«Στο Δαίδαλο των Μνημονίων» από τον Θάνο Δημάδη

«Στο Δαίδαλο των Μνημονίων» από τον Θάνο Δημάδη

Ζώντας από κοντά τα όσα διημείφθησαν στα μεγάλα σαλόνια κατά τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, ο συγγραφέας περιγράφει τα κομβικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας

«Στο Δαίδαλο των Μνημονίων» από τον Θάνο Δημάδη
Υπήρχαν πολλοί λόγοι για να παραβρεθεί κανείς στη χθεσινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Δημάδη «Στον Δαίδαλο των Μνημονίων» από τις εκδόσεις 8 και αυτό δεν είχε μόνο να κάνει με το αξιόλογο βιβλίο του αναγνωρισμένου δημοσιογράφου.

Είχε να κάνει, κυρίως, με την πολυσυλλεκτική παρουσίαση, στο ζωντανό κλίμα και στη συγκρότηση των λόγων που ακούστηκαν-πράγμα σπάνιο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Παρότι οι ομιλητές που παραβρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι στην αίθουσα εκδηλώσεων της “Αίγλης” υποστήριξαν αντίθετες έως αντικρουόμενες απόψεις, ήταν σαφές ότι εξέφραζαν την ανάγκη του συγγραφέα για πολυσυλλεκτικότητα, διάλογο, ανοιχτοσύνη, σεβασμό στο λόγο του άλλου και στις αρχές της νομιμότητας.

Κλείσιμο


Ο Θάνος Δημάδης, ζώντας από κοντά τα όσα διημείφθησαν στα μεγάλα σαλόνια κατά τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, περιγράφει τα κομβικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας.

Στο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του μπορεί έτσι κανείς να βρει ειδικά κεφάλαια για την “υποτέλεια” του Στρος-Καν στους Ευρωπαίους, το νεύμα του Στίγκλιτς, την αναδιάρθρωση του '10 και τους εχθρούς της, τα όσα διαδραματίστηκαν στο πάρκο Ζουκότι και στο σαλόνι του Τζέφρι Σακς -γεγονότα που έζησε ο συγγραφέας από πρώτο χέρι.

Κυρίως, όμως, να μάθει λεπτομέρειες γύρω από τις μεγάλες διαπραγματεύσεις και επαναδιαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην κατίσχυση ή “ακύρωση” του Μνημονίου (προεκλογική περίοδος του 2012). Να τονίσουμε ότι ο συγγραφέας είναι από τους λίγους που έχει μιλήσει από κοντά -για την ακρίβεια, έχει “συνεντευξιάσει” τον Πολ Τόμσεν στην Ουάσινγκτον, την περίοδο που η κατάσταση στην Ελλάδα παρέμενε εκρηκτική.

Την παρουσίαση του βιβλίου -παρουσία πολλών εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου- άνοιξε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, ο οποίος έχει αποτυπώσει μυθοπλαστικά και με το δικό του τρόπο τον αντίκτυπο της κρίσης, στο βιβλίο του “Η Πόλη και η Σιωπή”.



Ο Τζαμιώτης εξήρε το “νηφάλιο και ψύχραιμο” τρόπο αφήγησης του Θάνου Δημάδη, αλλά και την ικανότητά του να μιλάει για οικονομικές θέσεις, χωρίς να περιορίζεται σε σχολαστικού τύπου αριθμητικές καταγραφές.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Δημάδη, ο Τζαμιώτης τόνισε ότι ανατρέχουμε “στις νέες μορφές επιβολής που επιβάλλει το ΔΝΤ με τρόπο που κανένας προηγουμένως δεν είχε φανταστεί” και επισήμανε τα πιο ενδιαφέροντα, γι' αυτόν, σημεία: το κεφάλαιο όπου περιγράφεται η συνάντηση του Δημάδη με μια άστεγη απέναντι ακριβώς από τα γραφεία του ΔΝΤ, την από κοντά συνάντηση του με τον Νόαμ Τσόμσκι στη Βοστόνη το 2011, αλλά και τις επιμέρους συναντήσεις του με τους υποτιθέμενους σοφούς του πλανήτη.

“Αναρωτιέται κανείς αν η χώρα μας υπερασπίζεται τη δημοκρατία με το ίδιο πάθος που οι σοφοί υπερασπίζονται τις θέσεις τους και τα συμφέροντα τους” επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, διαπιστώνοντας πως: “Από την εποχή που ο Σαίξπηρ γράφει τον ΄'Εμπορο της Βενετίας δεν έχει υπάρξει άλλη εποχή που στον κόσμο να κατισχύουν άνθρωποι με λεφτά που βγάζουν κι άλλα λεφτά-αυτά συμβαίνουν μόνο στην εποχή μας. Άνθρωποι του οργανωμένου “εγκλήματος” έχουν επιβάλει τους δικούς τους όρους στους ντόπιους πληθυσμούς”.

Με τις απόψεις του Τζαμιώτη συμφώνησε με τη σειρά του ο Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος μίλησε για κατευθυνόμενους μηχανισμούς από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα καθώς και για άκρως κατασκευασμένες ειδήσεις στα σημερινά ΜΜΕ.

“Ξαφνικά, αντί να αγωνιούμε για τα νέα φορολογικά μέτρα μείναμε να αναρωτιόμαστε αν κάνουν τα κλειδιά στη γιάφκα του τρομοκράτη. Σάμπως τον πολίτη να τον ενδιαφέρει πραγματικά ποιο κλειδί ταιριάζει καλύτερα, να ξυπνάει και να κοιμάται με αυτή την αγωνία” αναρωτήθηκε, ειρωνικώ τω τρόπω, ο γνωστός ηθοποιός.

Επίσης επικαλέστηκε διάφορα “παράλογα” των ειδήσεων -όπως το ότι "φρόντισαν να εξάρουν την εισφορά αλληλεγγύης εκ μέρους των εφοπλιστών, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη εισφορά είναι υποχρεωτική για όλους τους υπόλοιπους πολίτες!".

Ο Λαζόπουλος δεν δίστασε να μιλήσει για “κυβέρνηση υποτακτικών και για υφέρποντα ρατσισμό στην ερμηνεία των ειδήσεων”. Για την ακρίβεια, έφερε το παράδειγμα του πόσο υποτιμητικά αντιμετωπίζεται από τους δημοσιογράφους ο εκάστοτε απεργός σε σημείο “εξευτελισμού”, επειδή ακριβώς τόλμησε να απεργήσει.

Η ομιλία του Λαζόπουλου ήρθε σε αντιδιαστολή με την προηγηθείσα παρέμβαση της Μαριέτας Γιαννάκου η οποία ερμήνευσε την εποχή της λιτότητας ως “αναπόφευκτη και αναγκαία λόγω του διογκωμένου χρέους”. Βέβαια, κι η ίδια παραδέχτηκε ότι η “χώρα έχει αρχίσει να βρίσκεται σε παρακμή, γεγονός που επίσημα αποκαλείται διακυβερνητισμός”.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πάνελ ακούστηκαν απόψεις, με τις οποίες ενδεχομένως να διαφωνούσε ο συγγραφέας, ο οποίος ωστόσο θεωρεί απαράβατο όρο -όπως τόνισε και στην αρχή του λόγου του- την ελευθερία του λόγου.

Ποτέ του- όπως παραδέχτηκε- δεν ανέχτηκε την επιβολή της λογοκρισίας και παρά το νεαρό της ηλικίας του -μόλις 30 ετών και προιστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ στην τηλεόραση του Alpha- έχει να καταγράψει διάφορα τέτοια φαινόμενα σε επίπεδο “διεθνών συσκέψεων”.



Ήταν, άλλωστε, εκείνος που είχε τολμήσει ως φοιτητής να ρωτήσει απευθείας τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν -μόλις 15 μέρες πριν από την περιβόητη σύλληψή του- “αν το ΔΝΤ υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος”, ερώτηση που είχε αιφνιδιάσει τον τότε πανίσχυρο άνδρα και τον είχε αναγκάσει να δηλώσει ότι το “ΔΝΤ δεν πιέζει την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της”.

Το “θράσος” αυτό του νεαρού τότε φοιτητή είχε ως αποτέλεσμα να του απαγορευτεί να ξαναθέσει για καιρό οποιοδήποτε ερώτημα στους αξιωματούχους του Ταμείου, αλλά να ανοίξει μια λαμπρή καριέρα στα διεθνή φόρα.

Στην εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Εύα Αντωνοπούλου, Μαρίνος Παράβαλος, η πρόεδρος του χώρου φιλοξενίας παιδιών με καρκίνο "Φλόγα", Μαρία Τρυφωνίδη -ένα ευρώ από την πώληση κάθε αντίτυπου του βιβλίου θα πηγαίνει στο συγκεκριμένο Ίδρυμα-, Ρένα Κουβελιώτη, Έφη Μπαρμπατση, Έφη Αλεβίζου, Μαρία Νικόλτσιου, Δήμος Βερύκιος, Κλαίρη Γαλανοπούλου, Μάγδα Τσέγκου, οι νιόπαντροι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Τζένη Μοσχολιού, αλλά και η πανταχού παρούσα Μαρούλα Κωτσίδου, μητέρα του Θάνου Δημάδη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης