«Εμείς, η ιστορία μας»: Γνωρίζω το παρελθόν για να καταλάβω το µέλλον

«Εμείς, η ιστορία μας»: Γνωρίζω το παρελθόν για να καταλάβω το µέλλον

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 9 ετών και πάνω

«Εμείς, η ιστορία μας»: Γνωρίζω το παρελθόν για να καταλάβω το µέλλον
«Ποια είναι η αρχή της ιστορίας µας δεν το γνωρίζουµε, όµως ούτε το τέλος της θα το µάθουµε». Έτσι ξεκινά η µεγάλη ιστορική τοιχογραφία που έπλασε ο Υβάν Ποµµό, µε τη βοήθεια του ιστορικού Κριστόφ Υλλά-Σοµέρ.

Ο Υβάν Ποµµό διηγείται την ιστορία του κόσµου, από το Μπιγκ Μπανγκ µέχρι τις µέρες µας, την ιστορία των ανθρώπων σε όλο τον κόσµο µε χρονολογική σειρά, για να µπορεί ο καθένας να την κατανοήσει καλύτερα. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά 9 ετών και πάνω, δεν αναφέρει τα ονόµατα των διασήµων της ιστορίας, επικεντρώνεται στα επιτεύγµατα των πολιτισµών. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει την περιπετειώδη πορεία των ανθρώπων, αρχικά κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, έπειτα καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, τα ταξίδια, τις εφευρέσεις, τα δεινά, την πρόοδο της επιστήµης στο πέρασµα των αιώνων, όλα αυτά σε ένα βιβλίο µε µεγάλες
εικόνες και απλά κείµενα.
Κλείσιμο

Το Εµείς, η Ιστορία µας αποκαθιστά τον απλό άνθρωπο στο κέντρο της περιπετειώδους ιστορίας του πλανήτη. Ο συγγραφέας σβήνει τα ονόµατα των ιστορικών προσωπικοτήτων. Μας υπενθυµίζει τις έννοιες της οικογένειας και της κοινότητας, χωρίς να απαλείφει το γεγονός ότι ο homo sapiens επινοεί την έννοια του «άλλου», από την οποία πηγάζουν πόλεµοι και διαµάχες.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «∆εν είµαι νοσταλγός του παρελθόντος, πιστεύω όµως ότι τα µαθήµατα που µας δίνει είναι σηµαντικά. Ήθελα να δείξω ότι είµαστε όλοι ίδιοι. Κράτησα αυτό το “εµείς” µέχρι τη σελίδα 32. Έπειτα αναγκάστηκα να δείξω ότι γίναµε διαφορετικοί. Ήθελα να δείξω ότι όλοι οι πολιτισµοί έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο γενικό οικοδόµηµα».

Ο συγγραφέας χρησιµοποιεί και τις δύο σελίδες σε κάθε σαλόνι του βιβλίου για να ξετυλίξει ένα πανόραµα από σκηνές της καθηµερινής ζωής, που κινούνται ανάµεσα στην ιστορική µυθοπλασία και στο ντοκιµαντέρ. Οι εικόνες ενώνονται αρµονικά µε τα κείµενα, δηµιουργώντας ένα ανάγνωσµα συναρπαστικό, που πάλλεται από ζωή.

Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τα ίχνη της ανθρωπότητας, της δικής µας ανθρωπότητας, και µας υπενθυµίζει πόσο σηµαντικό είναι να εκλαµβάνουµε τον κόσµο στο σύνολό του, στην παγκοσµιότητά του, πέρα από οποιουσδήποτε διαχωρισµούς και σχίσµατα. Ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν µυθιστόρηµα, έχει κάνει 140.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσµο και έχει
µεταφραστεί σε 12 χώρες.

ΕΜΕΙΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΥΒΑΝ ΠΟΜΜΟ, ΚΡΙΣΤΟΦ ΥΛΛΑ-ΣΟΜΕΡ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης