ασχολείται καθημερινά με την εκπαίδευση και τη συγγραφή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης