Από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής γεννήθηκε το νέο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη

Από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής γεννήθηκε το νέο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη

«Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής είναι μια ευκαιρία να καταργήσουμε τη σοβαροφάνεια»

Από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής γεννήθηκε το νέο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη
Καρπός συλλογικής εργασίας είναι το καινούριο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, που τιτλοφορείται «Τηρουμένων των αναλογιών» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον.

Το βιβλίο προέκυψε από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, τα οποία άρχισε να κάνει ο συγγραφέας τον Ιανουάριο του 2013 στον θεατρικό χώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΤΕ). Από τότε έχουν μεσολαβήσει άλλα τέσσερα σεμινάρια, στον ανά χείρας, όμως, τόμο φιλοξενείται η δουλειά εκείνων που έλαβαν μέρος στο πρώτο.



«Συνεργάστηκα επί μια δεκαπενταετία στο γαλλικό ραδιόφωνο, από το 1985 μέχρι το 2000, συντονίζοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής» είπε, χθες το μεσημέρι, στο σπίτι του στο Κολωνάκι ο Βασ. Αλεξάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου.
Κλείσιμο

«Εκεί συνειδητοποίησα πόσο γρήγορα πρέπει να γίνονται όλα, αλλά και πόσο δημιουργική για το γράψιμο μπορεί να αποδειχθεί η χρονική πίεση. Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής είναι μια άσκηση ελευθερίας αφού μοιάζει να μας επιτρέπει να μπορούμε να γράψουμε τα πάντα. Είναι, όμως, και μια ευκαιρία να απλοποιήσουμε τη σχέση μας με τη λογοτεχνία και να καταργήσουμε τη σοβαροφάνεια. Στην πραγματικότητα, το σεμινάριο δημιουργικής γραφής βάζει ένα τέρμα στη νοοτροπία του σχολείου και σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή, δείχνοντας παράλληλα πόσο μεγάλη σημασία έχει η αγάπη για τις λέξεις. Μια αγάπη που τουλάχιστον προσωπικά με βοήθησε να επιβιώσω σε πολλές δύσκολες φάσεις της ζωής μου. Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής είναι ένα παιχνίδι: σαν να είμαστε όλοι παιδιά και αποφασίζουμε να παίξουμε γράφοντας. Η ίδια η λογοτεχνία, άλλωστε, αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού» ανέφερε.

Δύο από τους συνεργάτες του τόμου που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους τόνισαν ένα άλλο στοιχείο των σεμιναρίων: το γεγονός ότι πολλές φορές βγάζουν απόλαυση και γέλιο. «Ένας τηλεφωνικός κατάλογος» έσπευσε να συμπληρώσει ο Βασ. Αλεξάκης «μπορεί αίφνης να γίνει μυθιστόρημα, αλλά ένα σεμινάριο περιλαμβάνει τα πάντα: γέλιο, χαρά, συγκίνηση, καθώς και μιαν έντονη αίσθηση χαλάρωσης και απελευθέρωσης».

Στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Βασ. Αλεξάκη, τα οποία κρατούσαν επί επτά συνεχόμενες ημέρες, συμμετείχαν κάθε φορά περί τα δεκαπέντε άτομα όλων των ηλικιών, που είχαν τις πιο διαφορετικές ιδιότητες: πανεπιστημιακοί, γιατροί, νοσηλεύτριες, ακόμα και σωματοφύλακες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης