Συναυλία της Σχολής Σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη» στις φυλακές Κορυδαλλού

Συναυλία της Σχολής Σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη» στις φυλακές Κορυδαλλού

Ένας κρατούμενος ζήτησε την κιθάρα του Βασίλη Γισδάκη κι έπαιξε τραγούδια του Σιδηρόπουλου! 

Συναυλία της Σχολής Σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη» στις φυλακές Κορυδαλλού
Τη Δευτέρα το απόγευμα, στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού,  ο χώρος μπροστά απ' τις πτέρυγες, ήταν τελείως διαφορετικός από την καθημερινή του όψη.

Πολλές σειρές από πλαστικές καρέκλες, στο υπόστεγο μικρόφωνα και ηχεία, ένα μικρό πιάνο, άνθρωποι πηγαινοέρχονταν βιαστικοί, και στις 17.30 η συναυλία που οργάνωσε η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, με έδρα το Σύνταγμα, ήταν έτοιμη ν αρχίσει.

Η κρυστάλλινη φωνή της Ρίτας Αντωνοπούλου αγκάλιασε κι ομόρφυνε τον χώρο, που στο μεταξύ είχε γεμίσει από υπόδικους φυλακισμένους κάθε ηλικίας και φυλής, και που με τις πρώτες νότες του Σταυρού του Νότου πήραν φωτιά: παλαμάκια, φωνές, τραγούδια, χέρια υψωμένα ψηλά!

Το δύσκολο κοινό των φυλακών είχε κερδηθεί κι η συναυλία είχε κιόλας πετύχει. Η ζεστή και φιλική παρουσία της Ρίτας Αντωνοπούλου, μετά την «Θεσσαλονίκη» και το «Καραντί», προετοίμασε το έδαφος για τον «Κεμάλ» που ερμήνευσε ιδανικά ο Βασίλης Γισδάκης, ενώ στο μεσοδιάστημα της αλλαγής των τραγουδιστών, ακούστηκε μια φωνή μέσα απ' τις φυλακές: «΄Αντε, παιδιά, πάμε!».«Τα παιδιά πήγαν», κι η Φιόρη Μεταλληνού (είναι δόκτωρ Αστροφυσικής κι έχει συνεργασθεί με την ΝΑΣΑ!) τραγούδησε Χατζιδάκι-Γκάτσο, αλλά και  Βαμβακάρη και Τσιτσάνη, με έναν ξεχωριστό  τρόπο που γοήτευσε τους κρατουμένους, που μέσα τους οι αντιστάσεις είχαν σπάσει από ώρα.

Κλείσιμο


Έτσι, όταν  ο Φίλιππος Πλακιάς, τραγούδησε λαϊκά τραγούδια, τα σώματα έσπρωξαν την  ψυχή και η ψυχή το σώμα, και το ζεμπέκικο κι  οι στροφές άρχισαν! Μόνο όσοι ήταν στην συναυλία μπορούν να συναισθανθούν την ανακούφιση και  την ευφορία  που .κατέκλυζε τα πρόσωπα κι έκανε το ψυχρό αέρα να μην  αγγίζει και να μην ενοχλεί κανέναν.  Αλλά το φινάλε ήταν ακόμα πιο συγκινητικό! 

Ένας κρατούμενος ζήτησε την κιθάρα του Βασίλη Γισδάκη κι έπαιξε τραγούδια του Σιδηρόπουλου! Με την βραχνή φωνή  του, που έσερνε  όλον  τον καημό της φυλακής, ενώθηκαν οι φωνές όλων των κρατουμένων, των τραγουδιστών αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Στην σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, πρώτα απ'  όλα, που είχε την ιδέα και την οργάνωση  της εκδήλωσης  (ο συντονιστής της, συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης, είχε κάνει στο παρελθόν μαθήματα δημιουργικής γραφής στις φυλακές). Στην Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Βασίλη Γισδάκη, την Φιόρη Μεταλληνού, τον Φίλιππο Πλακιά, που ξεσήκωσαν το κοινό. Στον μουσικό Νίκο Πλάτανο, στον ηχολήπτη Θωμά Χρήστου, στον φωτογράφο Άκη Χρήστου, που και αυτοί συμμετείχαν  αφιλοκερδώς. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στους αρμόδιους των φυλακών  Κορυδαλλού. Στους κρατούμενους που ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στην ευόδωση της συναυλίας. «Δεν θα με ξαναδείτε εδώ!» μας είπε ένας μεσήλικας φεύγοντας. Τον πιστεύουμε και του το ευχόμαστε!









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης