Γκαλερί Ευριπίδη: έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μισούρα

Γκαλερί Ευριπίδη: έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μισούρα

Απο τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου

Γκαλερί Ευριπίδη: έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Μισούρα
                 Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη. 

               Η αλήθεια και ο μύθος «σωματοποιούνται» στη ζωγραφική του Τάσου Μισούρα, μέσα από ένα κρεσέντο συναισθημάτων, που προσδίδει στα έργα του την αφηγηματική δύναμη των παραμυθιών.

              Η εικαστική του αφήγηση, εσκεμμένα αποσπασματική, λειτουργεί ως «διάμεσος» για να «εισέλθει» ο θεατής σε μια ονειρική διάσταση, ακροβατώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό σε ένα αχρονικό πλαίσιο. Ο χρόνος στα έργα του βιώνεται καθαρά ψυχολογικά, καθώς μετατρέπεται σε μια διάσταση της συνείδησης.

Κλείσιμο
            Ο Τάσος Μισούρας πλάθει δικές του φιγούρες, που τις τοποθετεί πάνω σε μια φανταστική σκακιέρα του ασυνειδήτου, ενώ ταυτόχρονα    «σκηνοθετεί» τις εικόνες του, διατηρώντας αναλλοίωτο το μυστήριο της αμφισημίας τους.

            Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού, κ. Θανάσης Μουτσόπουλος, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση:
 «…Περισσότερο από ποτέ, η πρόσφατη δουλειά του Τάσου Μισούρα εστιάζει στα πρόσωπα, τα οποία ζωγραφίζει δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα σώματα, ίσως για να τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Αυτά τα γυναικεία πρόσωπα, παρότι συνήθως εκτυφλωτικά όμορφα, σε κάνουν να ορκίζεσαι ότι από κάπου τα ξέρεις, τα γνωρίζεις, κάπου τα έχεις συναντήσει, δεν μπορεί παρά να ανήκουν σε αληθινό άτομο. Τα ίδια τα σώματα  διαστρέφονται, παραμορφώνονται, λυγίζουν, στρίβουν, ακροβατούν σε μια παρά φύσει ισορροπία.

           Μια άλλη μισουρική ζωγραφική ιδιαιτερότητα είναι οι δυσαναλογίες στην κλίμακα μεταξύ των πρωταγωνιστών των συνθέσεών του.
Οι φιγούρες, μ' έναν τελείως παράδοξο τρόπο, μεγαλώνουν και μικραίνουν. Ο καλλιτέχνης μοιάζει να ζωγραφίζει εδώ και είκοσι χρόνια τη δική του εκδοχή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων για ενηλίκους, σκοτεινή και γοτθική. Ένας ζωγραφικός Tim Burton για σοβαρούς θεατές. Η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τρόπον τινά, άλλοτε μοιάζουν με ελισαβετιανές μπαρόκ συνθέσεις και άλλοτε παραπέμπουν σε κάτι εφιαλτικά σύγχρονο».

Ποιός είναι ο Τάσος Μισούρας
           Ο Τάσος Μισούρας γεννήθηκε στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 1963. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ) από 1981 έως το 1986 με καθηγητές  τον Δημήτρη Μυταρά και τον Γιάννη Μόραλη.
           Το 1987 με υποτροφία του γαλλικού κράτους (CROUS) συνεχίζει τις σπουδές του στην École Νationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι στο εργαστήριο του Leonardo Cremonini και το 1988 κερδίζει υποτροφία τριών χρόνων του ελληνικού κράτους (Ι.Κ.Υ.) για την École Nationale Supérieure des Arts Decoratifs.
           Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε Έλλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές  εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Έργα του βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε ιδρύματα τέχνης και μουσεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Διάρκεια Έκθεσης 19 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2017.
Evripides Art Gallery :  Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι , 106 73
τηλ: 210 3615909, fax: 210 3600620
www.evripides-art.gr
info@evripides-art.gr
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30
Τετάρτη: 11.00 -18.00  &  Σάββατο: 11.00 -17.00
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά



    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης