Άννα Φαφαλιού: Η Ελληνίδα εικαστικός που κατέκτησε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες

Άννα Φαφαλιού: Η Ελληνίδα εικαστικός που κατέκτησε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε άνοιξε τα φτερά της και πλέον το όνομά της συζητείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού - Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε γκαλερί, ιδρύματα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο

Άννα Φαφαλιού: Η Ελληνίδα εικαστικός που κατέκτησε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες
Άννα Φαφαλιού. Η Ελληνίδα εικαστικός η οποία σε νεαρή ηλικία  κατάφερε να αφήσει το δικό της ξεχωριστό και πρωτοποριακό αποτύπωμα στον χώρο της παγκόσμιας τέχνη.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε  άνοιξε  τα φτερά της και πλέον το όνομά της συζητείται  και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.    

Σήμερα ζει μεταξύ του Λος Άντζελες και της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Κλείσιμο
Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της  στο Λονδίνο αναζητώντας ή καλύτερα δημιουργώντας την τύχη της. Δούλευε και συγχρόνως συνέχιζε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ΜΑ in Film and Visual Media), ενώ μετέπειτα προχώρησε σε διδακτορική έρευνα πάνω στην Performance Art στο Laban Conservatoire of Music & Dance του Λονδίνου.

Οι δυσκολίες μεγάλες, έφεραν κάποια  στιγμή και την απογοήτευση. Αλλά όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης  «ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά». Η Άννα επέμεινε να κυνηγάει το όνειρό της, να πιστεύει στον εαυτό της και η επιμονή αυτή την δικαίωσε. Γιατί «όποιος  δεν έχει φαντασία και δεν τολμά πεθαίνει από πλήξη!»
 
Λίγους μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2015 γίνεται μία ανεξάρτητη καλλιτέχνις- indenpendant artist. Κάνει την πρώτη της  έκθεση  στη Νέα Υόρκη. Τα έργα της πουλήθηκαν πριν καν…ανοίξει η γκαλερί. Ήταν Μάρτιος του 2015.

Η ίδια θεωρεί τον εαυτό της ως μία  «εννοιολογική καλλιτέχνιδα».
 
Η δουλειά της ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο, την μνήμη και την ταυτότητα. Η πρακτική της βασίζεται στην παραμόρφωση των καθημερινών αντικειμένων, υλικών και μορφών με σκοπό την δημιουργία νέων «διαλόγων» ανάμεσα σε αυτά και τον θεατή, ο οποίος με την σειρά του «παρατηρεί την παραμόρφωση της εξοικείωσης του με αυτά.»

Το 2017, η Άννα Φαφαλιού παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στη De Re Gallery του Λος Άντζελες και ετοιμάζει την επόμενη ατομική της έκθεση στην Twelve Twelve Gallery της Χάγης  τον Νοέμβριο του  2017.

Το πρότζεκτ Few things we left unsaid
 
Το Few things we left unsaid ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε στο Λος Άντζελες όπου η Άννα άρχισε να δουλεύει με νέον, φως και φράσεις. Με τον τρόπο αυτό  θέλησε να  φτιάξει ένα έργο, μία δημιουργία  με την συμμετοχή του κοινού.
 
Στο «Few things we left unsaid»  η Ελληνίδα καλλιτέχνης καλεί τους συμμετέχοντες να γράψουν σε ένα βιβλίο το οποίο ταξιδεύει ανά τον κόσμο μια φράση των δύο μόνο λέξεων.

Η δεύτερη λέξη είναι πάντα “me”.

Η ερώτηση που κάνει  είναι «τι θα έλεγες σε ένα σημαντικό πρόσωπο για εσένα (με αρνητική ή θετική έννοια) αν είχες  δύο μόνο λέξεις να του πεις και ήταν και οι τελευταίες που θα του έλεγες»

Η  Άννα Φαφαλιού αφού συγκεντρώσει αρκετές φράσεις θα δημιουργήσει μία μεγάλη νέον εγκατάσταση με τις φράσεις των συμμετεχόντων.
 
__________________________ me [fill the gap in your own words]
 
Το project αφού παρουσιάστηκε πρώτα στο Λος Άντζελες, ήρθε και στην Ευρώπη, όπου η καλλιτέχνης έκανε μια πρώτη παρουσίαση στο «The Scotch of St James» στο Λονδίνο καλώντας τον κόσμο να έρθει και να συμπληρώσει τις σελίδες του βιβλίου, και σε συνεργασία με την Panas Group, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Άννας Χατζηνάσιου. 

Στο Λονδίνο το παρών έδωσαν προσωπικότητες από τον εικαστικό  χώρο, το επιχειρηματικό αλλά και τον χώρο της ναυτιλίας.


Παράλληλα στο πλαίσιο της 15ης διοργάνωσης της Frieze London η ιδιωτική λέσχη Salon de Bricolage και η σύμβουλος τέχνης Άννα Χατζηνάσιου οργάνωσαν τη συμμετοχή μιας ομάδας συλλεκτών στο VIP πρόγραμμα της Frieze, σε συνεργασία με την VIP ομάδα της Frieze στο Λονδίνο. Οι Frieze London και Frieze Masters έλαβαν χώρα από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου 2017, με Preview Day την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017. Μια  συναρπαστική συνάντηση τέχνης κατά την διάρκεια της οποίας περισσότερες από 160 κορυφαίες γκαλερί από όλο τον κόσμο παρουσίασαν φιλόδοξες εκθέσεις από διεθνείς ανερχόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.
 
Οι εκθέσεις
 
Η Άννα Φαφαλιού  έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε  γκαλερί, ιδρύματα, και φεστιβάλ  σε όλο τον κόσμο.
  
Κάποιες επιλεγμένες εκθέσεις περιλαμβάνουν τις: “Sleep” στo Bangkok Art & Culture Centre (2016), “Concrete Matters”ομαδική έκθεση στη Whitechapel Gallery / Cass (2016) London, “Windows”στην Art Basel Miami (2016), “I’m not Tino Sehgal” Nahmad Projects London (2016), “Maps” ομαδική έκθεση από την ομάδα Scene Art (2015).
 
Παράλληλα έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια όπως New York University, King’s College, Otis College Los Angeles και Bangkok University.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του project στο Λονδίνο

Άννα Φαφαλιού και Νινέτα και Νίκος Βαφειάς


 
 Άννα Χατζηνάσσιου - Όλγα Κεφαλογιάννη- Άννα Φαφαλιού


Χρυσάνθη Λαιμού


Andre Cohen


 Γιώργος Παπατζάνης


 Άννα Χατζηνάσσιου, Νινέτα και Νίκος Βαφειάς, Άννα Φαφαλιού


Emmanuel Androulakis, Gizem Kara, Kris Makri, Simon Banos


Όλγα Καρντασίδη, Χαρίκλεια Μουνδρέα, Άννα Χατζηνάσσιου, Ελεάννα Λεβέντη













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης