Η Σταματίνα Τσιμτσιλή παρουσίασε το παιδικό βιβλίο «Ο Τυροκοφτερός»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή παρουσίασε το παιδικό βιβλίο «Ο Τυροκοφτερός»

Το βιβλίο της αστυνομικού-συγγραφέως Φωτεινής Κωνσταντοπούλου έκανε πρεμιέρα σε ειδική εκδήλωση που συντόνιζε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη 

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή παρουσίασε το παιδικό βιβλίο «Ο Τυροκοφτερός»
Την «επίσημη πρώτη» του έκανε το δεύτερο παιδικό βιβλίο της αστυνομικού και συγγραφέως Φωτεινής Κωνσταντοπούλου με τίτλο «Ο Τυροκοφτερός» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο 7ος, η συγγραφέας και οι ομιλητές μίλησαν για τον κεντρικό ήρωα του συναρπαστικού βιβλίου, ο οποίος μέσα από τις περιπέτειές του εξηγεί πόσο σημαντικό τρόφιμο είναι το τυρί για τον οργανισμό μικρών και μεγάλων. 

Την εκδήλωση ως ομιλητές, τίμησαν με την παρουσία τους, η παρουσιάστρια της καθημερινής ενημερωτικής, ψυχαγωγικής εκπομπής «Happy Day», Σταματίνα Τσιμτσιλή, η διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων διατροφής Αστερία Σταματάκη, η food blogger, κάτοχος της σελίδας διατροφής eatingaround.gr και παρουσιάστρια της ενότητας της μαγειρικής στην εκπομπή «Join Us», Εμμανουέλλα Κόκαλη, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος του MEGA, Αλεξία Τασούλη. 

«Ο Τυροκοφτερός έχει ποιότητα, αμεσότητα και έχει και χιούμορ», σημείωσε στον εναρκτήριο λόγο της η Αλεξία Τασούλη, ενώ συνέχισε λέγοντας για τη συγγραφέα ότι «είναι μια ευαίσθητη αστυνομικός, με υψηλό αίσθημα του καθήκοντος».

Κλείσιμο


Η Σταματίνα Τσιμτσιλή αναφέρθηκε στη συγγραφέα λέγοντας: «Τη Φωτεινή την πρωτογνώρισα πριν από μερικούς μήνες όταν η ομάδα μου στο Happy Day έκανε λόγο για την περίπτωση μιας πολύ δυναμικής αστυνομικού, η οποία, όταν δεν κάνει βάρδια με τη στολή της ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, αλλά και παράλληλα σκέφτεται πώς μπορεί να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αμέσως έδειξα ενδιαφέρον και θέλησα να της κάνω εγώ τη συνέντευξη και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα μάτια της είδα έναν πολύ γλυκό και ήρεμο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματός της κι αυτά που έχει δει με τα μάτια της και έχει αντιμετωπίσει στην Ελληνική Αστυνομία είχε μια παιδική αθωότητα που σχεδόν με συγκίνησε. Όταν μάλιστα έμαθα ότι διέθεσε όλο το ποσό του βιβλίου της “Μια Ζαχαρένια Συνταγή” στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. πραγματικά ένιωσα την ανάγκη να της βγάλω το καπέλο. Η πράξη της Φωτεινής να προσφέρει πάντα πίσω στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη πρέπει να γίνει ένα μάθημα για μας ασχέτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, γιατί πραγματικά στις μέρες που διανύουμε, αν ο καθένας μας μπορεί στο μέτρο που του αναλογεί και μπορεί να δώσει κάτι στον διπλανό του που δεν το έχει, τότε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο».



Επισημαίνεται πως το βιβλίο αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ανθρωπιστικής δράσης «Μικροί μάγειρες + συνταγές αγάπης» που πρόκειται να λάβει χώρα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, ενισχύοντας το έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», στo πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων».

Η εφαρμογή του προγράμματος συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει πολύτιμη επισιτιστική στήριξη σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Οι «μικροί μάγειρες» αφού απολαύσουν τη διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και γνωριστούν με τον ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟ, θα μαγειρεύουν με αγάπη για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Η δράση εγκαινιάστηκε την ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου ενώ παιδιά, γονείς ομιλητές και καλεσμένοι έφτιαξαν τυροπιτάκια, τα οποία προσφέρθηκαν στην οργάνωση «Ο Πλησίον» δίνοντας το επόμενο ραντεβού στον χώρο του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας, ενώ ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάτος, ως ο Τυροσαλπιστής του παλατιού συντόνιζε και εμψύχωνε μικρούς και μεγάλους μάγειρες.  



Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Χώρας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας κ. Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης και εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε» κ. Αλεξία Μοάτσου. 

«Είναι αξιοθαύμαστο πως αυτή την εποχή της ψηφιακής επανάστασης ένα παιδικό βιβλίο όχι μόνο ψυχαγωγεί, αλλά παράλληλα προσφέρει, γιατί η προσφορά είναι ό,τι πιο σημαντικό στη σημερινή εποχή. Αναμφίβολα πιστεύω ότι το παιδικό αυτό βιβλίο, το οποίο η συγγραφέας και φίλη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου έχει εντάξει στην ανθρωπιστική δράση “Μικροί μάγειρες + συνταγές αγάπης” και θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, στηρίζοντας το έργο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Μπορούμε” θα αποτελέσει σε κάθε παιδί που θα το αποκτήσει αφορμή να αισθανθεί την προσφορά της σπουδαιότητας στον συνάνθρωπο», ανέφερε ο Ισίδωρος Κούβελος.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας εκπροσωπώντας το Μουσείο Γαστρονομίας που αναπτύσσει δραστηριότητες γύρω από τη διατροφή, γύρω από τη γαστρονομία εκπαιδευτικού κυρίως χαρακτήρα. Έτσι στα προγράμματά μας έχουν ενταχθεί από το α’ εξάμηνο λειτουργίας και προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, κυρίως σε σχολεία. Όλες μας οι δράσεις συνδέουν τον Πολιτισμό, την Ιστορία και έναν πιο διαδραστικό τρόπο εκμάθησης και εκπαίδευσης γύρω από τη διατρφή», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης. 



Επίσης, ανέφερε ότι «η Φωτεινή ήταν μια τυχαία συνάντηση. Πριν λίγο καιρό ενημερώθηκα για το έργο της και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν εκρήξεις δημιουργίας. Σκεφτήκαμε πώς μπορούμε σε έναν χώρο που τον επισκέπτονται παιδιά να τους μιλήσουμε μια διαφορετική γλώσσα. Μια γλώσσα που είναι πιο κοντά σε αυτά -και πιστεύω ότι τα βιβλία της και ειδικά ο Τυροκοφτερός μιλάνε αυτή τη γλώσσα. Ο Τυροκοφτερός δεν είναι ένα βιβλίο στεγνό, είναι ένας χαρακτήρας του σήμερα. Ένας χαρακτήρας που μιλάει στα παιδιά και σίγουρα μπορεί να τα κάνει να πιστέψουν στην ανάγκη να αλλάξουν τη διατροφή τους».

Η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Μπορούμε» Αλεξία Μοάτσου απευθυνόμενη στη συγγραφέα ανέφερε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Φωτεινή που μας έκανε μέρος αυτής της δράσης που έχει οργανώσει» και μιλώντας για τον φορέα της είπε: «Βασικός σκοπός του “Μπορούμε” είναι ο περιορισμός της σπατάλης του φαγητού και ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι ότι δικτυώνουμε κάθε προσφορά φαγητού, είτε περισσευούμενη, είτε μη, με κοινωφελείς φορείς που έχουν ανάγκη. Έτσι συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση και σκοπός μας θα είναι να δικτυώνουμε το φαγητό που θα μαγειρεύουν τα παιδιά, ώστε να πηγαίνει σε έναν κοντινό φορέα, που το έχει ανάγκη. Και μάλιστα η δράση θα ξεκινήσει σήμερα, όπου τα πρώτα τρόφιμα θα προσφερθούν στον φορέα που λέγεται “Ο Πλησίον” που φροντίζει για άστεγους ημεδαπούς και πρόσφυγες – μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας».

Από την πλευρά της, η Εμμανουέλα Κόκαλη σχολίασε: «Η ενασχόληση των παιδιών με τις τροφές και τη μαγειρική είναι πολύ ευεργετική όχι μόνο γιατί θα μάθουν να μαγειρεύουν, -καθώς είναι κάτι χρήσιμο για τη ζωή τους, αλλά γιατί είναι πολύ όμορφο να μαθαίνουν για τις τροφές. Να τις πιάνουν, να τις αγγίζουν, να τις μυρίζουν, να ανακαλύπτουν την ιστορία τους κι έτσι θα μάθουν πολύτιμα πράγματα. Ο Τυροκοφτερός είναι ένα πολύ όμορφο, χαρούμενο, πλήρες βιβλίο, καλογραμμένο και καλλιεργεί την αίσθηση του χιούμορ. Ένα βιβλίο που είναι διασκεδαστικό, ακόμα και για τους μεγάλους».



Την ίδια ώρα, η Αστερία Σταματάκη επισήμανε πως «όσοι γνωρίζετε τη Φωτεινή, αλλά και όσοι δεν τη γνωρίζετε και τη βλέπετε πρώτη φορά καταλαβαίνετε ότι είναι ένα χαρισματικό πλάσμα που το φως, το ταλέντο και ο ενθουσιασμός που έχει το μεταδίδει στους άλλους».

Τόνισε, μάλιστα, πως «αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο διατροφής και αυτά τα βιβλία είναι πολύτιμα στις μέρες μας αν αναλογιστούμε ότι ζούμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα, η μαμά της μεσογειακής διατροφής. Και όπως οι επιστήμονες λένε "η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη διατροφή σε όλον τον κόσμο". Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξέρουμε ότι τα Ελληνόπουλα είναι πρώτα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και είμαστε πέμπτοι σε παγκόσμιο επίπεδο». Αναφερομένη στο βιβλίο είπε: «Το βιβλίο βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να αγαπήσουν το τυρί, να μάθουν την παραγωγική του διαδικασία. Τα παιδιά όσο πιο καλά γνωρίζουν μία τροφή, τόσο πιο πολύ την αγαπάνε. Και βέβαια με τις συνταγές που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να μυηθούνε στις αρχές της διατροφής. Το βιβλίο λοιπόν αυτό με τη φρεσκάδα και το χιούμορ που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σκοπό».  

Η συγγραφέας του βιβλίου, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Από παιδί είχα έντονη επιθυμία. Να γίνω ένα μικρό γρανάζι σ' εκείνη τη μηχανή που θα κάνει τον κόσμο κάπως  -λίγο- όσο  καλύτερο τον ονειρευόμουν και τον ονειρεύομαι. Μια επιθυμία που  πυροδότησε το επάγγελμά μου. Είναι εκείνα βλέπετε που από κοντά αλλά συνάμα από μακριά ανταμώνεις που δε σε αφήνουν σχεδόν ποτέ αμέτοχο στο μέσα σου γιατί ζεις στιγμές και συναισθήματα που δεν τα περιμένεις ή δεν τα έχεις φανταστεί. Και δεν ξέρω ακόμη ποιος διαλέγει ποιον, εσύ το επάγγελμα ή εκείνο εσένα, ωστόσο αυτό που έμαθα μέχρι σήμερα είναι ότι οι επιλογές στη ζωή έχουν τόσο ίδιες αλλά διαφορετικές αφετηρίες και πάντα συναντιούνται στο μέσο μιας διαδρομής που είσαι εσύ ο ίδιος. Και είναι στο δικό σου χέρι πώς και για πόσο θα συνυπάρξεις μαζί τους σ' εκείνο το μέσο».

Την ίδια ώρα, πρόσεσε: «Στον Τυροκοφτερό έχω ιδιαίτερη αδυναμία γιατί ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια συγγραφικής αγρανάπαυσης και από τη μια σηματοδότησε μια προσωπική μου νίκη σε όλα εκείνα που είχα εγώ η ίδια αφήσει να με νικήσουν αλλά και γιατί μου έμαθε πόσο εύκολο είναι να κάνεις υπομονή έχοντας πίστη. Όμως του έχω αδυναμία για έναν ακόμη λόγο. Γιατί αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι αγάπης που ξεκίνησε δειλά από το πρώτο μου βιβλίο και συνεχίστηκε με τη Ζαχαρένια Συνταγή. Αυτός επέλεξε άλλο δρόμο, να γίνει ένας καλός και αγαθός μάγειρας και να στηρίξει  κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Κι όταν οι αποφάσεις έχουν μόνο αγάπη δεν μπορώ να αρνηθώ γιατί είμαι σίγουρη ότι η αστείρευτη  πηγή αγάπης που είναι τα παιδιά θα κινήσουν με περισσότερη δύναμη το δικό μου γρανάζι και άλλα πολλά για να γίνει η πραγματικότητα εκείνων και άλλων που την έχουν ανάγκη από γκρίζα... πολύχρωμη".
 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
“..Με το ΥΠΕΡ-ΣΟΥΠΕΡ-ΒΙΒΛΙΟ που κρατάς στα χέρια σου 
θα ανακαλύψεις την πλούσια σε

θρεπτική αξία προσωπικότητά μου.
Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία μου, θα μάθεις για 
την αριστοκρατική καταγωγή μου, τα γευστικά όνειρά μου, 
τη νόστιμη Λίζα (αχ, η Λίζα…), τα ταξίδια μου, 
αλλά και για το μεγαλοφυές σχέδιό μου! 
Το νιώθω, είμαι σχεδόν βέβαιος δηλαδή, πως, 
καθώς θα απολαμβάνεις την τελευταία μπουκιά 
–εεε, σελίδα ήθελα να πω– 
θα διαπιστώσεις και εσύ πόσο έξυπνο, 
μοναδικό και ταλαντούχο είμαι.
 
Ο Τυροκοφτερός
 
Υ.Γ.: Μεταξύ μας, στα σίγουρα θα θέλεις να μου μοιάσεις…
Αλλά αφού δεν θα μπορείς, τουλάχιστον… κάνε με δικό σου…. Κάτι θα πάρεις από τη λάμψη μου.”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης