Βιβλίο: 17 συναρπαστικές μυθολογικές ιστορίες αγάπης «αναβιώνουν» στη συλλογή «Έρως»

Βιβλίο: 17 συναρπαστικές μυθολογικές ιστορίες αγάπης «αναβιώνουν» στη συλλογή «Έρως»

Η συγγραφέας Χριστίνα Μανιά δανείζεται τους πιο διάσημους μύθους με θέμα τον έρωτα και παρασύρει τον αναγνώστη σε ταξίδια ονειρικά με προορισμό την αγάπη

Βιβλίο: 17 συναρπαστικές μυθολογικές ιστορίες αγάπης «αναβιώνουν» στη συλλογή «Έρως»
Το μαρτύριο του Νάρκισσου, ο διεστραμμένος έρωτας για το είδωλό του, η τραγική ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης, το ατελείωτο κυνήγι για τον έρωτα, η ψευδαίσθηση της αιώνιας αγάπης, η ατέρμονη αναζήτηση του μοναδικού, ο κακοτράχαλος δρόμος που παρά τα εμπόδια οδηγεί στην ένωση, η αρμονία της συνύπαρξης και η αγωνία μέχρι τα βλέμματα να συναντηθούν….

Το βιβλίο «Έρως» της Χριστίνας Μανιά, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Mamaya, είναι μία ωδή στον έρωτα, μία μεταξωτή κλωστή που δένει την καρδιά του αναγνώστη παρασύροντάς τον σε ταξίδια ονειρικά με προορισμό την αγάπη.

Μοιάζει με αυτοβιογραφία, με ερωτική εξομολόγηση, είναι ένα ταξίδι σε κάθε γωνιά του κόσμου, μία περιπλάνηση στους μύθους που επιβιώνουν έπειτα από εκατοντάδες χρόνια, «ντύνοντας» με συναίσθημα και καρδιοχτύπι τις καθημερινές ιστορίες αγαπημένων που άλλοτε έστεψαν τον έρωτά τους με επιτυχία και άλλοτε βυθίστηκαν στον πόνο και την αβάσταχτη μοναξιά.

Κλείσιμο
Ακόμα και εκείνος που δεν τολμά να ερωτευτεί επειδή έχει πληγωθεί βαθιά, ακόμα και εκείνος που ψάχνει με ανυπομονησία να αντικρίσει τη φλόγα στα μάτια του αγαπημένου του, μπορεί να ταυτιστεί με τις μυθολογικές ιστορίες που αφηγείται με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας στη συλλογή της, η οποία άλλοτε θυμίζει ποίηση και άλλοτε διήγημα.

Εξάλλου, η Μανιά με λόγο στακάτο, ύφος λιτό και αφαιρετικό αποδίδει με μαεστρία τις περιπέτειες γνωστών ή λιγότερο γνωστών ηρώων, χαρίζοντας στιγμές έντασης, ακόμα και ερωτισμού χωρίς χυδαιότητα, αλλά με έναν εκλεπτυσμένο, σχεδόν ρομαντικό τρόπο που μόνο στα παραμύθια και τους μύθους συναντά κανείς.

Βέβαια, η προσέγγισή της αυτή προδίδει τη στενή επαφή της με τη σφαίρα του μυθολογικού, καθώς έχει σπουδάσει συγκριτική λογοτεχνία στη Γαλλία με εξειδίκευση στους μύθους και τα παραμύθια.

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείψει από τη συλλογή της ο Πυγμαλίωνας και η Γαλάτεια, ο Απόλλωνας και ο Υάκινθος, αλλά και ο Έρως και η Ψυχή, ο Τουτανεκάι και η Χινεμόα και ο Ντουσυάντα και η Σακούνταλα. Μυθολογικά ζευγάρια που προσφέρουν στη συγγραφέα την πρώτη ύλη για να μιλήσει για τον έρωτα, αλλά και το θάνατο, σκιαγραφώντας την ένταση του συναισθήματος και ενισχύοντας τη συγκίνηση χωρίς περιττά στολίδια.

Τα εξαιρετικά εικαστικά της Μαρίας Καλιαμπέτσου που συνοδεύουν τα κείμενα ακολουθούν τη λιτότητα και την ένταση του λόγου. Η εικονογράφηση με τα καθαρά γεωμετρικά σχήματα γεμάτα χρώμα, αλλά και τις αραχνοΰφαντες μορφές που θυμίζουν αρμονικές κινήσεις σαν πιρουέτες αόρατων χορευτριών, συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία με τα κείμενα «ενδυναμώνοντας» το ήδη έντονο συναισθηματικό περιβάλλον.

Η συγγραφέας αναγνωρίζει και σέβεται ότι οι μύθοι από μόνοι τους είναι φορείς πυκνών νοημάτων, με αποτέλεσμα να κατανοεί ότι πρέπει να επιτρέψει να διαφανεί η απλότητα και η αμεσότητα στην επιλογή των λέξεων, σαν σε ένα παιχνίδι αντιφάσεων.

Η Μανιά, λοιπόν, ξεχωρίζει τις 17 ιστορίες με κοινή θεματική, εστιάζει στη δύναμη της αγάπης ως πηγή αναγέννησης, δημιουργίας και υπέρβασης του θανάτου και χαρίζει στον αναγνώστη στιγμές γνήσιας αναζήτησης του ζωοποιού έρωτα.









Η συγγραφέας Χριστίνα Μανιά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης