Η συγγραφέας-φάντασμα, Έλενα Φερράντε, γράφει το επόμενο βιβλίο της

Η συγγραφέας-φάντασμα, Έλενα Φερράντε, γράφει το επόμενο βιβλίο της

«Ξέρουμε ότι γράφει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο»

Η συγγραφέας-φάντασμα, Έλενα Φερράντε, γράφει το επόμενο βιβλίο της
Από το 1992 δημοσιεύει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, αλλά ποτέ δεν έχει επιλέξει να εμφανιστεί δημόσια. 

Η Ιταλίδα συγγραφέας, η πιο «εμπορική» πένα της σημερινής Ιταλίας, όλα αυτά τα χρόνια, επέλεξε να ζει κρυμμένη πίσω από το ψευδώνυμο, Έλενα Φερράντε, προστατεύοντας σαν «κόρη οφθαλμού της», την ταυτότητά της.

Η συγγραφέας της Υπέροχης Φίλης μου (από την «Τετραλογία της Νάπολης»), έχει επιλέξει να μη συναντηθεί, ποτέ, από κοντά με δημοσιογράφο, αλλά ούτε και να φωτογραφηθεί.

Κλείσιμο
Η γυναίκα, ή ίσως και ο άντρας, που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Έλενα Φερράντε, έχει καταφέρει να αποκρύψει στοιχεία της ταυτότητας της, δηλώνοντας μόνο την καταγωγή και το φύλο της. 

Οι λιγοστές της συνεντεύξεις, με εξαίρεση μία που παραχώρησε ζωντανά στους... εκδότες της, έχουν δοθεί γραπτώς. Η ίδια βαδίζει στα χνάρια του Σάλιντζερ και του Πίντσον και κρατιέται μακριά από το προσκήνιο. Κι όπως εκείνοι, έτσι και αυτή, έφτασε σιγά-σιγά να μυθοποιείται.    

Σε συνεντεύξεις με τα χρόνια, η Φερράντε υποστήριξε ότι η ανωνυμία της ήταν ένα ζωτικό συστατικό της δουλειάς της. Όπως η ίδια έχει δηλώσει, το γεγονός ότι ήταν άγνωστη, της έδωσε το χώρο και την ελευθερία να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη γραφή της και να νιώθει απαλλαγμένη από το «άγχος της φήμης» ή τον πειρασμό να λογοκρίνει τον εαυτό της.

Κυρίαρχο θέμα στα βιβλία της Φερράντε είναι η εμπειρία του να είσαι γυναίκα και πιο συγκεκριμένα το πώς διαμορφώνονται οι γυναίκες από το κοινωνικό περιβάλλον τους, πώς δηλαδή παλεύουν να αντεπεξέλθουν στους πολλαπλούς τους ρόλους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κρατήσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους αδέσμευτο. 

Ο δημοσιογράφος Κλαούντιο Γκάτι ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο ότι το πραγματικό όνομα της Φερράντε είναι Anita Raja, μια μεταφράστρια που ζει στη Ρώμη και ανήκει στη μεσαία τάξη. Ο Γκάτι κατηγορήθηκε για σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της συγγραφέως και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνισή της από το δημόσιο βίο.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη των εκδοτών της Φερράντε, στο ιταλικό περιοδικό Il Libraio, αναφέρθηκε κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει ιδιαίτερη ανακούφιση στους οπαδούς της.

Ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Edizioni E/O, Σάντρο Φέρι, είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι γράφει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο».

Παρ' όλα αυτά ο Φέρι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα νέο μυθιστόρημα της Φερράντε μέσα στο 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης